Skocz do zawartości

Dęblin - wieża kont. lotów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ale co z tym pozwoleniem? Przeczytałem cały wątek i akcja się rozmyła... 

Dostałeś pozwolenie z wieży na loty? Czy na razie nie próbowałeś?

Opublikowano

Wczoraj przylecialem do PL i na razie nic nie robię bo leje i wieje a na zapas nie ma co pytać o pozwolenie :-(

Opublikowano

No ale co z tym pozwoleniem? Przeczytałem cały wątek i akcja się rozmyła... 

Dostałeś pozwolenie z wieży na loty? Czy na razie nie próbowałeś?

Tomku w takim trybie dyskusji to i na 10 stronie (o ile taka będzie) się nie dowiemy.

W moim trzygroszowym wydaniu.

Mamy na Śląsku i Zagłębiu kilka miejsc, gdzie latają koledzy zarówno "przy nodze" jak i w systemie FPV. 

Chyba najbliższym lotniska w Pyrzowicach jest Górka Środulska oraz modelarskie lotnisko w Bobrownikach, w dodatku bedące w okolicach podejścia do RWY27 z kierunku NW, gdzie realne latadła są na wysokości około 1000 metrów. Mamy nasłuch więc wiemy kto i z której strony lecie poza planem lotów na EPKT. Zawsze gdy jeden leci drugi jako spotter czuwa i patrzy i słucha. Często leci kilku ale zawsze jest przynajmniej jeden co obserwuje. Nie mieliśmy problemów do tej pory i niech tak zostanie. Co się stanie gdy model zaginie. Mamy ubezpieczenie OC oraz numery tel. na modelach. Nie chowamy głowy w piasek. Żeby nie było że mówię banialuki, każdego roku organizowany jest Piknik Modelarski w Bobrownikach. To w linii prostej 12 km od lotniska. Nikt nie wylatuje ponad przyznane nam ograniczenia. I moja rada taka. Nie możesz sobie pozwolić na realizacje marzeń, zmień hobby. Na zlocie w maju 2 lata temu w Pszczynie mieliśmy zgłoszoną strefę lotów i zapewnienie o braku ruchu. Odpowiedni wpis ukazał sie w NOTAM-ie dla pilotów o niebezpieczeństwie na danym pułapie i w określonym obszarze o możliwości napotkania bezzałogowego obiektu latającego. I co? W pewnym momencie wleciał w "naszą" strefe po...ny pilot i Cessną wywijał ósemki a w tym momencie było w powietrzu kilku kolegów w tym również na sporej wysokości i odległości. Poszła skarga do ULC a co z tym zrobiono - nie wiem. Tak więc nie tylko modelarze ryzykują chociaż w większym zakresie są bezpieczni bo stoją na ziemi. Moja konkluzja. Trzymajcie się zasady 150 m nad gruntem. Chcecie wyżej to zapiszcie się na kurs szybownictwa.

Opublikowano

Wszystko pięknie ładnie i rozumiem Twoje przesłanie Krzyśku, ale u mnie nie można nawet pół metra nad ziemią latać, mimo że ponad 20 km od lotniska ..

Opublikowano

Stara maxyma pszczół mówi: skoro nie możesz zabić wroga, postaraj się z nim zaprzyjaźnić. Dzwoniłeś Kacprze na tą wieżę? Przecież oni nie są w stanie namierzyc Cię i model jakimkolwiek radarem na tak małej wysokości. Bateria starcza na noooo powiedzmy 30 minut. Powywijaj między krzakami, drzewami, rowami, kopcami kretów i mrówek, postrasz króliki i do domu. Jakość przekazu video w naszych urządzeniach daleka jest od tego co widać na zapisie z kamer. Owszem daje to jakieś poczucie "wolności" ale przy ciągłej obawie że coś się stanie, zerwie się link AV albo RC albo ptica gołębica zaatakuje na model 3 km od nas, daje Ci słowo, że śmiganie nad łąką da więcej adrenaliny i zabawy. No i mniej się nachodzisz.

Opublikowano

?? ja przeciez chce latac nad laka ;) nie bawie sie w jakies FPV i nie zamierzam pobijac rekordow wysokosci. Nie lubie sie bujac na grancy prawa i tyle :) nie dzwonilem jeszcze bo pogoda nielotna wiec nie ma co im glowy na zapas zawracac.

Opublikowano

Może właśnie lepiej na zapas się dowiedzieć jak to ze strony praktycznej wygląda, niż w dzień kiedy będziesz miał naprawdę ochotę polatać... A wtedy być może się dowiesz że: nie bo nie/za późno/dodatkowe formalności trzeba załatwić...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Latałem tam gdzie mogę (za Nowinami) ostatnim razem a obecnie od poniedziałku jestem na miejscu, ale pogoda "nie zachęcała" do latania (delikatnie mówiąc) ;) Od dziś wyraźna poprawa i jutro rano będę dzwonił. Bardzo jestem ciekaw co usłyszę ...

Opublikowano

No i super !! :) Same dobre informacje, podali kilka numerów, zadzwoniłem na "zbliżanie" co by to nie znaczyło i wstępnie w weekendy mogę latać, w poniedziałki do 14:00 a tak poza tym to popołudniami. Oczywiście przed lotem muszę zadzwonić i bez problemu dostanę zgodę po uprzednim sprawdzeniu rozkładu lotów. Rozmowa z kilkoma ludźmi (od numeru do numeru) bardzo miła, bez zbywania itp. i bardzo dużo przydatnych informacji. Numery telefonów w razie co udostępnię na PW.

Pozdrawiam i życzę udanych lotów ;)

Opublikowano

Bardzo miła :)

Fajnie bo na chwilę musieliśmy przerwać rozmowę bo nie słyszałem niczego ponieważ nad głową akurat odbywał ćwiczenia jakiś śmigłowiec od Nich. Przeprosiłem a gość od razu powiedział, że wie o co chodzi i powiedział mi gdzie ten śmigłowiec :) :)

Opublikowano

Po cichu cieszyłem się z mojego położenia na końcu świata. Mieliśmy lotnisko wyłączone spod kontroli, na którym wszelki ruch odbywał się na zasadach zdroworozsądkowych. Teraz mamy strefę TRA, w której znajduje się nasza "strefa lotów modeli zdalnie sterowanych". http://lotnisko.zegrzepomorskie.pl/EPKZ-plan.pdf Ciekawe, jak to zafunkcjonuje. Mam nadzieję, że tak naprawdę nic się nie zmieni. Wyznaczona strefa może dla 3D wystarczy, szybowcem już nie poszaleję. 

Opublikowano

Poszalejesz ... oczywiście w granicach rozsądku. Omówiłem mnóstwo detali i uwierz, że "Ci" ludzie nie gryzą ;)

Opublikowano

Kacper, wiem. Nasze lotnisko jest "zarządzane" przez pasjonatów - byłych wojskowych, którym rozwiązano lotnisko na którym pracowali całe swoje zawodowe życie. Następnie na bramie powieszono wielką kłódkę i napis "koniec" Na szczęście jak pisał Władek, ważniejszy jest zdrowy rozsądek. Na lotnisko raptem można było się dostać (zainteresowani wiedzieli jak). Zanim mój samochód stał się "swój" w zasadzie od razu ktoś się pojawiał i sprawdzał po co się pojawiłem. Raz w roku była zrzuta na koszenie wśród osób korzystających z lotniska. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.