jethrotull Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Postanowiłem zrobić model mojego ulubionego polskiego myśliwca, PZL P.1. Założenia: rozpiętość: 46cm masa do lotu: <= 50g. konstrukcja: balsa + japonka Bardzo podoba mi się sylwetka tego samolotu, ale trochę mnie przeraża że będę musiał go wyważyć z tym krótkim dzióbkiem. Zaczynam się oswajać z ewentualnością że będzie potrzebne trochę ołowiu na mordce. Cóż, póki co wybrałem najlżejszą deskę balsy 1.5mm jaką miałem i rozpocząłem klejenie kadłuba: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Zasiadam i kibicuję :-) Też lubię PZL P.1. Jakie przewidujesz wyposażenie przy tej masie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Dzięki uprzejmości kolegi z forum stałem się posiadaczem wyposażenia z małego Pipera, które waży ok 12g razem z baterią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Zrobiłem drugi bok kadłuba, montując go nie na planach ale na pierwszym boku, żeby zapewnić że oba boki są identyczne. Wyszło ok. Po za tym wstępnie postanowiłem, że będę robił PZL P.1/I: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Staram się codziennie coś zrobić przy modelu. Przez ostatnie kilka dni zrobiłem podwozie, główną wręgę kadłuba i zamontowałem wyposażenie: Masa tego co na zdjęciach + bateria to 17g. Przepraszam za słabą jakość zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbyszekM Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Samolot jest rzeczywiście bardzo ładny. Jeśli walczysz z wyważeniem to może warto skrócić wał śmigła aby silnik przesunąć do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 To jest dobry pomysł, ale to wszystko jest tak drobne że bałbym się tam grzebać, wolę jednak zostawić fabryczne mocowanie śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Jubię takie projekty. Jastrząb fajnie wyszedł więc śledzę z uwagą postępy nad P1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Niestety (albo stety) dopadło mnie inne, stare hobby, więc tempo prac nieco spadło, ale cośtam nadal dłubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Jakie, jeśli można spytać ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Przez 10 lat budowałem lampowe wzmacniacze do gitary (nawet byłem moderatorem na trioda.com), potem mi się odwidziało i zająłem się modelami, a teraz znalazłem stary, do połowy zbudowany projekt w szafie i znowu mnie wzięło. Ale na tego P.1 nadal znajduję czas i powoli go robię, także nie ma strachu żebym go miał nie dokończyć. Zawsze dokańczam projekty nawet jeśli po latach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Hmmmmmmm elektronika powiadasz to tak jak ja ale ja budowałem wzmacniacze na mos-fetach i do kolumn basowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Postęp budowy: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Zrobiłem nosek z litej balsy. Póki co, kompletny szkielet płatowca z pełnym wyposażeniem (w tym akumulator 130mAh zamiast oryginalnego 70mAh) waży 25g. Pozostało poszycie i drobiazgi w rodzaju owiewki kabiny, kołpaka śmigła, itp. Mam w związku z tym plan zmieścić się w 40g. Dodam że póki co model się wyważa i to ze sporym zapasem. Nie mam za bardzo pomysłu jak zrobić a zwłaszcza zamocować kołpak śmigła. Na razie plan jest taki, że zwinę stożek z papieru, ale zamocowanie jest dla mnie zagadką. Inny pomysł to wytoczyć formę z drewna i wytłoczyć kołpak z plastiku. Proszę o rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Na razie niemal kompletny model waży 30g. Zostały do dodania drobiazgi: dźwignie sterów, zastrzały skrzydeł, owiewka kabiny itp. Jestem już pewien że się zmieszczę w 40g, a prawdopodobnie w 35. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossimon Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Bardzo ładny i faktycznie delikatna konstrukcja - mi by wyszedł pewnie w okolicach 100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jest jakis sprytny sposób żeby rozkleić japonkę której dwie warstwy (poszycie wierzchu i spotu skrzydła) się skleiły? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Nasącz rozpuszczalnikiem obie warstwy i po zmiękczeniu cellonu strzykawką z igłą wpuść powietrza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Dzięki. Tak zrobię, a jeśli się nie uda to jedną warstwę zdejmę i zrobię od nowa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Sławek, pomysł super i zadziałał jak złoto, dzięki.. Niestety zapomniałem że nie pracuje się z cellonem w deszczowe dni, i teraz mam piękne białe zacieki, także ten fragment poszycia i tak do wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi