afish Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Witam Mam do was pytanie .. Wczesniej latalem troche elektrykami i jedna spalinóweczka, ale teraz nie posiadam chwilowo silnika zadnego i chcialbym zrobic sobie cos bez silnika (czyli szybowiec) Prosilbym zebyście zaproponowali jakas prosta konstrukcje najlepiej chyba ze styropianu;] Zastanawialem sie nad latajacym skrzydelkiem ale nie wiem czy to dobry pomysl .. Prosze o jakies rady i z góry dzieki za pomoc . Pozdrawiam aFiSh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki0506 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 Witam :wink: Jak styropianowe lub epp to: easy glider , mini fox itp. Ja posiadam uszatka i model z epp (zaliczył kilka kretów :oops: ) uszatek jest dobry na początek latania na szybowcach, ale trzeba posiadać hol gumowy. Jak masz doświadczenie w lataniu modelami to kup f3j lub makiety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgadza się Easy (ew. Arcus Robbe), EPP jest prawie niezniszczalne (prawie pionowy kret z 15 m, naprawa - trochę tkaniny ku wzmocnieniu) , latające skrzydło nie jest dobre na początek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 ASW-15 z Robbe. Genialne latadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 A ja poraz kolejny polecam ta stronke- na prawde pokazny zbior planow, np model "Mephisto" co prawda nie ze styropianu, ale chyba budowales juz cos klasycznego kiedys ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Jak skrzydło to Ci polecę Tzagiego... (tym razem się nie rozpisze) :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki0506 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 a ja bym jeszcze dodał może PELIKAN :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Koliber z Przeglądu modelarskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrf3j/m Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Mogę poradzić jastrzębia, pelikana lub coś z www.modelamaking.pl 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrf3j/m Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 http://www.modelmaking.pl/ pomyłka linku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Najlepiej kup zestaw pelikana 2m(koszt coś 100zł może trochę więcej)dorób keson,i będziesz miał dobry model do latania Chyba że wolisz własną robotę to mam parę planów f3j/m jak ciebie to interesuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 W szybowcach f3j/m nie można stosować lotek, prawda? Mój pierwszy szybowiec to UMI z firmy Blejzyk. Model fajny, ale niestety właśnie z uszami i bez lotek Jak był chociaż minimalny wiatr to model robił co chciał, i bardzo trudno było go opanować. Nie latałem nim zbyt długo i zmieniłem na coś z lotkami. Konkretniejsze obciążenie powierzchni( ok. 42 g/dm^2 - motoszybowiec), minimalny wznios i lotki. Model lubi prędkość, ale nie jest trudny do opanowania. Trochę ćwiczeń na symulatorze i minimalne wychylenia sterów spokojnie starczą, żeby sobie polatać. Co najważniejsze nie boi się wiatru tak jak uszatek i da się go sterować niezależnie od tego w jakiej pozycji względem wiatru model się znajduje. Model to FILIP 400 Sport produkcji RCM PELIKAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 W szybowcach f3j/m nie można stosować lotek, prawda Jeśli uczestniczysz w zawodach to nie możesz mieć lotek,jedynie ster kierunku+wysokość,rozpiętość max 2m,ogon klasyczny lub V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 nie możesz mieć lotek, heh, gdybym to wiedzial na ostatnich zawodach... :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.