Mister5Master Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Witam! Poszukuję oleju, który zastąpiłby olrj rycynowy w żarowym dwusuwie na etanol. Rycyna dostępna jest (przynajmniej dla mnie) tylko w aptekach i to za ok. 5zł 100ml-trochę drogo, a na dłuższą metę za drogo. Kupno gotowego paliwa odpada, bo zawiera nitrometan, a silnik raczej by tego nie wytrzymał. Próbowałem mieszania z rzepakowym, jednak rozpuszczalność jest znikoma. Na modelarni są jakieś oleje samochodowe ale nie mam jak sprawdzić rozpuszczalności w alkoholu i nie wiem czy nie zniszczę silnika. Tak więc jaki olej polecalibyście, żeby był: rozpuszczalny w etanolu, nie zniszczył silnika, tani, dostępny praktycznie wszędzie? Czy na przykład tania oliwa z biedronki sie nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Etanol czy metanol .. ? Nie każde paliwo zawiera nitrometan .. http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=393_396_401&products_id=15487 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mister5Master Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Teoretycznie w instrukcji jest napisane, że opcjonalnie metanol (był w nawiasie), tylko, że nie wiem jaka jest tolerancja proporcji, bo to paliwo jest 1:4, a ma być 1:3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Holeczek Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Co to za silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mister5Master Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Nie śmiejcie się (uprzedzam, wyczyszczony, złożony z dwóch) ruska Raduga 7M... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 To wymieniony CASTOR jest najprostszym paliwem do silników modelarskich. Prościej sie nie da i na tym paliwie RADUGA będzie chodzić. A wspomniany nitrometan w dodatku 5% stabilizuje prace silnika w przypadku gdy ten jest bardzo kapryśny co w przypadku Radugi może mieć miejsce - więc nie należy się go bać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mister5Master Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Tylko że mi nie chodzi o paliwo, a o olej, jakbym miał kupować paliwo to już w połowie docierania bym niestety zbankrutował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Nikt nie mówił,ze zabawa w modele jest tania. Nie kombinuj Koleżko, tylko kup sobie literek paliwka na początek, a później zadaj pytanie, czy ktoś nie ma na zbyciu np rycyny, czy gotowego paliwa. U was tam w Krakowie jest trochę modelarzy... Młody jesteś to na pewno Ci pomogą. A jak dobrze poszukasz to rycynkę dosyć tanio można kupić. Poszukaj. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mister5Master Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dzięki, poszukam, popytam. Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Grzegorz, mam na zbyciu prawie litr oleju rycynowego Model Technics, daj znać na priv czy jesteś jeszcze zainteresowany, mieszkam w Krakowie. Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 No widzisz? Już znalazł się chętny do pomocy A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi