Skocz do zawartości

Zagadka : Gołębie w wagonie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To prosze Tomku rozrysuj siły po osi Z - o co proszę od początku tej dyskusji. Mój rysunek przestawia się następująco :

Fg - Ciężar gołębia

Fw - Ciężar Wagonu

Sn - Siła nośna

Gołab ni cholery nie jest zwiazany z wagonem.

post-8137-0-24317900-1435175421_thumb.jpg

Opublikowano

Dobra, miałem nie pisać, ale wytłumaczę łopatologicznie:

1. Najpierw zacytuję zdanie z zagadki: "Nagle pada strzał z broni hukowej i wszystkie gołębie się podrywają i machając skrzydłami unoszą w połowie wysokości wagonu." To nie ma większego znaczenia, gołębie mogą również krążyć w kółko promieniem pół metra, efekt końcowy będzie taki sam.

2. Zgodnie z III zasadą dynamiki żeby gołąb mógł zawisnąć w połowie wysokości wagonu, to musi istnieć jakaś siła, która go "podeprze" . Będzie to siła oddziaływująca na jego trzepoczące skrzydła. Tej sile musi (zgodnie z III zasadą dynamiki ) odpowiadać jakaś inna siła i tą inną siłą jest nacisk skrzydeł na powietrze. Nacisk skrzydeł gołębia  na powietrze powoduje ruch powietrza w dół. To powietrze poruszając się w dół powoduje jego sprężenie pod gołębiami (nadciśnienie) i jego rozrzedzenie nad gołębiami (podciśnienie).

3. Różnica sił (ciśnienia powietrza) działających na podłogę wagonu i na sufit wagonu jest dokładnie równa łącznemu ciężarowi wszystkich gołębi. Bo gołębie wiszą w połowie i układ jest statyczny.

4. Zatem zamiast ciężaru gołębi siedzących na podłodze mamy dokładnie taką samą siłę (wynikającą z różnicy sił ciśnienia na podłogę i sufit). 

5. Waga pokaże 2 Tony, bo całkowita masa zamkniętego układu "wagon+powietrze w wagonie+gołębie" się nie zmieniła. Ciążenie również nie. Zatem siła oddziaływująca na wagę jest stała i wynosi m*g. Każda inna interpretacja oznacza oblaną fizykę na maturze ;-)

Opublikowano

"2. Zgodnie z III zasadą dynamiki żeby gołąb mógł zawisnąć w połowie wysokości wagonu, to musi istnieć jakaś siła, która go "podeprze" "

Nie jestem aż taki kozac w temacie, ale z pewnych założeń wynika mi, że wszystkie gołębie łacznie w pewnym momencie będą mieć masę równą zero albo wagon będzie ważył 2350 kg ..

Opublikowano

Masa gołębia się nie zmienia. Przyspieszenie grawitacyjne również nie .To jest fizyka na poziomie gimnazjum.

Opublikowano

nigdy nie bedziesz mial tej samej siły nacisku ze skrzydeł co waga gołebia

powietrze sie rozejdzie tez na boki

to tak samo jak model 3d w zawisie wazacy np 2kg i majacy 2kg ciagu i nie będzie wisiał tylko opadał

• Lubię to 1
Opublikowano

To zrób tyle dziurek w suficie wagonu ile jest gołębi i każdego zawieś na sznurku 10 cm nad podłogą (stojąc z boku wagonu, powiedzmy na wędce). Odpowiedz teraz ile będzie ważył wagon jak będą na sznurkach a ile będzie ważył jak będą na sznurkach, ale będą machały skrzydłami .... jak już gimnazjum się podpierasz ...

Opublikowano

Kacper, napisałem wszystko w moim poście. Masa gołębi jest stała. Przyspieszenie ziemskie również. Co tu jeszcze pisać?

Opublikowano

Tak Tomku ta sila podpierajaca istnieje jak najbardziej tylkonona nie oddzialuje na scianki wagonu w zaden sposob po powstajie bez ich udzialu.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Jeśli ściankami wagonu będzie siatka i układ nie będzie zamknięty, to oczywiście wskazania wagi się zmienią. Powietrze będzie napływać bocznymi ściankami nad gołębiami i wypływać bocznymi ściankami pod gołębiami. Ale to już jest zupełnie inna zagadka :-)

Opublikowano

Właśnie to próbuję też dowieść, że wagon nie jest i nigdy nie będzie układem zamkniętym bo nie mówimy o modelu matematyczno-fizycznym a o zwykłym niehermetycznym wagonie i według mnie masa nie będzie równa 2 tony choćby nie wiem co ..

Opublikowano

Na razie mówimy o wagonie, który z definicji jest układem zamkniętym. Nie zmieniaj warunków zagadki :-)

Opublikowano

Układ nie jest zamknięty bez wzgledu na rodzaj scian. A siła nośna nie powstaje z powdu zasysania poietrza z gówy i pchania go do dołu a zupełnie inaczej.

Opublikowano

Dawno temu znalem podobna zagadke tylko z kurami na ciezarowce ktora nie mogla podjechac pod gore.

Odpowiedz waga wskaze 1,65 T o ile dobrze licze bez wzgledu na hermetycznosc wagonu wbrew pozorom.

Oczywiacie zakladajac ze wszytkie golebie zaczna fruwać

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Ej, zacytuję początki :-)

Jeśli wagon jest hermetyczny, to waga wskaże 2 tony.

A tak napisałem w pierwszej odpowiedzi na zagadkę Kacpra. Nie zmieniajcie zasad zagadki :-) 

Opublikowano

....

Zatem zamiast ciężaru gołębi siedzących na podłodze mamy dokładnie taką samą siłę (wynikającą z różnicy sił ciśnienia na podłogę i sufit). 

...

Tomku czy możesz przytoczyć materiały źródłowe wskazujące że ciśnienie w obiekcie zamkniętym działa tylko w dwóch kierunkach?

A co się stanie jeśli sufit będzie miał powierzchnię większą od podłogi?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.