Marcin K. Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Witam. Długo nosiłem się z zakupem nowego modelu. Cały czas oczy zwrócone były na At-6 Texana 1:7 z TWM. Ale siostra namówiła mnie na coś z "dwoma śmigiełkami" I tak rozejrzałem się po sklepach i wybór padł na Dual Ace z firmy Seagull. Piękna pół makieta, zbliżona do Pipera Seneca. Rozpiętość modelu - 177cm, waga gotowego do lotu 4.522 kg. Napęd 2x Asp .46 + 11x6 G/F Master Airscrew. Model był oblatywany przy dość sporym wietrze, ok 14km/h. nie było w ogolę czuć wiatru na tym modelu. waga robi swoje. napęd jest okrutnie mocny, praktycznie loty na pół gazu. Dobrze ze domiksowałem klapolotki bo model bardzo się rozpędza. W powietrzu potulny jak baranek. Jedynie zmiksować gaz i sw bo strasznie model ciągnie w górę na pełnym gwizdku. Zestaw oceniam na 4+, konstrukcyjnie bez zastrzeżeni. składa się pięknie, dużo galanterii. Jedyny mankament laminaty, Gondole silników są dwuczęściowe i kiepsko do siebie pasują. Nos i zakończenie kadłuba również z laminatu, trochę farba jest nie osiowo. A poza tym to wszystko jak najbardziej ok. Szkoda ze w zestawie nie ma pilotów bo kokpit duży i świeci pustkami. Ale juz nad tym pracuje. Poniżej kilka fotek i film z oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Marcin gratuluję udanego oblotu z całego serca, wiem co to za nerwy i stres. Model masz bardzo mało spotykany na lotniskach i piknikach więc nie rozbij!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Dzięki za miłe słowa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Również gratuluję oblotu, dwie spaliny w 2 modelu to już nie w kij dmuchał . Bardzo oryginalny model. Lubię takie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Nie jest to drugi model bo latam już kilka latek, zapraszam do kanału na yt;) No ale emocji tyle jak bym jeszcze raz, po raz pierwszy startował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Sorry, miało być dwie spaliny w 1 (jednym) modelu. Literówka;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Przy drugim locie jeden silnik zgasł. Ale model całkiem miękko wylądował i jest praktycznie bez strat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 ja też przyłączę się do gratulacji z oblotu, SUPER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Przyszedł czas na zajęcie się kokpitem. Dostałem Barbie i Kena którzy świetnie pasują gabarytowo. Dobrze że moja chrześniaczka ich nie widziała bo bym musiał szukać nowej pary Lekkie cięcie i po kilku chwilach nie mieli niczego od popiersia w dół. Okazało się że Barbie nie mają w sobie nic.. Dokładnie jak te "kobiety" które się bardzo starają do niej upodabniać No ale wracając do meritum. Tak na razie to wygląda, na żywo jakoś mniejsi się wydają w kabinie... Chciałbym jeszcze dorobić wolant, coś jak w Senece. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Wiem że to głupie pytanie. Jestem zielony w dwóch silnikach. Co jak jeden silnik się zepsuje albo jednemu prędzej zabraknie paliwa co wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Właśnie przy drugim locie miałem taką sytuację. Nie potrafiłem się zachować. Oczywiście pełen gaz,model poderwało w górę i na lewo ściągało(lewy silnik zgasł) kontra kierunkiem i starać się rozpędzić model by zrobić krąg i lądować. Niestety to nie wyszło ale udało mi się wypoziomować model i wylądować w miarę miękko. Teraz gdy zajdzie taka sytuacja to zgaszę drugi silnik i wyszybuję do lądowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Posiedziałem trochę przy kokpicie i gotowy jest pilot, blondyna i wolant. Musiałem im trochę ręce powyginać, pilotowi dodatkowo palce aby trzymał pewnie za stery. Zostało zrobić oparcia foteli i pasy. I to chyba było by tyle z makietowania kokpitu. Choć może jeszcze kilka lampek zapale na desce rozdzielczej... Wszystko zależy czy żyła światłowodowa przy przeszlifowaniu lub podgrzaniu końca świeci na boki a nie tylko wzdłuż włókna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Boże, on ma mięśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 No fajnie, fajnie - tylko co tam robi program akrobacji zapisany systemem Aresti? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 O czym ty do mnie mówisz? nie wiem, taka naklejkę już miał. Jak się uda to posiedzenia w programie graficznym i może uda się to zmienić na taką jak miał Seneca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Model super!!! Gratuluję oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 O czym ty do mnie mówisz? Wpisz w google ,,aresti code" i wciśnij - grafika. Zaraz zobaczysz co to jest i do czego służy. A sądząc po Twoim awatarze, pewnie bardzo się może przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Właśnie zrobiłem sobie lekturę z aresti i już wie o czym prawisz Nigdy nie słyszałem o aresti choć widziałem rysunki, teraz już wiem że akrobacji. Dzięki, czegoś nowego się nauczyłem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Pilot i stewardessa gotowi do lotu! Wagowo dużo wyszło bo 140g... Ale za to będę mógł trochę ołowiu z ogona ściągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Sezon w Rogoźnie rozpoczęty pełną parą wiec i Dual Ace obudził się ze snu zimowego! Na razie model jeszcze "niepełnoletni" bo ma za sobą dopiero ok 6 lotów ale już na tyle się w niego wlatałem że pozwalam sobie na delikatną akrobacje- czyt. pętle i beczki Stres nadal towarzyszy przy każdym locie ale teraz bardziej przy lądowaniu. Model jest piekielnie szybki. Do spokojnego lotu wystarczy niecałe pół gwizdka. Przy bezwietrznej pogodzie strach lądować, ale gdy wieje z 10-15km/h czysta przyjemność Model albo nie lubi lądować z bocznym wiatrem albo ja jeszcze go tego nie nauczyłem. Jestem bardzo zadowolony z modelu i liczę że wszystkie mankamenty to tylko kwestia nauczenia się modelu. Minusem na tą chwile jest moje radio- Mx16S(2.4ghz Frsky) Brakuje mi miksa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi