endriuRC Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2015 Dam radę zrobię wersje bez lotek kierunek i wysokość będzie bardziej Wicherkowy. Jak pójdę do pracy to możliwe że jeszcze w tym sezonie go skończę bo by na jesień poleciał. Skrzydła i kadłub będe robił równocześnie troszke tu i troszke tu chyba lepsza opcja. Podobno oklejanie wicherka folią to grzech nie wybaczalny co powiecie na Japonkę? ale podobno ona jest strasznie "miękka" i się uszkadza.
TeBe Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Koledzy z RcClub napisali mi że lotki na tym profilu skrzydła to nie trzyma się "kupy" także jednak skusze się na wersje "oryginalną" bez lotek. Jak go rozwale to prosze przyjechać i mi porządne lanie wystrugać Proszę przekazać kolegom z RC Club, że serdecznie ich zapraszam na prezentację mojego Wicherka 25 na oryginalnym profilu p.Schiera. Z lotkami różnicowymi. Lata pięknie.
miro-er1 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Andrzej, moze i oklejac folia to grzech , ale folia atrakcyjniej wyglada jak japonka , duza roznorodnosc kolorow ,a japonka taka mdla, nie z tej epoki , oczywiscie okleisz czym zechcesz nic nie sugeruje, pozdrawiam.
endriuRC Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2015 Proszę przekazać kolegom z RC Club, że serdecznie ich zapraszam na prezentację mojego Wicherka 25 na oryginalnym profilu p.Schiera. Z lotkami różnicowymi. Lata pięknie. Ty masz skrzydła prosto czy na wzniosie ? Mam na wzniosie. Teorie o niedziałąjących w Wicherku lotkach szerzą ci, którzy nigdy Wicherka nie zrobili i nie oblatali.
AndyCopter Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Andrzej, moze i oklejac folia to grzech , ale folia atrakcyjniej wyglada jak japonka , duza roznorodnosc kolorow ,a japonka taka mdla, nie z tej epoki , oczywiscie okleisz czym zechcesz nic nie sugeruje, pozdrawiam. Może i z poprzedniej epoki, jednak powiem Ci, że model wygląda wówczas na zrobiony przez Modelarza, co dobitnie pokazał Tomasz w swoim Wicherku. 1
TeBe Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Japonka kolorów mocnych nie ma. Co gorsze z wiekiem płowieje. I jak naprawiasz jedną dziurę, to palcami robisz 2 dodatkowe. Folia to folia. Ale wiesz... A dwa tygodnie później poleciał... 2
endriuRC Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2015 Może i z poprzedniej epoki, jednak powiem Ci, że model wygląda wówczas na zrobiony przez Modelarza, co dobitnie pokazał Tomasz w swoim Wicherku. Masz rację Andrzeju, chyba jednak okleje go japonką jest tania, łatwo się nakłada. Teraz skupiam się n a tym aby jak najlepiej wyciąć te wręgi i tą kratownice zrobić. Oklejanie to już pikuś. Mnie akurat podoba sie twój Wicherek Tomku taki stylowy.
modelarz115 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Japonka ''łatwo się nakłada" ?!?!? Na pewno czasochłonniej niż folia (parę warstw lakieru, sezonowanie i te bajery). Ale wygląd jest... chociaż na początku i do zdjęcia :-)
miro-er1 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 ja nie napisalem ze japonka jest brzydka , model Tomka jest bardzo ladny i napewno wlozyl w niego mnustwo czasu i serca, nie chcialem nikogo obrazic ; ale model oklejony folia wyglada jak ze sklepu, faktycznie a nie jak by zostal zrobiony przez modelarza . ja oklejam folia bo mi sie tak podoba i tak mi pasuje, i nie chce zniechecac nikogo do oklejania japonka, pozdrawiam.
endriuRC Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2015 Z serii to co mamy na myśli przelejmy na kartke PS nie mam zdolności rysunkowych Lotkę chcę zrobić w taki sposób przedstawiony jak na "projekcie" tak od 2-3 wręgi Do steru poziomego chcę dodac kawałek balsowy o szerokości na cały statecznik a długości 3cm, wykonany będzie z balsy 3mm twardej.
TeBe Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 ja nie napisalem ze japonka jest brzydka , model Tomka jest bardzo ladny i napewno wlozyl w niego mnustwo czasu i serca, nie chcialem nikogo obrazic ; ale model oklejony folia wyglada jak ze sklepu, faktycznie a nie jak by zostal zrobiony przez modelarza . ja oklejam folia bo mi sie tak podoba i tak mi pasuje, i nie chce zniechecac nikogo do oklejania japonka, pozdrawiam. Japonka jest paskudna :-) Dziś oklejałbym sky-loftem.
mikrus193 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Proszę przekazać kolegom z RC Club, że serdecznie ich zapraszam na prezentację mojego Wicherka 25 na oryginalnym profilu p.Schiera. Z lotkami różnicowymi. Lata pięknie. HEHEHEHE żartujesz chyba :lol: :lol: :lol:
miro-er1 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 ja mam tak wlasnie w swoim wicherku ster wysokosci z twardej balsy 3mm szer 30mm aa i przedluzylem troche mu nos o jakies 4cm zeby sie lepiej wywazal z mniejszym pakietem ster kierunku zreszta tez z 3mm jest
endriuRC Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2015 Podoba mi się taka przeszklona kabinka, ja sobie taką wykonam i dodam jeszcze pilota jakiegoś .
mikrus193 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Podoba mi się taka przeszklona kabinka, ja sobie taką wykonam i dodam jeszcze pilota jakiegoś . Zajumaj lalkę siostrze masz pilot-kę
endriuRC Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2015 Kupię listwy odpowiednie itp zaczynam budowę, teraz najprawdopodobniej do pracy będe szedl także i po wyplacie zakupię serwa jak i silnik. Serwa myslałem jakieś lepsze z 3-4kg Silnik ASP lub OS 4ccm Zbiornik paliwa mam chyba 250ml
endriuRC Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2015 przez weekend wyrzeźbiłem ze sklejki liściastej: Wręgi nr 2,3 jak i ze sklejki lotniczej wręge silnikową Żeberka które idą do na "dach" modelu jak i jedno żeberko "wzornikowe"
miro-er1 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Opublikowano 15 Czerwca 2015 te zeberko WZORNIKOWE to zrob 2 ,bo beda ci potrzebne jako przykadlubowe i do wyrobu zeber skrzydla z balsy
Mozart Opublikowano 16 Czerwca 2015 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Żebyś się nie zdziwił, jak te części wycięte z pojedynczych rysunków nie będą się pokrywać z rysunkiem zbiorczym jak m to miejsce w planach do wicherka 10
endriuRC Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2015 te zeberko WZORNIKOWE to zrob 2 ,bo beda ci potrzebne jako przykadlubowe i do wyrobu zeber skrzydla z balsy Tak wiem wiem że muszę zrobić dwa Musze zakupić sklejke lotniczą 3mm, balse na żeberka 3mm jak i listwy sosnowe i zaczynam robotę
Rekomendowane odpowiedzi