Piciu Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Witam! Ponieważ od dłuższego czasu mam problem z dostaniem prawdziwej nafty takiej którą używało się w lampach naftowych i oczywiście mieszało się paliwa do silników samozapłonowych, mam pytanie czy w zastępstwie można zastosować naftę lotniczą lub popularny olej napędowy do silników diesla ? Pozdrawiam piciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Masz problem z dostaniem nafty? Przecież np w Obi lub sklepach z materiałami malarskimi mają całe 5l lub mniejsze bańki nafty oświetleniowej (takiej normalnej, nie mylić z "olejem oświetleniowym") http://nova-chemia.pl/index.php?a=opis&k=&id=137 https://www.google.pl/search?q=nafta+cena&biw=1214&bih=749&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAmoVChMI4pj11fbMyAIVKo1yCh01RAcU#tbm=isch&q=nafta+o%C5%9Bwietleniowa a olej napędowy to olej napedowy, i do tego celu się nie nadaje, porównaj właściwości fizykochemiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Tu masz różne składy paliw, jak widać naftę stosuje się wymiennie z olejem napędowym (zwykły diesel ze stacji benzynowej): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Mieszałem paliwo samozapłonowe zastępując naftę olejem napędowym i silniki pracowały jak trzeba, nie będzie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 jak pamietam to wlaściwy jest olej napędowy,ma wyższą wartosc kaloryczną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Detan Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Ja stosuje nafte oswietleniowa z obi albo castoramy. Swietnie sie sprawdza w samozaplonach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi