Lucas Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 Witam wszystkich Sporo lat temu mój tata kupił na allegro części do modela szybowca Albatros RC. Leżały sobie one więc na półce przez baaardzo długi czas aż w końcu postanowiłem że spróbuje złożyć ten samolot. Jest to mój pierwszy model i jestem zielony w tym temacie stąd więc prośba do Was o pomoc przy doborze części, wykonania itd. Części które posiadam wyglądają tak: Dodatkowo mam też jakąś przestarzałą aparaturę która nie wiem czy się nadaje: Pytania do Was: 1. Czy ten model będzie latał i co zrobić aby latał? 2. Jakich części/materiałów potrzebuje aby złożyć go do końca i jaki mniej więcej byłby ich koszt? 3. Czy istnieje jakaś instrukcja do tego typu szybowca dotycząca jego złożenia? 4. Czy aparatura którą mam nadaje się do tego modelu? Potrzebuję porad. Dziękuje z góry za pomoc. Pozdrawiam, Lucas.
Lucas Opublikowano 1 Września 2015 Autor Opublikowano 1 Września 2015 A śmigło na przód? I jak to wszystko zmontować, czy jest gdzieś instrukcja do tego typu samolotów?
Oko 007 Opublikowano 2 Września 2015 Opublikowano 2 Września 2015 Sam chcesz składać i oblatywać ten model ??
latacz Opublikowano 2 Września 2015 Opublikowano 2 Września 2015 jeszcze silnik -regulator obrotow i smigło. oraz pakiet akumulatorów który da radę napedzić silnik. ładowarka do tego akumulatora. i "drobnica" dźwigienki, popychacze bowdeny snapy -jakieś kabelki wtyczki.... troszke mało iformacji - rozpietość skrzydeł? powierzchnia skrzydeł? cięciwa przy kadlubie? profil -jeśli znasz? długość kadluba? waga pustego modelu? rozumiem ,że do tego radia masz i odbiornik? Samemu trudno to bedzie złozyć -jeszcze trudniej oblatać i nie rozbić w ciagu kiku sekund. -instrukcje -raczej pobieżne i fragmentaryczne i pewnie do podobnych a nie identycznych modeli. najlepiej byloby znaleźć jakiegoś modelarza w okolicy i poprosić o pomoc -rady na bieżąco. modelarze to uczynny narodek i zazwyczaj chętnie pomagają... osprzet -powinno dać sie skompletować najtańszy za około 200 jakis sensowny za 300-400 Nie znasz się -więc wyjdzie drożej -pomyłki kosztuja. daj wiecej info o modelu -pokombinujemy co bedzie pasować.
piotrekrc Opublikowano 3 Września 2015 Opublikowano 3 Września 2015 Łukasz w krośnie masz wspaniałą sekcje modelarską jeśli chcesz zacząć z modelarstwem to może warto sie zapisać?warto .
Lucas Opublikowano 8 Września 2015 Autor Opublikowano 8 Września 2015 Więcej informacji: rozpiętość skrzydeł: 2,05m powierzchnia skrzydeł: 2 * 0,165m^2 = 0,33 m^2 cięciwa przy kadłubie: 20cm profil: niestety nie znam długość kadłuba: 1,18m waga pustego modelu: -kadłub: 280g -skrzydło: 270g * 2 = 540g -pozostałe cześci: 70g *Całość: 890g Do radia jest odbiornik i jedno servo jak na zdjęciu Proszę o pomoc przy doborze części do niego. A jeśli chciałbym sprzedać ten model, to czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaka jest jego szacowana wartość razem z radiem?
Mikolaj.waw Opublikowano 8 Września 2015 Opublikowano 8 Września 2015 Ze 300 wyciągniesz Wysłane z mojego MS4501 przy użyciu Tapatalka
Marcin81 Opublikowano 8 Września 2015 Opublikowano 8 Września 2015 A ja myślę, że więcej. Nawet za pusty.
magilla Opublikowano 9 Września 2015 Opublikowano 9 Września 2015 Zmierz średnicę wręgi silnika czyli przodu kadłuba. Od tego będzie zależeć jaki silnik możesz sobie tam zamontować. Tak szybko przekalkulowalem sobie wage wyposazenia 40 - kolpak z lopatkami 10 - odbiornik 50 - serwa - ja bym uzyl mniejszych serw a nie to co masz na zdjeciu. Serwo standard troche duze jak to takiego szybowca 190 - jakis pakiecik 3s 1800 - 2200 100 - silnik pewno 300 - 400 W - jak chcesz tanio na poczatek to ja w Azurei 2.5m montowalem Emax GT2215 312W średnica 28mm. 40 - ESC 40A Suma ok 430g. Oczywiście wszystko to szacowanie. Nie widze tez na zdjeciach bagnetu. Trzeba dodac tezż popychacze. Do lotu pewnie bedzie jakies 1300 - 1500g zależnie czego użyjesz.
Michau Opublikowano 9 Września 2015 Opublikowano 9 Września 2015 Tyle rad i nie wiadomo kogo słuchać Możesz zrobic go jako szybowiec i zamontować hak lub cos polatać na zboczu - np. do Korczyny niedaleko. Możesz kupić od razu silnik/regulator/akku i latać z silnikiem. Możesz wpaść w piątek między 18 a 21, na modelarnie przy Aeroklubie, z tyłu obok klubu seniorów lotnictwa i coś Ci się doradzi sensownie widząc model. Lub przyjechać w niedziele na lotnisko na zawody ( http://freeflight-krosno.vxm.pl/?p=2638 ), to też na pewno będzie ktoś to będzie mógł to zobaczyć i coś doradzić, a przy okazji może zarazisz się bardziej modelarstwem 1
skippi66 Opublikowano 9 Września 2015 Opublikowano 9 Września 2015 Lucas, nie słuchaj tych, którzy doradzają sprzedaż szybowca. Tym bardziej za 300 złociszy. Oni zwyczajnie zazdroszczą, że masz taki fajny model. Koniecznie poskładaj go sam, przy okazji zarażając się modelarstwem. A to fantastyczne hobby. Z Twoich postów wynika że o modelarstwie nie wiesz nic i nic nie umiesz, więc sam nie dasz rady. Nie ma takiej możliwości. Kolega Michau dobrze radzi, podjedź do modelarni albo na lotnisko i skorzystaj z każdej pomocy. Powodzenia w budowie.
Mikolaj.waw Opublikowano 9 Września 2015 Opublikowano 9 Września 2015 Lucas, nie słuchaj tych, którzy doradzają sprzedaż szybowca. Tym bardziej za 300 złociszy. Oni zwyczajnie zazdroszczą, że masz taki fajny model. Koniecznie poskładaj go sam, przy okazji zarażając się modelarstwem. A to fantastyczne hobby. Z Twoich postów wynika że o modelarstwie nie wiesz nic i nic nie umiesz, więc sam nie dasz rady. Nie ma takiej możliwości. Kolega Michau dobrze radzi, podjedź do modelarni albo na lotnisko i skorzystaj z każdej pomocy. Powodzenia w budowie. rozgryzłeś mnie , żartuje, ja już mam szybowca ale w moim są już serwa,tylko czekam na pakiet, regiel i ładowarke
skippi66 Opublikowano 9 Września 2015 Opublikowano 9 Września 2015 rozgryzłeś mnie , żartuje, ja już mam szybowca ale w moim są już serwa,tylko czekam na pakiet, regiel i ładowarke Może masz, ale za 3 stówki zawsze warto obskoczyć kolejnego Żartuję oczywiście.
Mikolaj.waw Opublikowano 9 Września 2015 Opublikowano 9 Września 2015 Przepraszam za wprowadzenie w bład z tymi 300zł , 300zł to tylko z serwami . Nie sprzedawaj go , fajny samolocik , pojedź na modelarnie tam ci pomogą Wysłane z mojego MS4501 przy użyciu Tapatalka
Mikx Opublikowano 14 Września 2015 Opublikowano 14 Września 2015 To najprawdopodobniej model produkcji K. Burego Miałem podobny, tylko wersję z lotkami ( Twój jest ze wzniosem ) Model bardzo ładnie lata i można nim polatać w silniejszej termice lub na zboczu. Jedynym mankamentem może być tylko pływający ster wysokości. U mnie po jakimś czasie powstały spore luzy. Powodzenia ! ( Najlepiej poszukaj jakiejś modelarni albo skocz na lotnisko modelarskie gdzieś obok i tam pogadaj z kimś, wtedy się najwięcej ( i najszybciej ) dowiesz. Ewentualnie jest jeszcze druga, trochę dłuższa, opcja- trzeba prześledzić spooro tematów na forum i wtedy też się dużo dowiesz ! ) 1
Lucas Opublikowano 24 Września 2015 Autor Opublikowano 24 Września 2015 Dziękuje bardzo wszystkim za rady. Po dłuższym zastanowieniu postanowiłem jednak nie składać tego modelu tylko go sprzedać ponieważ wakacje mi się skończyły, wracam do studiów w innym mieście i nie będę miał w najbliższej przyszłości czasu na modelarstwo. Być może jak znajdę kiedyś czas to zacznę od jakiegoś łatwiejszego modelu Jakby ktoś był zainteresowany kupnem to zapraszam: http://allegro.pl/model-elektroszybowiec-rc-szybowiec-motoszybowiec-i5691055786.html Pozdrawiam wszystkich.
piotrekrc Opublikowano 30 Września 2015 Opublikowano 30 Września 2015 Szkoda,przykład słomianego zapału
Rekomendowane odpowiedzi