idfx Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Do mnie te 2 tony też nie przemawiają .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 To prosze Tomku rozrysuj siły po osi Z - o co proszę od początku tej dyskusji. Mój rysunek przestawia się następująco : Fg - Ciężar gołębia Fw - Ciężar Wagonu Sn - Siła nośna Gołab ni cholery nie jest zwiazany z wagonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Dobra, miałem nie pisać, ale wytłumaczę łopatologicznie: 1. Najpierw zacytuję zdanie z zagadki: "Nagle pada strzał z broni hukowej i wszystkie gołębie się podrywają i machając skrzydłami unoszą w połowie wysokości wagonu." To nie ma większego znaczenia, gołębie mogą również krążyć w kółko promieniem pół metra, efekt końcowy będzie taki sam. 2. Zgodnie z III zasadą dynamiki żeby gołąb mógł zawisnąć w połowie wysokości wagonu, to musi istnieć jakaś siła, która go "podeprze" . Będzie to siła oddziaływująca na jego trzepoczące skrzydła. Tej sile musi (zgodnie z III zasadą dynamiki ) odpowiadać jakaś inna siła i tą inną siłą jest nacisk skrzydeł na powietrze. Nacisk skrzydeł gołębia na powietrze powoduje ruch powietrza w dół. To powietrze poruszając się w dół powoduje jego sprężenie pod gołębiami (nadciśnienie) i jego rozrzedzenie nad gołębiami (podciśnienie). 3. Różnica sił (ciśnienia powietrza) działających na podłogę wagonu i na sufit wagonu jest dokładnie równa łącznemu ciężarowi wszystkich gołębi. Bo gołębie wiszą w połowie i układ jest statyczny. 4. Zatem zamiast ciężaru gołębi siedzących na podłodze mamy dokładnie taką samą siłę (wynikającą z różnicy sił ciśnienia na podłogę i sufit). 5. Waga pokaże 2 Tony, bo całkowita masa zamkniętego układu "wagon+powietrze w wagonie+gołębie" się nie zmieniła. Ciążenie również nie. Zatem siła oddziaływująca na wagę jest stała i wynosi m*g. Każda inna interpretacja oznacza oblaną fizykę na maturze ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 "2. Zgodnie z III zasadą dynamiki żeby gołąb mógł zawisnąć w połowie wysokości wagonu, to musi istnieć jakaś siła, która go "podeprze" " Nie jestem aż taki kozac w temacie, ale z pewnych założeń wynika mi, że wszystkie gołębie łacznie w pewnym momencie będą mieć masę równą zero albo wagon będzie ważył 2350 kg .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Masa gołębia się nie zmienia. Przyspieszenie grawitacyjne również nie .To jest fizyka na poziomie gimnazjum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 nigdy nie bedziesz mial tej samej siły nacisku ze skrzydeł co waga gołebia powietrze sie rozejdzie tez na boki to tak samo jak model 3d w zawisie wazacy np 2kg i majacy 2kg ciagu i nie będzie wisiał tylko opadał 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 To zrób tyle dziurek w suficie wagonu ile jest gołębi i każdego zawieś na sznurku 10 cm nad podłogą (stojąc z boku wagonu, powiedzmy na wędce). Odpowiedz teraz ile będzie ważył wagon jak będą na sznurkach a ile będzie ważył jak będą na sznurkach, ale będą machały skrzydłami .... jak już gimnazjum się podpierasz ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Ja wymiękam :-) Idźcie do Waszego nauczyciela/profesora od fizyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 nie wymiękaj, tylko odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Kacper, napisałem wszystko w moim poście. Masa gołębi jest stała. Przyspieszenie ziemskie również. Co tu jeszcze pisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Tak Tomku ta sila podpierajaca istnieje jak najbardziej tylkonona nie oddzialuje na scianki wagonu w zaden sposob po powstajie bez ich udzialu. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 To może dla uproszcenia ... niech śniankami wagonu będzie siatka ogrodzeniowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Jeśli ściankami wagonu będzie siatka i układ nie będzie zamknięty, to oczywiście wskazania wagi się zmienią. Powietrze będzie napływać bocznymi ściankami nad gołębiami i wypływać bocznymi ściankami pod gołębiami. Ale to już jest zupełnie inna zagadka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Właśnie to próbuję też dowieść, że wagon nie jest i nigdy nie będzie układem zamkniętym bo nie mówimy o modelu matematyczno-fizycznym a o zwykłym niehermetycznym wagonie i według mnie masa nie będzie równa 2 tony choćby nie wiem co .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Na razie mówimy o wagonie, który z definicji jest układem zamkniętym. Nie zmieniaj warunków zagadki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Układ nie jest zamknięty bez wzgledu na rodzaj scian. A siła nośna nie powstaje z powdu zasysania poietrza z gówy i pchania go do dołu a zupełnie inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Nie zmieniam bo tak jak Jacek pisze wagon od początku zagadki nie miał prawa być układem zakmniętym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Dawno temu znalem podobna zagadke tylko z kurami na ciezarowce ktora nie mogla podjechac pod gore. Odpowiedz waga wskaze 1,65 T o ile dobrze licze bez wzgledu na hermetycznosc wagonu wbrew pozorom. Oczywiacie zakladajac ze wszytkie golebie zaczna fruwać Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Ej, zacytuję początki :-) Jeśli wagon jest hermetyczny, to waga wskaże 2 tony. A tak napisałem w pierwszej odpowiedzi na zagadkę Kacpra. Nie zmieniajcie zasad zagadki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Przeoczyłem, przepraszam Wracamy więc do rzeczywistości a nie modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 .... Zatem zamiast ciężaru gołębi siedzących na podłodze mamy dokładnie taką samą siłę (wynikającą z różnicy sił ciśnienia na podłogę i sufit). ... Tomku czy możesz przytoczyć materiały źródłowe wskazujące że ciśnienie w obiekcie zamkniętym działa tylko w dwóch kierunkach? A co się stanie jeśli sufit będzie miał powierzchnię większą od podłogi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi