Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba znalazłem odpowiedź gdzie umieścić dwa pierwsze od góry elementy...

post-7049-0-72029800-1425723075.jpg

Służą zapewne do umocowania tylnej płozy/tylnego kółka. A pozostałe 3 elementy gdzie umieściliście w sowich modelach??

Opublikowano

Zgadza się , właśnie oglądałem projekt i znalazłem te deski tak jak pokazuje fotka, choć nie polecam tego rozwiązania , lepiej zrobić to po swojemu albo wkleić gotowe kółko jak w akrobatach.

Pozostałych elementów nie znalazłem , szczególnie ten pojedynczy mnie zastanawia czy przypadkiem nie jest to jakaś moja radosna twórczość.:)

Opublikowano

Kurcze czwarta strona wątku z tego co naliczyłem to co najmniej dwie osoby budują Łosia a szkoda że nie ma jak podglądnąć jak wam Panowie idzie ;) może ktoś ubarwi wątek zdjęciami z postępu prac ??? ;) 

Opublikowano

heh zdjęcia dzisiaj puszczę, ta strona ma mówić jak coś zrobić przy łosiu. Ja się cały czas zastanawiam jak rozwiązać III sposób Tomka sterowania lotkami i klapą. Za dzabła zawsze mi coś wystaje poza obręb skrzydła.

Opublikowano

Na życzenie też się pochwale :)

a45ef771c5657fbamed.jpg

tak na marginesie jakie serwo ma mieć minimalną siłę do tego podwozia :

08ef093b386f6d26med.jpg

Opublikowano

Zdecydowanie nie polecam tego podwozia, jak nie było gotowców to trzeba bylo kombinować, ale teraz 30usd i masz super podwozie.

To co pokazałeś wymaga serwa powyżej18kg!!!! i na dodatek ciężko to zestroić, często składało mi się i nie blokowało bo to badziew straszny.

Opublikowano

Zawiasy idealne są z dyskietek , o ile można je jeszcze gdzieś zdobyć.

Pierwsza sprawa to wkleić klocki po wewnętrznych stronach skrzydła i lotki.

Potem to już łatwo , obrobiona i oklejona lotkę nadcinamy nożykiem w górnej części

(musisz zeszlifować natarcie lotki w taki kształt <, z tym ,że lepiej jeśli nie będzie to symetrycznie tylko coś takiego ,że górne ścięcie to 2 mm a dolne ile zostaje.

W nacięcie w lotce i w skrzydle wkładasz kawałek 1,5cm na 3cm pasek z dyskietki.

na środku paska wbijasz szpilkę żeby zostawić identyczny luz na każdym zawiasie.

Potem zalewasz rzadkim CA i gotowe.

Schowane popychacze to trochę kombinowania.

Przede wszystkim zawias wklejasz 1m od góry.

Potem w lotce wklejasz kawałek laminatu z drutem przy samym dole lotki.

W dźwigarze robisz nacięcie na pracę drutu(trzeba woku tego nacięcia z 1mm sklejki zrobić wzmocnienie)

potem w serwie montujesz orczyk z czym takim:

http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=1_224&products_id=605

Wkładasz serwo do skrzydła , drut na orczyk , orczyk na serwo i regulujesz imbusem centrum.

Zostało zrobić w skrzydle klapkę rewizyjną i tyle.

Opublikowano

pytanko:

jakiego rozmiaru listewki balsowe mają iść po kadłubie ? z pomiarów wychodzi mi 4x3 ale może miały być 4x4 ?

Opublikowano

pytanie chyba śmieszne ale….. czy końcówka skrzydła ma mieć tak jak na wycinance 4mm czy też trzeba ją zeszlifować. Nie widziałem tego elementu w żadnych foto ani opracowań, a nie pamiętam jak kiedyś dawno temu sklejałem model kartonowy.

Opublikowano

Oryginalnie to końcówki były  bardzo mocno podcięte a z góry tylko troszkę, w google na zdjęciach to doskonale widać.

Ale to nie makieta , zrób tak aby było mocno , bo zrobienie jak w oryginale wymagało by wklejanie sklejki 0,6mm  i szlifowanie tej patelni niemal na 0.

Ja u siebie poszedłem na kompromis i zeszlifowałem na 2 mm plus grubość balsy ( mówię o samych końcówkach tych zaokrąglonych )

Opublikowano

dobra, sterowanie latkami, płatami  robię widoczne, próby budowy ukrytego sterowania dały mierne wyniki. Czas leci a ja stoję z budową Łosia, co prawda pokleiłem całość z wyjątkiem części- jakoś trzeba wstawić sprzęt do kadłuba (regulator, akumulator itp). 

Wracając do ukrytego sterowania lotkami - może ktoś ma rysunek techniczny lub montażowy :)

Opublikowano

Pytanie mam w zakresie elektroniki do Łosia.

1) Czy jest jakieś przeciwwskazanie do stosowania serw cyfrowych i analogowych w jednym modelu (podpięte do jednego odbiornika)?

Czy lepiej może trzymać się jednego rodzaju serw?

kolejne pytanie odnośnie silnika:

2) Czy silnik lepiej żeby był montowany przed wręgą (czyli w środku tej gondoli) czy może lepiej za wręgą ale wtedy chyba będzie sporo wystawał za owiewkę?

Jeżeli przed wręgą to jak wtedy będzie chłodzony silnik? i jak długą powinien mieć oś silnik co by śmigło wystawało poza owiewkę?

Tadeuszu jeżeli masz już upatrzone konkretne regulatory, akumulatory, silniki, serwa itd lub ktoś z pozostałych budujących Łosia czy moglibyście się pochwalić dając link do przedmiotu? Aktualnie rozglądam się za tymi częściami i jak już dobiorę wszystko w hk to bym złożył zamówienie...

Pozdrawiam

Opublikowano

Pierwsze pytanie , jak najbardziej możesz mieszać.

W moich 2,2m akrobatach serwo gazu to analog ,a reszta to cyfra.

Co do drugiego pytania to kwestia jaki silnik użyjesz . Moje dualskie 35 coś tam można było zamontować tak i tak ,

bo były lekko nad wymiarowe i prawie wcale się nie grzały.

Opublikowano

Pytanie mam w zakresie elektroniki do Łosia.

1) Czy jest jakieś przeciwwskazanie do stosowania serw cyfrowych i analogowych w jednym modelu (podpięte do jednego odbiornika)?

Czy lepiej może trzymać się jednego rodzaju serw?

kolejne pytanie odnośnie silnika:

2) Czy silnik lepiej żeby był montowany przed wręgą (czyli w środku tej gondoli) czy może lepiej za wręgą ale wtedy chyba będzie sporo wystawał za owiewkę?

Jeżeli przed wręgą to jak wtedy będzie chłodzony silnik? i jak długą powinien mieć oś silnik co by śmigło wystawało poza owiewkę?

Tadeuszu jeżeli masz już upatrzone konkretne regulatory, akumulatory, silniki, serwa itd lub ktoś z pozostałych budujących Łosia czy moglibyście się pochwalić dając link do przedmiotu? Aktualnie rozglądam się za tymi częściami i jak już dobiorę wszystko w hk to bym złożył zamówienie...

Pozdrawiam

Witaj

sorry że tak późno ale mam nadmiar pracy i niedomiar czasu wolnego.

serwa mam takie:) ale wybór jest spory. Ja zakładam serwa w slrzydła co do reszty jeszcze nie wiem, wszystko zależy od silników jakie zakupię.

Poniżej skrzynka serwa w skrzydle post-16717-0-93497400-1426888447_thumb.jpg

serwa

post-16717-0-26900700-1426888498_thumb.jpg

post-16717-0-99374000-1426888511_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.