Vesla Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Miałem ostatnio ciekawe zdarzenie. Wybrałem się wieczorem do sklepu i idąc boczną uliczką na środku drogi znalazłem taki samolocik. Podejrzewam, ze go ktoś wyrzucił i wiatr wywiał go na środek drogi. Jest to samolocik z napędem gumowym. Rozpiętość 50cm, długość 38cm, waga 40g. Wykonany z zestawu, oklejony papierem i polakierowany. Jakość wykonania - średnia. Niezdatny do lotu. Dodatkowo fatalnie sklejony statecznik poziomy. Skręcony i wklejony krzywo. Brak kół podwozia, połamana podłużnica na dziobie i wyłamane mocowanie podwozia. Naprawa była szybka, podwozie wklejone, podłużnica sklejona. Statecznik poziomy oderwałem od kadłuba (słabo przyklejony) lekko zmoczyłem wodą i przeprasowałem żelazkiem na parę. Wyprostował się idealnie. Zostało dorobić koła, wyważyć i przetestować w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 To jest Guillow's Beechcraft Musketeer: http://www.guillow.com/beechcraftmusketeer.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Ale latać to to raczej nie będzie.... Ktoś tak "na skróty" go posklejał - statecznik pionowy, mocowanie gumy, sądząc po krawędzi spływu - skrzydła też coś nie halo... Tu masz instrukcję do niego, jeśli byś chciał coś podziałać: http://balsamodels.com/translations/308_instructions.htm Swoją drogą - niezła waga (nawet jeśli bez kół podwozia i gumy), faktycznie te wycinane laserem kity Guillowsa są znacznie lżejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 40g to jeszcze nie jest kompletna tragedia, chociaż dobrze oczywiście tez nie jest. Swoją drogą wszyscy sprzedawcy w Polsce (zarówno sklepy internetowe jak i sprzedawcy na allegro) reklamują jako cięte laserem, nawet zestawy które Guillow's produkuje jedynie w wersji z matrycy, także trzeba uważać. Aha, Wiesiek, od razu wywal gumę która tam jest i załóż porządną modelarską. Założenie większego śmigła też może pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Śmigła i gumy poszukam. Trochę jeszcze nad nim popracuję. Ale wydaje mi się, że jednak trochę polata. Zobaczymy. Zdam relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Wiesiek a myślaleś kiedyś nad tym żeby go przerobić na wolnolotke z napedem elektrycznym mikrosilniczek + akumlatorek ncd lun nimh np z ze starej chińskiej zabawki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Ciekawy pomysł. Zobaczymy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Mam taką zabawkę, ze nasuwa się samolocik na "pistolet" gdzie jest ładowany. W samolocie jest jedynie mały silniczek i kondensator. Po kilku sekundach można taki samolocik wystrzelić z tego pistoletu a sam lot trwa około 5 sekund. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Albo lepiej zrobić prosty timer http://www.peterboroughmfc.org/technical-articles/web_site_FETtimer.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi