Skocz do zawartości

Moonlight - czyli fotoreporter2 :D

elektron

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obciążenie 30g/dm nada się do latania przy wietrze 2m/s. Jeśli nie zwiększysz obciążenia, to wiatr będzie pomiatał modelem jak tylko będzie chciał. Obciązenie 30g/dm jest dobre, ale do termicznych szybowców i park flyerów.

A szybkośc modelu NIE ZALEŻY od jego masy, tylko obciążenia powierzchni.

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ale jednocześnie stabilnie latający. Jeśli zrobisz małe obciążenie, to model będzie się zachowywał jak foliowa torebka rzucona na wiatr z balkonu. A w takim wypadku tym bardzoej nie zrobisz łądnych zdjęć / filmów.

Opublikowano

Plat bede robil w sobote i wtedy ostatecznie zdecyduje :D kat zmniejszylem.

Zrobilem i wkleilem stateczniki. A teraz staram sie uporac z podwoziem - pret weglowy 3mm wlozony w rurke termo. jeszcze nie zamocowane w kaldubie.

d1ad8688dee61026.jpg

81ab246242592c42.jpg

Opublikowano

Kadłub wyszedł masakrycznie wielki kurna. Mogą być problemy z wiatrem -duża pow. boczna modelu.

30g/dm2 -myśle że będzie spoko całkiem ale ten kadłub olbrzym :?

Opublikowano

Masz zdecydowana racje ...:/ Kadlub jest poprosty olbrzymi :/ Ale podyktowane to bylo jednostka napedowa gdzie smiglo jest 12x6:/ Nie wiem co z tym zrobic:/ - wydaje mi sie ze nic sensownego nie wymysle :(

Opublikowano

Z tego co zaobserwowałem to niemal połowa srtumienia zasmigłowego będzie natrafiać na kadłub tuz za silnikiem - to niewrózy nic dobrego.

Może warto pomyśleć nad napedem pchającym (będą raczej problemy z chłodzeniem silnika) lub moze zrobić z przodu kadłuba smukłą gondolę dla silnika (może warto go dac na wierzyczce)

Ja będe na wiosne robił fotoreportera ale jak na razie wybrałem model delty 1,4m i koło 50dm2 przy wadze koło 1300g do lotu.Ciąg silnika będzie 1000g na śmigle 9x5 i czas pracy silnika koło 12min. Teraz mam ciąg koło 2kg na śmigle 12x6,5 ale czas pracy silnika to koło 5min.

Opublikowano

Ad.1 To jest model z napedem pchajacym :D

Ad.2 W pierwszej wersji mialbyc bez podwozia, ale patrzac na model Promyk rozwiazanie to w 100 % sie spawda nawet z trawy 10 cm :)

Sprawdzilem wywazenie jeszcze bez skrzdla i mam zle wiadomosci:( Model jest o duzo za duzo ciezki na ogon. Wiec bedzie kolejny oblot modelu z aparatem na pokladzie :D (dokladnie 200 gram potrzebuje obecnie do wywazenia dziobu :D )

Opublikowano
Masz zdecydowana racje ...:/ Kadlub jest poprosty olbrzymi :/ Ale podyktowane to bylo jednostka napedowa gdzie smiglo jest 12x6:/ Nie wiem co z tym zrobic:/ - wydaje mi sie ze nic sensownego nie wymysle :(

A moze 3-lopatowa??

Opublikowano

Moze :? Ale ja sie na tym zbytno nie znam : :? Moze ktos wie wypowie w tej sprawie ? w zasadzie malo da zmniejszenie smigla np do 9 cali bo wtedy utne 3 cm z wiezyczki

Opublikowano

Skoro napęd pachający -jakiego śmigła użyjesz? (to same jak do ciągnącego). Będzie składane?

Ogólnie czyidzie sigło cam flod - załozyć tak na kołpak aby pchało i się składało?

Jak rozwiążesz chłodzenie silnika?

Opublikowano

Uzylem tego samego co w przypadku ciagnacego tylko odrocilem smiglo na kolpaku. Smiglo to skladany Aeronaut 12x6 jako pchajace tez sie ladnie skalda.. Chlodzenie bedzie rozwiazane przez wlot powietrza (zabuduje silik i u gury zrobie mu wlot powietrza ( podobny zrobilem w srtarym fotoreportrze - dzisiaj wstawie foto) .

Opublikowano

Przełożyleś tylko łopaty śmigła o 180 stopni? Obroty silnika niezmienione?

Pchający napęd nawet do delty by się nadawał - z racji wyważenia modelu. Innej sensownej koncepcji nie wymyśliłem. W normalnym i jak i delcie najlepiej jak aparat jest z przodu, a napęd z przodu.

Chciałbym też zrobić napęd pchający ale nie wiem czy śmigło przełoże na tym kołpaku co mam.

Jak bys mógł to poproszę o foty twego napędu -silnika , kołpaka i śmigła.

Chłodzenie silnika nawiewem to też w sumie dobry pomysł :wink: jednak pod warunkiem, że silnik będzie chwytał dużo powietrza i chłodzenie będzie wydajne.

Opublikowano

Wlasnie wymyslilem nowe chlodzenie, bede musial przebudowac troche obecne loze silika ale mam nadzieje ze odbedzie sie to bez wiekszysz komplikacji. Silik w ukladzie se smiglem pchajacym dziala tak samo jak z ciagnacym, te same obroty i te same prady. Aparat bedzie na dziobie z mozliwosc dowolnego ulaozenia kata :D - jednym sloweb nedzie na serwie :D .

Zastanawiam sie jeszcze czy zastowowac same lotki na 1 serwie czy zrobic klapolotki.

Opublikowano

No wkoncu skonczylem !!! :)

Oblot odbyl sie przy idealnych warunkach, ale mam tylko foto ( film z tel. wiec sie nie liczy:D )

Nie bede przynudzal jak to zrobilem tylko pokaze efekt :

Najpierw foty...

DSC00038.jpg

DSC00037.jpg

DSC00036.jpg

DSC00034.jpg

DSC00033.jpg

DSC00040.jpg

IMG_2453.jpg

IMG_2454.jpg

IMG_2457.jpg

IMG_2449.jpg

IMG_2514.jpg

IMG_2513.jpg

IMG_2512.jpg

IMG_2510.jpg

IMG_2524.jpg

IMG_2523.jpg

IMG_2520.jpg

IMG_2516.jpg

IMG_2448.jpg

IMG_2445.jpg

IMG_2444.jpg

IMG_2443.jpg

IMG_2440.jpg

IMG_2437.jpg

IMG_2435.jpg

IMG_2433.jpg

IMG_2431.jpg

A teraz film (robiony przy wietrze ponad 35km/h) :

Moonlight z ziemi - http://video.google.pl/videoplay?docid=-797953410430259146

Moonlight z lotu ptaka - http://video.google.pl/videoplay?docid=3699295914991626439

Podsumowanie :

Pomimo problemow z zakilnowaniem silnika i wywazeniem, model udalo mi sie zrobic optymalnie. Lata bardzo ladnie, ma dosc duza rozpietosc predkosci ( nie akrobat) ale mozna ostro isc w gore albo latac przy ok 1/5 gazu nie opadajac ( dobre wlasnosci plata) . Tak ze otrzymalem jednostke uniwersalna. Bardzo przyjemnie sie nim lata, w zakrety mozna wchodzic bardzo "plasko" jak i robic zakrety "na skrzydle" nie ma tendencji do przepadania przy malych predkosciach. Konstrukcje polecam :):)

A i nie jest podatny na wiatr, jezeli juz wieje to poprostu "przesuwa" model tak jak to jest w "normalnych" samolotach, efekt ten bez problemu eliminuje sie kierunkiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.