Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Poszukuję oleju, który zastąpiłby olrj rycynowy w żarowym dwusuwie na etanol. Rycyna dostępna jest (przynajmniej dla mnie) tylko w aptekach i to za ok. 5zł 100ml-trochę drogo, a na dłuższą metę za drogo. Kupno gotowego paliwa odpada, bo zawiera nitrometan, a silnik raczej by tego nie wytrzymał. Próbowałem mieszania z rzepakowym, jednak rozpuszczalność jest znikoma.

Na modelarni są jakieś oleje samochodowe ale nie mam jak sprawdzić rozpuszczalności w alkoholu i nie wiem czy nie zniszczę silnika. Tak więc jaki olej polecalibyście, żeby był: rozpuszczalny w etanolu, nie zniszczył silnika, tani, dostępny praktycznie wszędzie? Czy na przykład tania oliwa z biedronki sie nada?

Opublikowano

Teoretycznie w instrukcji jest napisane, że opcjonalnie metanol (był w nawiasie), tylko, że nie wiem jaka jest tolerancja proporcji, bo to paliwo jest 1:4, a ma być 1:3

Opublikowano

To wymieniony CASTOR jest najprostszym paliwem do silników modelarskich. Prościej sie nie da i na tym paliwie RADUGA będzie chodzić. A wspomniany nitrometan w dodatku 5% stabilizuje prace silnika w przypadku gdy ten jest bardzo kapryśny co w przypadku Radugi może mieć miejsce - więc nie należy się go bać.

Opublikowano

Nikt nie mówił,ze zabawa w modele jest tania. Nie kombinuj Koleżko, tylko kup sobie literek paliwka na początek, a później zadaj pytanie, czy ktoś nie ma na zbyciu np rycyny, czy gotowego paliwa. U was tam w Krakowie jest trochę modelarzy... Młody jesteś to na pewno Ci pomogą. A jak dobrze poszukasz to rycynkę dosyć tanio można kupić. Poszukaj.

A.C.

Opublikowano

Grzegorz, mam na zbyciu prawie litr oleju rycynowego Model Technics, daj znać na priv czy jesteś jeszcze zainteresowany, mieszkam w Krakowie.

Pozdrawiam,

Krzysiek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.