zibidic Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Musze powiedzieć że przy produkcji pierwszej miałem obawy, ale po testach u Sławka wróciłem do domu z rogalem na twarzy :twisted: jeszcze tylko małe poprawki i maszyna będzie pięknie ssała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Chwilowo prace nad Kataną wstrzymane z powodu braku materiałów więc żeby nie marnować czasu zabrałem się za Ultimate o rozpiętości około 1800mm.Zrobiłem narazie wewnętrzne wzmocnienia kadłuba więc nie ma co pokazywać..Walczę również z maszyną do formowania kabinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Sławku, jeżeli mogę coś wtrącić to proponowałbym dać linki podtrzymowujące stery. U mnie przy oblocie omal przez to nie rozbiłem modelu, puścił klej ale na szczęście jakoś usiadłem. Być może moje mocowanie nie było zbyt mocne, ale zawsze lepiej dmuchać na zimne. Teraz sam zrobię takie linki dla bezpieczeństwa. Poza tym katana z naszych planów naprawdę pięknie lata i widząc Twoją(precyzyjniej wykonaną od mojej) jestem pewien, że ten modelik przypadnie Ci do gustu. Jestem też ciekaw jak będzie zachowywała się Twoja katana z profilem, który zastosowałeś. PS Ładnie wykonałeś kopyto kabiny, jeżeli forma dobrze wyjdzie to mógłbyś podać jej dokładne wymiary i byłaby możliwość zrobienia takiej dla mnie(oczywiście za opłatą )? Moja szczerze mówiąc nie wygląda najpiękniej, a przydałaby się ładna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Cześć Marek, gratuluję oblotu.Linki może jakieś zrobię, co do kabiny to jak tylko ruszy tłoczenie to jedną dostaniesz .Moja Katanka powinna ciut szybciej latać ale to się niebawem okaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam Sławku, jeżeli mogę się wtrącić, to zamiast linek proponowałbym Ci dwa pręty węglowe od spodu, mam tak w mojej Funtanie (fabrycznie) i spisują się rewelacyjnie, figura typu "ściana" nie stanowi problemu, a trudno mi wyobrazić sobie bardziej "stresującą figurę dla steru wysokości. No i czekamy na oblot z niecierpliwością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Grzegorzu, a mógłbym wiedzieć jakiej średnicy są te pręciki węglowe? I jaka jest rozpiętość Twego modelu? Czy pręty są mocowane tylko do statecznika poziomego i kadłuba czy do statecznika pionowego od góry również? Od dołu jedna połówka jest mocowana jednym czy dwoma prętami? Z wstawieniem linek u mnie jest problem, i chcę właśnie zrobić z prętów węglowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Marku, mój model to 1,76 rozpiętości, pręty węglowe są 3mm i są mocowane tylko z dołu do kadłuba najniżej jak to możliwe i statecznika oczywiście najdalej od kadłuba jak to możliwe, po jednym na stronę. U mnie były już fabrycznie miejsca w które należało wkleić te pręty i muszę powiedzieć, że nie boję się robić nią ostrzejszych figur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Miałem nadzieję że dziś w Warszawie kupię biały oracover ale akurat brakło, a chciałem pokryć skrzydła w Katanie, może uda się w czwartek kupić w Krakowie.Ja zrobię linki zamiast prętów, poprostu łatwiej mi zrobić takie zmiany w gotowym usterzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Udało mi się zamówić biały oracover, wczoraj szpachlowałem kopyto kabinki i jutro pewnie będę je szlifował.Jak przyjdzie oracover to wznowię relację z budowy (zapewne jeszcze w tym tygodniu).Resztę gadżetów typu linki, snapy kulowe itp już mam.Podwozie zrobię narazie z duralu, jak będzie sens dołożyć węglowe to zapewne tak zrobię.Zdjęcia oczywiście będą wstawiane w miarę postępu prac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2009 coś się ruszyło?? Bo temat spadł już na 2 stronę :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Ruszy jutro,zaczynam oklejać skrzydła od jutra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Z mojej strony to już koniec relacji ponieważ Katanka zmieniła dziś właściciela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Szkoda :/ Myślałem, że załapię się na kabinkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Kopyto na kabinkę dodałem do modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Ciekawe czy nowy właścicel się pochwali? Szczęściarz :mrgreen: ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Co prawda nie JA ale OWEGO szczęściarza przekonam do : a/ relacji b/ kilku kabinek/mordek ( :devil: ABC-RC się kłania np. ) na razie zima i pracujemy nad w/w pozycjami :sleep: ps. a do Katanki 1,4 też będą, a będą :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 b/ kilku kabinek/mordek ( :devil: ABC-RC się kłania np. ) Jak tylko będzie dostępna to ja jedną sztukę :faja: Bardzo chętnie nabędę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Czyli jest nadzieja Jak coś to ja też bym się pisał na sztukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Jeśli będzie taka możliwość to piszę się na jedną sztukę kabiny i ewentualnie maski silnika do Katany Xlite 1,4m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Wracając po dwóch latach do większych modeli postanowiłem zabrać się za Katanę w wersji 1800mm pod Saito 125. Ogarniając coraz lepiej program CAD wziąłem się za przeróbkę X-lite, jednak przerabianie okazało się bezsensowne i koniec końcem powstaje całkiem nowy model. Mam nadzieję że poleci w tym sezonie ( o ile uda mi się pozałatwiać do pewne sprawy nie związane z modelarstwem) Tak czy siak będzie to model z profilowanym usterzeniem, zmienionym profilem skrzydła , ogólnie innej konstrukcji z serwami SW i SK w okolicach SC. Napęd SW popychaczami węglowymi a SK linkami. Kadłub konstrukcji sklejkowo - balsowo-węglowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.