mariuszwez Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Wielu z modelarzy zna zapewne modele wycinane przez Marka R. Jestem posiadaczem Ursusa L (http://pfmrc.eu/index.php?/topic/21672-montaż-ursusa-w-wersji-l/), który mi służył przez ostatnie lata, ale czas leci, technologie i pomysły się zmieniają, więc postanowiłem odnowić ten projekt. W wyniku wypadu do modelarni Marka z moimi nowymi pomysłami konstrukcyjnymi i jego nową wizją wyglądu powstał URSUS 2. Rozpiętość skrzydeł 175 cm waga 1.8 kg przy pełnym wyposażeniu i pakiecie 2200 mAh. Zamiast standardowych sklejkowych bagnetów, zastosowałem pręt duralowy 6 mm, a dźwigary wykonałem z rurki szklano-poliestrowej plus jedna listwa sosnowa. Całość jest oklejona cienką matową folią od Marka. Folia nadaje modelowi dodatkową sztywność, nie brudzi się od moich brudnych rąk i kretowin . Brakuje mi tylko jeszcze naklejek i chyba jednego steru kierunku do przyklejenia. Czekam teraz na ładną pogodę do pierwszego oblotu. Jeśli kogoś zainteresuje moje dzieło to mogą wstawić i opisać kilka zdjęć z montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Jasne, że interesuje ! Będę wdzięczny za wszelkie informacje z montażu i oblotu. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Czyżby był to model robiony z aspiracjami pod latanie FPV? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Małe sprostowanie, waga modelu nie 1.8 kg tylko 1.08 kg Może dam radę wieczorem coś napisać więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cebulator Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Jako posiadacz Ursusa L bardzo podoba mi się druga wersja, taka bardziej smuklejsza. Mam takie pytanie, jak jest rozwiązane mocowanie kadłuba do skrzydła? Bo w sumie u mnie to on najbardziej dostawał wycisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Do modelu na pewno będzie podpięta kamerka i nadajnik, myślę ze w dopinanej wymiennej kabinie, ale raczej tylko dla zabawy i podglądu na żywo obrazu. W poprzednim Ursusie L latałem trochę jako FPV w okularach. Co do mocowania kadłuba to w starym ( który jeszcze lata) nie miałem żadnego problemu. W nowej wersji w zamierzeniu miał być przykręcany plastikową śrubą M6, ale doszedłem do wniosku że jest to zbędne i przykleiłem go na stałe. Ursus w wersji L był całkowicie rozbieralny, ten zaś jest zrobiony tak jak wersja XL, czyli centropłat belki ogonowe i stateczniki są razem poklejone. Tak powiem po cichu, że jestem już po oblocie, niestety nie miałem ani kamerki, ani operatora kamerki. Model lata rewelacyjnie, przyzwyczajony byłem na starym Ursusie dawać pełny gaz do startu, teraz to jest nie potrzebne a wręcz szkodliwe. Muszę jeszcze zmienić trochę kąt na silniku bo strasznie zadziera do góry przy większym gazie i koniecznie założyć składane śmigło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 A jak ze startem z ręki? Śmigło nie ma ochoty palców ukąsić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Nie ma problemu śmigło 8 cali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Posyłam kilka zdjęć konstrukcyjnych z klejenia modelu. Skrzydło oparte tylko na rurce szklano-poliestrowej (daje nam to kieszeń na bagnet z duralu) i jednej listwie sosnowej. Całość klejona na Soudalu, obok znajduje się kanał na przeprowadzenie przewodów do serw. Do skrzydła doklejone jest na żywicy żeberko sklejkowe. rurki na końcu wzmocniłem żywicą i rowingiem Wszystkie elementy starałem się na bieżąco malować i oklejać folią. Serwo kierunku. Mocowanie skrzydła w belce ogonowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Dziś udało się nakręcić film z lotu Ursusa. Było zimno i strasznie wiało. Było naprawdę zimno 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Mariusz ostro dociera prototyp Ursusa 2:) widziaęłm nastepny filmik z lotiniska w Kętach, muszę go namówić żeby wkleił go do wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Jak to robią pasjonaci to i efekty niezłe. Aż prosi się aby dodać prosty stabilizator lotu. Model lekki, pilot niezły więc lot byłby stabilniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Szczerze mówiąc (właściwie pisząc) myślałem o stabilizatorze, bo na pewno będzie zamontowana kamerka z podglądem. Lot był jaki był bo strasznie wiało, co widać było po pierwszej minucie lotu, model wisiał jak latawiec. Ostatnio na lotnisku modelarskim w Kętach udało mi się polatać trochę na termice, ze 160 m poszedł do w górę na 360 m. Dla mnie była to frajda, bo nigdy nie latałem na termice, ale niestety wzrok już nie ten co kiedyś i musiałem uciekać w dół . Filmik o którym Marek powyżej pisze, nie jest mojego autorstwa, ale myślę że Rafał z Kęt nie ma nic przeciwko temu, bym go wkleił (polecam inne jego filmy, jest co oglądać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Jak najbardziej nie mam nic przeciwko,w zasadzie to właściwe miejsce na jego umieszczenie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Co to za naped masz w tym modelu? (silnik/smiglo?) Smiga bardzo fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Silnik mały zgrabny i z dużą nadwyżką mocy RAY CD3530/10 1400KV 340W a śmigiełko składane chyba 7x6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 A jak by ktoś chciał nabyć tą nową wersję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 A to juz pytanie do Marka Rokowskiego, pare postów wyżej, albo napolskimniebie.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwez Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Dziś dozbroiłem ursusa w stabilizator lotu z GPS (w razie utraty kontroli lotu ) oraz w wymienną kabinkę, z zamontowanym mobiusem i nadajnikiem. Jutro ma być słoneczko więc będą testy, i nauka latania FPV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Ślicznie zrobiony , ślicznie pomalowany , wspaniale się prezentuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi