modelarz115 Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Jest prosty sposób na ''ucyfrowienie'' rysunków - używam bardzo często Jeśli masz urządzenie wielofunkcyjne z kserem, to zapewne jest i funkcja skanera. Ja robię to tak: skanuję poszczególne elementy planów, które chcę przenieść na balsę/sklejkę lub je przeskalować i wybieram opcję zapisz jako PDF. Taki plik mogę sobie drukować w dowolnej skali ile potrzeba, nie niszcząc planów. Dla mnie jest mniej kłopotliwe od kserowania, bo jak np. za tydzień będę potrzebował kopii elementu to nie muszę znów rozwijać planów. Patent Andrzeja z folią jest bardzo ciekawy, muszę wypróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Jest prosty sposób na ''ucyfrowienie'' rysunków - używam bardzo często Jeśli masz urządzenie wielofunkcyjne z kserem, to zapewne jest i funkcja skanera. Ja robię to tak: skanuję poszczególne elementy planów, które chcę przenieść na balsę/sklejkę lub je przeskalować i wybieram opcję zapisz jako PDF. Taki plik mogę sobie drukować w dowolnej skali ile potrzeba, nie niszcząc planów. Dla mnie jest mniej kłopotliwe od kserowania, bo jak np. za tydzień będę potrzebował kopii elementu to nie muszę znów rozwijać planów. Patent Andrzeja z folią jest bardzo ciekawy, muszę wypróbować Wszystko fajnie jak masz małe elementy,Ale jeżeli żebro masz większe niż format A4 to niestety nic nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Witaj Jacku. Moja pierwsza koncepcja była taka jak opisujesz. Zeskanowałem żeberko,zapisałem plik i wydrukowałem.Chciałem zastosować do wydruku sposób z rozpuszczalnikiem , ale efekt zerowy (niestety używam oryginalnych tuszy HP). Różnica wielkości 10 mm !!!. Przy użyciu funkcji ksero - 1 mm. Wojtku , żeberko mieści się "naskos" (kochający Zauchę widzą o co chodzi) ,zajmując całą przekątną arkusza A 4. Większe się faktycznie nie zmięci Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Wszystko fajnie jak masz małe elementy,Ale jeżeli żebro masz większe niż format A4 to niestety nic nie zrobisz. Wojtek, można zrobić. Trzeba mieć baaaaaardzo duży skaner, baaaaaardzo dużą drukarkę i baaaaaardzo dużą folię . Przepraszam za OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Andrzej nie przepraszaj, jestem jak najbardziej za dowcipnymi i sensownymi OT. Samoloty budujemy też coraz większe .Pamiętam czasy kiedy pojemność silnika spalinowego była organiczna do 10 cc !!!. Piiotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Wszystko fajnie jak masz małe elementy,Ale jeżeli żebro masz większe niż format A4 to niestety nic nie zrobisz. W takim wypadku, można skanować po wycinku i sklejać w programie graficznym obsługującym PDF (w moim wypadku ''Inkscape'') Ale ten problem dotyczy też ksero... bez sklejania kartek się nie obędzie a folia na drukarce A4 raczej też odpada... Oczywiście do niczego nie namawiam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Moja pierwsza koncepcja była taka jak opisujesz. Zeskanowałem żeberko,zapisałem plik i wydrukowałem.Chciałem zastosować do wydruku sposób z rozpuszczalnikiem , ale efekt zerowy (niestety używam oryginalnych tuszy HP). Różnica wielkości 10 mm !!!. Przy użyciu funkcji ksero - 1 mm. Wojtku , żeberko mieści się "naskos" (kochający Zauchę widzą o co chodzi) ,zajmując całą przekątną arkusza A 4. Większe się faktycznie nie zmięci Pozdrawiam Piotr Jeśli dobrze zrozumiałem to, żeberka drukowałeś na atramentówce ?. Jeśli tak to raczej nie było szans na przeniesienie wydruku przy pomocy acetonu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Wydaje mi się, że to już było powiedziane, ale nie mogę znaleźć. Wydruk do przenoszenia lepiej zrobić na atramentówce, laserowej, czy skserować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Bartek, jeśli masz na myśli metodę o której ja pisałem (z folią), to na atramentówce. Zarówno z pliku cyfrowego jak i z ksero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Szkoda, w domu mam tylko laserową. Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Szkoda, w domu mam tylko laserową. Dzięki za info. I bardzo dobrze.Wystarczy aceton lub rozpuszczalnik nitro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbyszekM Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Jeśli masz laserówkę to może zastosuj metodę stosowaną przy płytkach obwodów drukowanych. Wygooglaj sobie hasło thermal transfer pcb i jeśli masz papier kredowy to może ta metoda zadziałać. Jeśli na balsie nie to myślę, że na sklejce może być nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 I bardzo dobrze.Wystarczy aceton lub rozpuszczalnik nitro Próbowałem na wydruku z plotera (tam, gdzie drukowałem plany; nie wiem jaka to jest technika druku) - nie działa :/ Jeśli masz laserówkę to może zastosuj metodę stosowaną przy płytkach obwodów drukowanych. Wygooglaj sobie hasło thermal transfer pcb i jeśli masz papier kredowy to może ta metoda zadziałać. Jeśli na balsie nie to myślę, że na sklejce może być nieźle. Spróbuję. Gość w drukarni mi opowiadał, że jeden klient przenosił wydruki na szkoło i ceramikę smarując... no właśnie, tu nie umiał sobie przypomnieć. Może uda mi się zrobić śledztwo, to się podzielę, jak będą wyniki. Tymczasem dziękuję i przepraszam autora za zaśmiecanie wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Nie wiem czy kolega widział, ale na Facebooku istnieje wątek poświęcony odbudowie RWD 10. https://m.facebook.com/RWD-10-560410584007548/ Jest tam trochę fajnych zdjęć które może byłyby pomocne w budowie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Witam Kamil - oczywiście znam tę stronę , ale dziękuję. Niestety mam przestój w pracy (malowanie całego domu - zgroza ! ). Mam pytanie : czy Saito 91 nie będzie za słaby (moc 1,6 KM) ? Przewidywana waga to 3,5 - 4,0 kg. Myślę o Saito 100 (ale jest w tej chwili niedostępny) Z kolei Saito 125 (2,2 KM) to chyba za dużo . Co na ten temat myślicie ? Z benzyny zrezygnowałem. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 91 wystarczy z nadmiarem.W takim RWD starczyła by 70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Dobra , kupuję 91 na Twoją odpowiedzialność. Dzięki za radę Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Witam serdecznie Dzisiaj ( za namową Wojtka ! ) dotarła do mnie przesyłka z silnikiem. Mam nadzieję , że da radę. (silnik nie Wojtek ). Po okresie przymusowej bezczynności ( modelarskiej ) , wezmę się do roboty. Czeka mnie wytrasowanie żeberek i złożenie skrzydeł . Pozdrawiam Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdowi Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Witam podoba mi się że zaczyna budować się modele polskiej konstrukcji , jeżeli chodzi o polskie konstrukcje to modele takie od dłuższego czasu buduje Piotrek Eciak ,ostatnio postawił również RWD 10 tylko jego ma 2 m http://www.prolot.pl/RWD10.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Witam RWD 10 z laminatowym kadłubem i skrzydłami ? No można. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi