milo Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Czy ktoś miał do czynienia z tym profilem? Szukam opinii innych użytkowników, czy był stosowany w jakimś modelu.http://kipecoul.e-monsite.com/pages/pro ... vr-22.html
wojtek-a Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Hmmm, sam autor bardzo zachwala . Jest to ewolucja jego wczesniejszych profili. Cos pomiedzy E205 i S3021. Podstawowe zalety w porownaniu do powyzszych, to lepsze zachowanie przy wiekszych katach i malych Re. Autor sam sie dziwi, ze mimo roznic, MVR 22 ma bardzo podobne biegunowe do S3021, ktory zreszta sam uwaza za swietny. MVR zaleca do szybowcow konstrukcyjnych o rozp. ok. 2m. Mimo, ze nie jest to super performer, ma sobie dawac rade calkiem niezle z wiatrem i ma byc latwy do okielznania w powietrzu... Tyle, po krotce autor...Moze to kogos zacheci do eksperymentu .
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 17 Listopada 2015 Opublikowano 17 Listopada 2015 Na biegunowych zauważyłem porównanie do S-3010...... I faktycznie, w zakresie małych Re wydaje się trochę lepszy (na wykresach Autora). Przy wyższych Re różnice zanikają. Wydaje się być modyfikacją 3010, tzn: lekko zmieniony w części spływowej. Na publikacje z zastosowań - nie natknąłem się. - Jurek
milo Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Opublikowano 18 Listopada 2015 Dziękuję za odzew w temacie. Trochę tajemniczy profil, ale zaeksperymentuję. Chcę go zastosować w moim nowym modelu .... PWS-101 2,2 m. Mam nadzieję, że będzie odpowiedni do takiego szybowca, zobaczymy.
Andrzej Klos Opublikowano 18 Listopada 2015 Opublikowano 18 Listopada 2015 Profil wydaje sie byc lepszy od Clark-Y bo ma mniejszy opor w zakresie wiekszych a takze mniejszych predkosci. Maksymalny wsp. sily nosnej praktycznie ten sam. Mysle, ze warto sprobowac i uzyc go zamiast Clark-Y. Bedzie troche szybszy. Czolem Andrzej 2
milo Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Opublikowano 18 Listopada 2015 Dziękuję za zamieszczone opinie i spostrzeżenia. No to czas się brać za rozkładanie żeber na formatkach, a jak będzie się sprawował pokażą loty .
Rekomendowane odpowiedzi