polpakpol Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Cześć, wpadło w moje ręce drewniane śmigło,raczej przedwojenne. Jest pokryte matą chyba szklaną i widać było kiedyś lakierowane. Waży około 35 kg i ma lekko ponad 2 metry długości. Chciałbym się dowiedzieć ile jest ono warte cenowo. Zdjęcia wrzucę jutro rano. Pozdrawiam. Nie ma na nim żadnych oznaczeń, chyba że się bardzo dobrze przyjrze to jeszcze napisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Bez oznaczeń to kicha jest i niewiele można o nim powiedzieć, może być równie dobrze wystrugane w stodole 30 lat temu...jako gadżet okołolotniczy. Wszystkie śmigła z którymi miałem do czynienia do tej pory były wyraźnie sygnowane przez ich producentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
list Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Mata szklana w technice przedwojennej? Coś tu nie pasuje.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 To może być jakieś płótno, raczej nie szklane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 No chyba że od Horneta :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Podaję wymiary śmigła: Długość: 240cm Średnica otworu na oś silnika: 7cm Rozstaw śrub: 15cm Cięciwa blisko osi: 28cm Cięciwa w połowie łopaty: 23cm Cięciwa końcówki łopaty: 7cm Grubość: 13cm Długość śladu po aluminiowej wstawce na natarciu śmigła: 78cm Śmigło jest pokryte jakimś materiałem i polakierowane a następnie było malowane. Najbardziej to jestem ciekaw od jakiego silnika ono pochodzi, oraz samolotu który był nim napędzany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 No no ciekawy eksponat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 na moje oko to od takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Rzeczywiście Paweł, wygląda bardzo podobnie. Co to za silnik, samolot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 kukuryźnik Gwiazda pięciocylindrowa chłodzona powietrzem M-11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Końcówka łopat inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 No i nie ma tych aluminiowych wstawek na natarciu :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech51 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Po-2/Css 13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Tak jak Lech pisze. Nasz polski pociak miał śmigło okute blachą. Wygląda, że to od niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Rzeczywiście wygląda jak od Css 13 To teraz jak cenowo to wygląda ?? Bo nie wiem czy opłaca się sprzedać czy odrestaurować i powiesić w pokoju ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 1OOwe dam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Rzeczywiście wygląda jak od Css 13 To teraz jak cenowo to wygląda ?? Bo nie wiem czy opłaca się sprzedać czy odrestaurować i powiesić w pokoju ^^ Gdybym był MODELARZEM to w życiu bym się tego nie pozbył nawet gdyby mi na śmigiełko 9x4.7 z HK brakowało .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Ale mi brakuje na samochód Hmm no i nie wiem co teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech51 Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Sam kiedyś miałem podobne śmigło tylko większe, nie sprzedałem ale teraz sobie wisi w jednym aeroklubie na honorowym miejscu. Chciałem powiesić w sypialni ale moja pani się nie zgodziła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Patryk nie sprzedawaj, bo będziesz później tego żałował. Tylko i wyłącznie na ścianę. Jak się chwalimy to jam mam takie: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/39715-Ĺ›migĹ‚o-us-133-000/ niestety póki co nie mieści mi się na ścianie....bo ma rozpiętość 3200mm. Ale nie poddaję się i wciąż szukam większej ściany :-)) A od jakiegoś czasu mam też taką łopatkę, z AN-2. Nówka nie śmigana, niestety tylko jedna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi