juras_p@op.pl Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Witam. Czy ma ktoś z Was jakiś sposób na odkształconą piankę EPP? Chodzi mi konkretnie o kadłub szybowczyka. Po krecie odkształcił się dziób. Można to jakoś naprawić? Może jakaś obróbka termiczna? Pozdrawiam. Marek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Kąpiel we wrzątku, a zaraz po kąpieli prasowanie czymś metalowym - dobrze odprowadzającym ciepło (chochlą, dużym nożem itp.), żeby nie zrobił się efekt skórki pomarańczy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Potwierdzam .W grudniu "ugotowałem " dziób Fun-Cuba. Powrócił do pierwotnego kształtu,ale nie wyprasowałem go jak pisze Marcin ( bo wtedy jeszcze o tym nie wiedziałem ) .I Celulitis wyszedł jak "marzenie ! " Ale po pomalowaniu na ostro czerwony kolorek -podoba mi się bardziej niż przed kąpielą. I nie razi prawie wcale . Ten celulitis znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 O kurczę, jestem ciekaw jak wygląda w barwach Apacza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Eee tam tylko dziób jest czerwony ,resztę popaćkałem jak umiałem. Leonardo to raczej nie jestem .Raczej Picaso i to z okresu kubizmu.Zresztą sam zobaczysz jak się ociepli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagitt Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Wszystko to pięknie jeżeli chodzi o mały element, np właśnie dziób, ale co zrobić z krzywym kadłubem? Gotować cały model? W czym? przecież on i tak się nie wyprostuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Na tyle, na ile da się wykombinować ze zdjęcia - skrzywiona jest przednia część. Do mocowania skrzydeł to ma pewnie ze 20 - 30 cm najwyżej, da się "ugotować" w średniej wielkości garnku. Jeśli by to nie pomogło - można próbować podgrzewać suszarką do włosów i prostować/ przekręcać ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Nie przesadzajcie z gotowaniem tego, szkoda kadłuba. Zacznijmy od faktu, że Elapor i wszelkie pochodne - EPP nie są, EPP to zupełnie inny typ pianki, jej gotowanie w ogóle nie rusza. Gotowanie należy stosować nie tyle do prostowania rzeczy wygiętych, co do przywracania kształtu elementom które się wgniotły. Gdy kadłub jest zwyczajnie wygięty to wystarczy go wyprostować na kolanie. Elapor i pochodne poddają się odkształceniu plastycznemu, z tym, że w pozycji odgiętej trzeba przytrzymać kilka sekund i dopiero puścić. Żeby nie było - takie rozwiązanie poleca nawet instrukcja do Twinstara. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Dwa pręty węglowe, taśma klejąca, ustawiasz tak żeby było równo i robisz szynę, potem pieczesz na kaloryferze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagitt Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 O, Patryk, właśnie na takie porady czekałem, bo wszyscy tylko gotować każą. A ja też uważałem że to sposób dobry raczej na wgniecenia niż zgięcia. Kilka minut brutalnej siły na kolanie i jest dużo lepiej. Myślę że sposób Kuby też jest całkiem "do szyku". Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Nie mniej, dałbym usztywnienie, które utrudni odkształcenie się w przyszłości. Wystarczy nawet cienki płaskownik węglowy, ułożony poprzecznie do kierunku zgięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 No i co w ostateczności pomogło? Kolano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi