Michal3013 Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Witajcie, jaką polecacie gaśnicę którą można ugasić lipole. Chodzi o to że z proszkowej gaśnicy nie wyczyścimy ewentualnych elementów które przetrwały..., a o to mi chodzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 CO2 ? Tak mi przyszło do głowy, bo takie są stosowane w maszynach i po wystrzeleniu gaśnicy i drobnym oczyszczeniu wszystko się musi nadawać do ponownego użytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Nie ma środka gaśniczego, którym można skutecznie ugasić płonący pakiet lipo.....jedyną znaną mi metodą jest zakopanie go w ziemi. Polecam przeczytanie wątku, zawiera opinię chemika. http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=30&t=452 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Z crashtestów jakie na wielu lipolach przeprowadzałem i swego czasu publikowałem na forum nie wygląda to aż tak groźnie. Reakcja nie trwa wiecznie, jest dosyć intensywna, ale krótka i można zapobiec uszkodzeniu wielu elementów modelu jak i elektroniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Reakcja nie trwa wiecznie, jest dosyć intensywna I wystarczy Zazwyczaj takie sytuacje tak przebiegają. Raczej nie mamy odpowiedniej procedury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Gaśnica na pewno nie zaszkodzi ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Gaśnica to raczej do tego co się zajęło po wybuchu LiPola niż do zgaszenia samego LIPol -a i jest jak mówi Mietek skutecznie to tylko do ziemi. Być może stare gaśnice halonowe by coś pomogły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Lipol nie wybucha ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Lipol nie wybucha ... Tak to prawda, to taki skrót myślowy. Ale jak go gwoździem dobrze trafisz to w pierwszej sekundzie słychać taki "jakby wybuch". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 bardziej syk Z pięciu testów (poza strzelaniem z wiatrówki do innych w pełni naładowanych) : Przebicie gwoździem (na wylot przez wszystkie cele) : 1. Syk, jęk, kupa dymu i faktycznie otwarty jednokierunkowy ogień. 2. Syk i kupa dymu. 3. Syk i kupa dymu. 4. Syk, cisza i zdegustowanie. 5. Lekki dym. Wszystkie w pełni naładowane. Jeżeli taka reakcja się zacznie w "spadniętym" modelu, CO2 na pewno nie zaszkodzi a może zapobiec lub według mnie stłumić efekt z puntu 1 hamując uszkodzenia elektroniki czy niektórych części modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 bardziej syk OK. Nazwijmy to syk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Co prawda nie lipol, ale tak to się dzieje....co po gaśnicy, jak model w górze, zanim spadnie.... hmmm, proszę śledzić czas w rogu ekranu i to co się dzieje na ekranie PS jestem strażakiem z podziału bojowego z 24 letnim stażem, znam to z praktyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Jak model w górze to po frytkach, od początku rozpatrywałem kraksę modelu (kreta) i następstwa "lipolowe" :) Tu są systemy jakie stosujemy w gaszeniu maszyn CNC, ta sama firma zakłada takie systemy w domach, maszynach rolniczych itp. itd. Z tego co widziałek wielokrotnie są jak na razie niezawodne : http://www.firetrace.co.uk/firetrace-media/videos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 LiPo nie da się ugasić standardowymi metodami, bo on nie potrzebuje dopływu utleniacza z zewnątrz. On się nawet pod wodą będzie palił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi