Skocz do zawartości

Sklejka topolowa vs brzozowa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, takie pytanie do kolegów co z drewnem narabiają .. Mam w planach żebra kadłuba i zalecane wykonanie ich ze sklejki topolowej 4mm ,czy zastąpienie jej sklejką brzozową 3mm będzie jakimś karygodnym błędem ?? Ważąc jakieś tam pojedyncze żebro topolowe i to samo wycięte ze sklejki brzozowej mam tylko 1 gram różnicy. Wycinam to ręcznie taka sklejka topolowa potrafi się odłamać podczas wycinania strasznie mnie to irytuje , tej brzozowej nie idzie zepsuć . Dodam że ma to być model szybowca z napędem elektrycznym o rozpiętości 2m , oklejany podkładami pod panele 3mm .   

Opublikowano

A na wagę nie zwracasz uwagi. Po to się daje sklejkę topolową aby zejść z wagą kadłuba.

Wręgi stanowią znaczącą część wagi kadłuba, więc moim zdaniem powinieneś opracować inną metodę wycinania wręg skoro ta Cię irytuje i zrobić tak jak jest w planach.

Oczywiście można zastąpić czym chcesz a brzoza 3mm wydaje się być OK.

Opublikowano

Zebra  występują  u człowieka w kręgosłupie , a w kadłubie to są WRĘGI.

Dzięki Kolego za wyjaśnienie , ale myślę że "Zebra" tak jak napisałeś to występuje w Afryce i jest w paski a nie w kręgosłupie ,więc też mylisz fakty .  

A na wagę nie zwracasz uwagi.

Tylko pojedyncze elementy ważyłem i nie widzę dużej różnicy , brzozowa jest o milimetr cieńsza może temu ... Zważę całość jak będzie źle to wytnę na nowo . 

Opublikowano

Wręgi  już na planach mocno ażurowane dla tego zmiana rodzaju sklejki , bo topolowa nawet przy wygładzaniu krawędzi papierem ściernym jak mocnej nacisnąłem to pękła i wycinanie od nowa .

post-14492-0-19574600-1452681017_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,

takie małe pytanko uczącego się praktykanta : ilo-warstwowe są te omawiane tu sklejki? Parzysta, czy nieparzysta liczba warstw?

Opublikowano

Andrzej,

w zasadzie nie wiemy dokładnie o iluwarstwowych sklejkach tu mówimy. Padły tylko grubości.

Ogólnie to jest przykładowo tak:

Sklejka wielowarstwowa Vilko:

3mm - 6 warstw

5mm - 10 warstw

Sklejka zwykła Panama:

3mm - 4 warstwy

5mm - 6 warstw

Nieparzyste ilości warstw też są, np: w sklejce 2,5mm (5warstw), w 7mm (9).

Opublikowano

Dzięki, zapytałem bo sklejka o nieparzystej liczbie warstw wykazuje anizotropowość, tzn. inną wytrzymałość na zginanie dla różnych kierunków tego zginania,

tym większą, im mniejsza liczba warstw - największą ma pojedyncza warstwa, co chyba jest wiadome. Warstwy są (hmm... powinny być) składane i klejone

na przemian prostopadle kierunkiem włókien drewna, więc jeżeli mamy przewagę warstw w którymś kierunku, to i wytrzymałość będzie kierunkowo niejednakowa.

A przewaga jest możliwa tylko przy nieparzystej liczbie warstw. Dla początkujących te informacje mogą być przydatne (Elkojote , Ciebie nie mam na myśli ;)).

Opublikowano

Grzegorz ,fajna sklejka jest tam gdzie odbierałeś książki :) .

Ostatnio zakupiłem tam arkusz za 32 zł o wym. ok 240 cm x140 o grubości ok. 2,5 mm ,na pewno poniżej 3 mm.

Nie wiem do końca z czego jest ta sklejka ale wygląda odpowiednio do naszego hobby ;) .

Z jednej strony ładna brązowiutka ,gładziutka i równa i na pewno lżejsza od brzozowej

Planujemy z niej wycinać zebry- wręgi ;)  ( Twoja riposta to prawdziwe KO :D :D :D )

Na codzień pracuję ze sklejką brzozową 3 mm i uważam że jest zbyt ciężka na nasze potrzeby.

Opublikowano

Rafał dzwoniłem do naszej zaprzyjaźnionej księgarni handlującej sklejką ale pytałem o topolową 4mm , mają ale pewnie arkusz trzeba kupić . Wiec zaprzyjaźniony stolarz dał parę kawałków topolowej 3mm ,ale czytając o tych warstwach myślę że tu jest problem.... ona ma tylko 3 warstwy i własnie w jedna stronę jest w miarę ok ale w drugą to możesz się nią połamać jak opłatkiem w święta . Podjadę sobie i dopytam się na miejscu co mają, każe sobie pokazać to co ty zakupiłeś ,coś sobie pewnie wybiorę. Na jaką rozpiętość skrzydła planujesz użyć te 2,5mm ?? 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.