RobUK Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Muszę sobie kupić w takim razie Chyba, że wymyślę jakieś inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Dziś polatałem sobie troszkę na nowym BEC którego podpiąłem zamiast Modułu zasilania z kompletu. Powiem jedno, o ile wszystkie części które zamówiłem stoją na średnim i wysokim poziomie to ten moduł zasilania to jedno wielkie g... Piszę to dla przestrogi jak ktoś zdecyduje się na zakup APM. Moduł tylko do pomiaru napięcia a do zasilania APM tylko BEC 5V (na przykład taki: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__54275__HobbyKing_8482_Micro_UBEC_3A_5v.html) Ponieważ teraz wszystko lata już jak trzeba to przetestowałem dokładnie baterię, wynik to: ZIPPY 5000mAh 3S 25C - waga do lotu ~1650g - 12min ( 30% loiter 70% szaleństwa do 65km/h) Multistar 5200mAh 3S 10C - waga do lotu ~1630g - 13min ( 70% loiter 30% szaleństwa do 40km/h) Ogólnie jakoś większe zaufanie mam do ZIPPY (wywnioskowane na podstawie logów), mimo że multistar waży mniej i ma o 200mAh więcej pojemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_prezes_ Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Ja zas swoje latadelko wyposazylem w takie cos i jestem zadowolony http://banggood.com/CC3D-Flight-Controller-5V-12V-BEC-2A-Power-Distribution-Board-PCB-p-979458.html Mitar a miales pokazac jak ten Twoj TrackGPS sie sprawuje czy cos mi sie tylko ubzduralo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Miałem i pokaże tylko priorytetem było dla mnie doprowadzenie latadła do "bezawaryjności" . Chyba mi się udało więc za niedługo zrobię test Trackera, niech tylko pogoda dopisze. Ostatnio HK zwrócił mi kasę (w formie punktów) za wadliwy pakiet i skuszony dodatkowo promocją (wyskoczyła po 15min siedzenia na stronie) zakupiłem takie cuś: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__78129__Quanum_DIY_FPV_Goggle_V2_w_5_inch_LCD_Monitor_Kit_EU_Warehouse_.html Monitorek z uchwytem na kamerę jest ok ale pod warunkiem braku słońca bo inaczej nie da się tego używać. Będzie jakaś tania alternatywa do słonecznego FPV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Ja zas swoje latadelko wyposazylem w takie cos i jestem zadowolony http://banggood.com/CC3D-Flight-Controller-5V-12V-BEC-2A-Power-Distribution-Board-PCB-p-979458.html Stosujesz tę płytkę (BEC) z pominięciem układu zasilającego do Nazy, czy do zasilania regulatorów? Ps. Wreszcie dojechała do mnie reszta podzespołów FPV i niedługo postaram się coś zamieścić. Przy okazji pytanie - nadajnik (400mmW) jest w przeźroczystej termokurczce, czy powinienem ją zdjąć dla lepszego chłodzenia, czy może zostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_prezes_ Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 A wiesz ze takie cos mogbyc zrobic sobie na szybko w domu sam ? Ja nad swoim quadro musze jeszcze popracowac bo ATTI pozostawia wiele do zyczenia. Zamowilem nowe regulatory, bo silnik juz wyeliminowalem jednak po obczytaniu sie troch o tej nazie sadze ze jest to jeszcze kwestia dostrojenia pidow itd. Niestety obecnie znow w trasie i model musi poczekac do pozdziernika. Za to do tego czasu przyjdzie mi juz gimbal made in china i SJtka to zaczne zabawe FPV w droniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakozio Opublikowano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 A ja mam pytanie z innej beczki - przymierzam się do rozbudowy wyposażenia w moim quadcopterze, a dokładniej myślę o zestawie FPV + Gimbal z drugą kamerą i właśnie tego drugiego elementu moje pytanie będzie dotyczyło. Mam kamerkę SJ 4000 i tak się zastanawiam czy będzie możliwość zrobienia sobie podglądu z tego co aktualnie nagrywa? Ktoś z was już to przerabiał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_prezes_ Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Jacekecaj Tylko i wyłącznie do zasilenia gimbala który ma przyjść, oświetlenia i wszystkich innych dodatków. Naza jest podpięta pod swój moduł bezpośrednio z baterii jak i regulatory (płyta główna koptera posiada pola lutownicze).Takie rozwiązanie zastosowałem ponieważ mam tez pakiety 4s i 6s, które bez problemu podpiąć mogę do zasilania a wszystko co potrzebuje max 12v jest własnie wpięte przez ta płytkę dakozio No tak będziesz miał taka możliwość potrzebujesz tylko kabelka z końcówka chyba USB i do tego taki "switch FPV" jak dał u siebie Mitar i to wszystko. Zastanawiam się tylko czy masz wystarczająca ilość kanałów by obsłużyć drugi gimbal ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 A ja mam pytanie z innej beczki - przymierzam się do rozbudowy wyposażenia w moim quadcopterze, a dokładniej myślę o zestawie FPV + Gimbal z drugą kamerą i właśnie tego drugiego elementu moje pytanie będzie dotyczyło. Mam kamerkę SJ 4000 i tak się zastanawiam czy będzie możliwość zrobienia sobie podglądu z tego co aktualnie nagrywa? Ktoś z was już to przerabiał? Tu masz film jak podłączyć SJ4000 pod Transmiter aby mieć na podgląd i nagrywanie tak jak w Mobiusie. Do tego zamawiasz rozdzielacz sygnalu : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__47801__Hobbyking_3_Channel_FPV_Video_Switcher_EU_Warehouse_.html (może być jakiś inny nawet 2 kanałowy) i za pomocą dodatkowego kanału z aparatury zmieniasz kamerki. Na końcu tego mojego filmu masz pokazane jak u mnie to wygląda: ... Zastanawiam się tylko czy masz wystarczająca ilość kanałów by obsłużyć drugi gimbal ?? Z podpisu wynika że ma tą samą aparaturę co ja , więc spokojnie jeszcze mu zapas zostanie. Ja dziś spaliłem swój transmiter AV bo aktualizowałem osd i potem z pośpiechu podpiąłem + do signal i dymek poszedł Na szczęście spalił się tylko bezpiecznik i na szybko zrobiłem połączenie na sztywno...działa!!! setka uratowana, jak znajdę taki bezpiecznik to podmienię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 A porpo's SJ4000, jak to to działa ? Nie mam zamiaru wydawać pieniędzy na GoPro bo jakoś aż tak mnie nie ciśnie ale widziałem kilka filmików z SJki i całkiem fajnie to wygląda a to dość tania relatywnie do GoPro ta kamerka. Jak wrażenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Jakbym miał kupować SJ to chyba wybrał bym SJ5000 Plus, dalej dużo tańszy niż GoPro a ma 60fps przy nagrywaniu 1080p. 60fps wygląda dużo lepiej w dynamicznych scenach takich jak nagrywanie w locie czy nagrywanie obiektów latających, daje też wrażenie większej ilości szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 A jak sie to ma do Moebiusa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Patrząc na porównania to wg mnie jeśli ma to być do używania w lataniu to: Mobius: + Waga (tylko samoloty bo w multikoterach i tak trzeba doważyć do gimbala) + Mniejszy kąt widzenia (dużo lepsze przy FPV a i z dużej wysokości lepszy jest mały kąt, w DJ jest 170 stopni) + Cena DJ4000 oraz DJ5000 Plus: + Nieznacznie większa ostrość obrazu (Widać że Youtube bardziej lubi te nagrania) + 60FPS dla 1080p (tylko w wersji DJ5000 Plus) (dla mnie mega plus) + Lepsza do gimbala ,kabelek wpinany z boku + krótsza = większy kąt nachylenia kamerki , można nią filmować prosto w dół, w mobiusie około 45 stopni bo kabelek haczy. + Wygląda bardziej solidnie niż mobius Gdybym nie miał Mobiusa to chyba zdecydował bym się dopłacić i kupić DJ5000 Plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_prezes_ Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Mitar a Ty swojego mobiusa gdzie nabyles ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 http://www.ebay.com/itm/Mobius-ActionCam-Full-HD-Sports-Camera-1080P-30FPS-720P-60FPS-Pocket-Camcorder-/151071891306 ponad 22tys sprzedanych na tej aukcji , na tamtą chwilę była to najtańsza oferta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Tak w ramach ciekawostki, dzis robiłem dla testów konwersję 30FPS 1080p z mobiusa do 60FPS, moim zdaniem wyszło rewelacyjnie Więcej info w tym poście: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/54082-moja-przygoda-z-mobiusem-a-v3/?p=584525 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakozio Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 No tak będziesz miał taka możliwość potrzebujesz tylko kabelka z końcówka chyba USB i do tego taki "switch FPV" jak dał u siebie Mitar i to wszystko. Zastanawiam się tylko czy masz wystarczająca ilość kanałów by obsłużyć drugi gimbal ?? Tak ja Mitar napisał latam na Turingy 9x więc mam nadzieję że starczy Dzięki za odpowiedź chłopaki @Mitra Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie po przeglądam wątek po raz drugi i trzeci i nie mogę tego znaleźć - mianowicie podawałeś gdzieś jaki GPS Tracer wsadziłeś? Zaczynam się zastanawiać nad tym ustrojstwem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 @Mitra Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie po przeglądam wątek po raz drugi i trzeci i nie mogę tego znaleźć - mianowicie podawałeś gdzieś jaki GPS Tracer wsadziłeś? Zaczynam się zastanawiać nad tym ustrojstwem.. dokładnie z tej aukcji: http://www.aliexpress.com/item/2014-New-Arrival-GPS-Tracker-TK102B-wall-charger-USB-line-battery-Free-Shipping/1930551494.html Miałem zrobić w ten weekend test ale spaliłem nadajnik FPV i musiałem go naprawić i jakoś zleciało. -------------------------- Ponieważ jest to temat głownie dla początkujących (nie każdy o wszystkim wie na początku) to pokaże wam jeszcze jedną rzecz na którą się skusułiem http://allegro.pl/lokalizator-zagubienia-modelu-buzzer-security-i5660430519.html Podpina się to pod jeden z kanałów odbiornika i działa z każdym sterownikiem. I zaczyna to wyć albo gdy zgubimy zasięg (np ucieczka modelu albo kret) albo w przypadku gdy dłużej nie używamy tego knału w który go wpielismy (np zmiana ciągu, przód, kierunki) . Przykład: spada nam model 200m od nas w wysoką trawę, idziemy w jego kierunku i nie ruszamy gałek, po jakimś (pewnie ustawianym) czasie zaczyna nam to wyć (podobno głośno 85dB) i pulsować światłem (noc, wieczór), dzięki temu łątwiej jest zlokalizować zgubę. Plusy: + uniwersalność + waga (4,5g) + Mały pobór prądu, w razie zgubienia będzie wyć całą noc (2.5mA w trybie bezczynności, 50mA w czasie alarmu) Minus: - Szkoda że nie ma własnego zasilania (modlimy by się nie wypiął pakiet) - Jak zacznie wyć w domu to... Powinno przyjść w tym tygodniu więc może zrobię wspólny test z GPS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Ja mam takiego buzzera podpiętego do APM'a i jak bateria pada też zaczyna buczeć. Z daleka słychać mimo, że skierowany jest w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakozio Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 http://gliwice.wyborcza.pl/gliwice/1,95519,18815993,komus-uciekl-dron-policja-szuka-jego-wlasciciela.html?bo=1#BoxLokKatLink To tak a propos tematu namierzania zgubionego "drona" @Mitar przez chwilkę się bałem, że jakieś testy robiłeś i to Twój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi