robloz Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Witam. Wykonałem model mini Prymus E w/g planów z modelarza, silnik i śmigło takie jak na planie. Podczas oblotu model słabo reagował na lotki i "ciągneło" go w dół i w prawo. Silnik 3st. w dół. Dodam, ze model wyważony poprawnie i w locie szybowcowym leci znakomicie. Po kilku kretach i połamaniu śmigieł 9x4.5, założyłem jedno trochę mniejsze( chyba 8x5). lot przebiegł już dużo lepiej. Wiem ,że nie oglądając modelu ciężko jest doradżić, ale może ktoś wie o co tu chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Czy skrzydła posiadają wznios? U mnie w dwóch przypadkach były podobne objawy gdy w modelu ze wzniosem skrzydeł dodałem lotki. Prawie, że nie reagował, nawet więcej reagował przeciwnie do zadanego kierunku :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Wtitam Nie znam tego modelu. Mało danych (waga modelu,ciąg silnika) Dodam, ze model wyważony poprawnie i w locie szybowcowym leci znakomicie. " Czy w locie szybowcowym poprawnie reaguje na lotki? Jeżeli tak to: Zmieniłeś śmigło na 8x5 jest lepiej -większy strumień zaśmigłowy > większa prędkość modelu.Wydaje się iż silnik jest nieco słaby. Sprawne i załadowane accu Zmień śmigło na 8x4 lub 7x5 > większy strumień zaśmigłowy Lot szybowcowy i sprawdzenie reakcji na silnik -gaz powoli nie gwałtowny full. Nie dotykaj lotek zanim nie stwierdzisz poprawnego lotu na pracującym silniku! Wnioski wyciągniesz sam lub forum da Ci pomoc. Może ktoś bardziej doświadczony jeszcze się wypowie bo mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 A może napisz jak się jeszcze one wychylają? Masz ustawioną różnicowość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Model waży do lotu ok.600g.rozp120cm. Popychacze lotek są zamocowane do orczyka cerwa w kształcie poprzeczki.(dwie lotki do 1 serwa) Czy silnik powinien mieć skłon też w prawo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Też powinien mieć ok 3 stopnie zgodnie z kierunkiem obrotów silnika ,ale zależy co rozumiemy przez prawo.Czy masz sterowanie także sterem kierunku?Jaki masz silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Czy w locie szybowcowym poprawnie reaguje na lotki? Jeżeli tak to:Zmieniłeś śmigło na 8x5 jest lepiej -większy strumień zaśmigłowy > większa prędkość modelu.Wydaje się iż silnik jest nieco słaby. Sprawne i załadowane accu Zmień śmigło na 8x4 lub 7x5 > większy strumień zaśmigłowy Spróbuj tego co mówi RYŚ a jak nie to dalej pomyślimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.