Skocz do zawartości

E-sky 4 kanałowa

Grzechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie!

Jako że finanse nie pozwalają i nie pozwolą przez najbliższe czasy na Optica czy coś podobnego, zakupiłem za kilkadziesiąt zł taki nadajnik, ale o tym wiecie :)

Naczytałem się o jej małym zasięgu, ale i tak zaryzykowałem, na razie odbyłem kilka lotów Zefirkiem, nie będę określał na ile odlatywałem, gdyż nie mam wzroku geodety a takie przybliżenie do 100m to wiadomo...

Latam z odbiornikiem też E-sky.

I tu moje pytanie, znam teorię dotyczącą mierzenia zasięgu, złożona antena, metr nad ziemią, oddalamy się aż do drgań, zakłóceń serw. Ale co w przypadku gdy serwa drgają nieustannie? Przyzwyczaiłem się gdyż nijak wpływają na pracę w locie, model reaguje płynnie.

A z chęcią zmierzę zasięg, przyda się nowym pokoleniom, mi też zresztą...

Więc czym się kierować poza serwami? Silnik sam się kręci, przerywa poza zasięgiem?

Opublikowano

Jeśli to nie ironia, to z takim podejściem daleko nie zajdę

Model lata płynnie i spokojnie, serwa drgają, nie na tyle by powodować wychylenia sterów...

Wpadły mi w pamięć słowa Baxtera: "Lepiej latać nisko i powoli niż wcale"

Nie zamierzam brać udziału w zawodach, i nie potrzebuję ekstra sprzętu

Więc sory, pytałem się o sprawdzenie zasięgu, a nie 'życzliwe' porady...

Gość slawekmod
Opublikowano

Grzesiek, czy na pakiecie 4,8v bez regla masz to samo z serwami (drgania) ?

Opublikowano

pamiętam, że się o to pytałeś, ale niestety nie mam pakietu 4,8V ; zakupy RC tylko raz robiłem, do Zefira...

kiedyś pewnie zakupię do jakiegoś szybowca, ale teraz na coś do deski Extry muszę zbierać :)

Gość slawekmod
Opublikowano

Wysłałem Ci wiadomość przez GG ale chyba nie odebrałeś, moje GG jest na dole więc jak będziesz odezwij sie i może coś sie uda zaradzić.Nie chcę tu zaśmiecać Ci tematu.

Opublikowano

cześć, oczywiście żartuję sobie trochę. Niemniej jednak uważam, że jest pewna granica pomiędzy tanizną, a dziadostwem. W modelarstwie nie opłaca się tej granicy przekraczać. Bo jak radio jest trzykrotnie tańsze niż podobne sprzęty innych producentów to to musi być szajs, a różnica w cenie nie wynika tylko z tego, że koszt produkcji to miska ryżu dla fabrykanta.

Opublikowano

Szanowny kolego nie staraj się do wszystkiego przykładać własnej miarki.Pozwól innym a szczególnie tym zainteresowanym decydować co jest dla nich dobre.Co dla jednych jest tandetą to innym może sprawia radość.

Opublikowano

Witam.

Ja też na początku swojej przygody latałem na aparaturze e-sky i nauczyłem sie na niej latać. Jakoś nigdy nie miałem kłopotów z zasięgiem. Latałem na niej przez rok i polecam osoba które zaczynają swoją przygode z modelarstwem.

Opublikowano
pamiętam, że się o to pytałeś, ale niestety nie mam pakietu 4,8V ; zakupy RC tylko raz robiłem, do Zefira...

kiedyś pewnie zakupię do jakiegoś szybowca, ale teraz na coś do deski Extry muszę zbierać :)

Nie musisz kupować pakietu kup koszyczek na 4 paluszki i raptem będziesz miał wydatek 10 zł a dostaniesz takowy w każdym sklepie elektronicznym.

Opublikowano

koszyczek mam, ale naczytałem się, że opory duże i można przy kretach uszkodzić...

i tak bym musiał kupić wtyczkę do odbiornika...

Ale Sławek mnie poratował ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chyba drgania serw źle zrozumiałeś. Niektóre mają po prostu tak, że leeko brzęczą i można na nich poczuć lekkie wibracje. Czasem lekki przetrymowanie powoduje, że te drgania ustępują. Przy sprawdzaniu zasięgu chodzi o drgania powodujące widoczne wychylania sterów a nieraz i istne wariacje. No chyba, że masz odbiornik MPD lub coś w tym rodzaju. Wtedy po utracie zasięgu serwa albo nie drgną albo przyjmą ustalone położenie.

Opublikowano

A ja bo obadaniu aparaturki w szkole na pracowni stwerdziliśmy, że dragania(brzęczenie powoduje nieidealność potencjometrów. Rezystancja zmienia się wraz z różnymi czynnikiami albo blaszka gdzies minimalnie drga i już mamy bzyczenie. Założyliśmy na test taki super hiper potencjometr za 90zł i tam tak nie było :D no ale 4 takie to już ładna sumka... ale drgania oprócz brzęczenia nic nie psują (tylko humor) wiec cza latać i zagłuszać silnikiem :D

Opublikowano

Nie zbadałem z racji, że serwa trzepotały mi z każdej odległości...

Raz zmierzyłem, bez wyciągania anteny, po 10-15 dużych krokach (bliskich 1 metra) silnik co nieraz zamruczał

No a w powietrzu nie jestem w stanie ocenić

Opublikowano

Może poproś o pomoc drugą osobę? Będzie trzymała model, a ty będziesz odchodził. Co - powiedzmy 10m wykonasz prostą sekwencję testową serw i silnika. Jeśli będzie w porządku, osoba da znać i następne 10m. Kiedy test się nie uda, lub pojawią się jakieś anomalie - masz zasięg maksymalny. Teraz tylko zmierzyć dystans.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.