Skocz do zawartości

Eidian 53 i utwardzacz TFF

Mareq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wie ktoś jakie są proporcje objętościowe Epidianu 53 z utwardzaczem TFF (wagowe 100:22). Przypadkiem znalazłem w Bielsku hurtownię i zaproponowali mi TFF jako lepszy od Z-1. To prawda?

Opublikowano

Witam

Utwardzacz TFF stosuję w różnych proporcjach (nie tylko do epidiau) najcześciej 100:40 obietościowo Musisz pamietac ze stosując TFF żywica będzie dośc gesta (problem przy laminowaniu) ,oraz proces żelowania nastąpi dużo szybciej ! Pozatym TFF można stosowac w niższych temperaturach i w znacznej wilgotnosci powietrza

Pozdrawiam

Opublikowano

Marku trzeba było inwestować kasę w inne żywice. Odkąd spróbowałem żywicę L285 z utwardzaczem H258 epidian przestał już dla mnie istnieć (lekko przesadzam). Zalety nowej żywicy to brak zapachu, szeroka gama utwardzaczy (chyba 5 albo więcej) i po 5 godzinach można ją obrabiać.

Opublikowano

no tak, ale cena jest 2x większa a brak zapachu nie świadczy o tym że nie jest szkodliwa, maska i tak jest konieczna. Do laminowania to E53 średnio się nadaje bo jest gęstawy, ale jakieś formy zrobić to a jakże.

Opublikowano

Właśnie porównałem ceny netto 1kg opakowania:

L285 53.04zł w Havlu

E53 30.40 w hurtowni w Bielsku

utwardzacze:

H285 (chyba taki jest do L285?) 57.31zł

TFF 26.60zł

Z-1 27.85

Więc jakby liczyć:

1kg L285 + 0.4kg H285=75.96zł

1kg E53 + 0.22kg TFF=36.25zł

1kg E53 + 0.1kg Z1=33.16zł

po przeliczeniu na koszt jednostkowy 1kg gotowej mieszaniny otrzymujemy:

1kg L285+H285 54.26zł

1kg E53+TFF 29.71zł

1kg E53+Z1 30.15zł

Więc pi razy drzwi można założyć, że Epidian jest za pół ceny, bo do L-ki musiałbym doliczyć koszt przejazdu lub wysyłki.

Opublikowano

To tanio macie ten Epidian. W Warszawie co najmniej 4 dychy za kilo, plus utwardzacz.

Zresztą L285 to nie jedyna bezwonna żywica. Jest jeszcze czeska LH, też czeska LG i cała rodzina francuskich żywic Axcon - Epolam. Tu ceny są równe z Epidianem

Opublikowano

Mareq możesz napisać co to za hurtownia? Jutro będę jechał przez Bielsko i przy okazji zrobiłbym zapasy:)

Opublikowano
To tanio macie ten Epidian. W Warszawie co najmniej 4 dychy za kilo, plus utwardzacz.

Zresztą L285 to nie jedyna bezwonna żywica. Jest jeszcze czeska LH, też czeska LG i cała rodzina francuskich żywic Axcon - Epolam. Tu ceny są równe z Epidianem

Oczywiście Czarek wymienił tylko część dostepnych "bezwonnych" żywic ,a ceny sa różne Jeśli Epolam to firmy AXSON (nie Axcon) Od kilku lat pracuje z tymi żywicami między innymi właśnie ze względu na niską cenę :wink:

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam nadzieję, że doczytaliście, że podałem ceny netto.

Ta hurtownia to Laminex na ul. Legionów prawie przy samym skrzyżowaniu z ul. Piekarską. Szkoda, że w ofercie tkanin mają same grubasy powyżej 200g/m2.

Opublikowano

Kiedyś mieli trochę drobniejsze. Sprzedają na kilogramy. Za 1 kg 160 dałem całe 15 zł (ok. 2,50 zł za m2) :D

Opublikowano

Czaro

E53 na Lindleya jest po 37zł, do robienia form sporo tego idzie dlatego myślę że nie warto przepłacać za certyfikaty lotnicze (wspominałem że chodzi mi o robienie form).

LH wcale nie jest bezwonny - śmierdzi gnijącą szmatą :)

Opublikowano

To GazBud ma drożej.

Tak czy siak, moim zdaniem, Epidianu już nie opłaca się używać. Zgadzam się z Jankiem, że Lka użyta na oprzyrządowanie to przerost formy nad treścią. Ale to nie są jedyne żywice dostępne na rynku. Jest kilka alternatyw równie przyjemnych w pracy jak Lka, a w cenie Epidianiu.

LH wcale nie jest bezwonny - śmierdzi gnijącą szmatą

Czyli to nie był zapach z odpływu umywalki..... ;)

Opublikowano

Ja mam pytanie: Jak szkodliwy dla zdrowia jest Epidian 53(z utwardzaczem z-1)?Jakie srodki bezpieczenstwa stosowac?Czy informacja na opakowaniu- ze nalezy miec kombizezon ochronny i balon antyskazeniowy :P to nie lekka przesada?I tak z ciekawosci...Co sie stanie, jak zrobie sobie "inchalacje" ta zywica? :wink:

Opublikowano

Generalnie, jak nie przerabiasz codziennie kilku kilogramów tej żywicy to wystarczy zakładać rękawiczki i pracować przy otwartym oknie.

A co się stanie po inhalacji? To zależy jak mocną masz głowę ;) Bo to zależy to od uwarunkowań organizmu. Jak z alkoholem, czy innymi truciznami. Jednych boli głowa, drudzy dostają wysypki, innym poprawia się humor, a jeszcze innym nic nie jest.

Opublikowano
innym poprawia się humor

:twisted: :devil:

Pracowałem jakiś czas przy wyrobie dużych zbiorników z laminatu (z jakiejś przemysłowej żywicy). Przy dłuższym przebywaniu w pomieszczeniu gdzie jest spore stężenie opar w powietrzu, efekt jest taki jak by się człowiek kleju nawąchał. W sumie można się przyzwyczaić :lol2: Ale przy modelarskim wykorzystaniu tego paskudztwa, musiałbyś się chyba zamknąć w szczelnym pomieszczeniu i sporo tego wykorzystać by odczuć jakieś efekty. No chyba że ktoś jest wyjątkowo wrażliwy, lub będzie sobie to pod sam nos podkładał :rotfl:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, nabylem ostatnio zywice Epolam 2001,czy ktos to przerabial (w zasadzie to jest pytanie do mistrza Czarka),ale moze ktos? Czy mozna uzywac z wypelniaczem ?

Opublikowano
Witam, nabylem ostatnio zywice Epolam 2001,czy ktos to przerabial (w zasadzie to jest pytanie do mistrza Czarka),ale moze ktos? Czy mozna uzywac z wypelniaczem ?

Oczywiście że można ja łączyć z wypełniaczem ,zawsze należy pamietać by wypełniacz nie był zawilgocony...

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja mam pytanie: Jak szkodliwy dla zdrowia jest Epidian 53(z utwardzaczem z-1)?Jakie srodki bezpieczenstwa stosowac?Czy informacja na opakowaniu- ze nalezy miec kombizezon ochronny i balon antyskazeniowy :P to nie lekka przesada?I tak z ciekawosci...Co sie stanie, jak zrobie sobie "inchalacje" ta zywica? :wink:

Ja powiem z własnego doświadczenia:

Laminowanie E-53 znosiłem źle. W praktyce już po paru minutach "szumiało' mi w głowie, a po dłuższym czasie miałem jakieś takie mniej dokładne ruchy. W każdym razie było to nieprzyjemne. W końcu przeszedłem na L-285 i LH-160 i nie mam żadnych problemów :-) .

Nie zmienia to faktu, że rękawiczki to podstawa (i to nie lateksowe tylko winylowe, ewentualnie foliowe)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.