szprycha Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Zestaw kupiłem bezpośrednio od Bodo na jesieni zeszłego roku, ale musiał czekać w kartonie aż ponaprawiam to co narozwalałem w 2015. Trochę późno zacząłem budowę, ale może mimo rozpoczynającego się sezonu zdążę na czerwiec z oblotem. Co do zestawu to jakość materiałów super - balsa lekka, listwy proste i prawie wszystko do siebie pasuje. Model ma mieć charakter piknikowy ze specjalizacją - loty nocne. Stąd planuję półprzezroczyste pokrycie i ledy wewnątrz konstrukcji. Pozostałe wyposażenie to ZDZ 90rvj, kanister z tylnim wydechem JMB, serwa Blue Bird wszędzie 28kg i na kierunek 35kg, odbiornik Jeti Central Box 200. Postaram się publikować zdjęcie regularnie żeby było widać postępy. Na jednym ze zdjęć moje wymarzone oklejenie - coś w ten deseń będzie u mnie - czyli na wesoło:) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Piękny projekt i wykonanie, aczkolwiek ledy skierowałbym do wewnątrz, by podświetliły całą konstrukcję niczym lampion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szprycha Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Rozważałem różne opcje oświetlenia, i skierowanie ledów do środka oznaczałoby dużo światłocieni przy widoku z zewnątrz każdy jeden patyk oznacza cień po drugiej stronie kadłuba. W skrzydłach i statecznikach ledy nie będą świecić na zewnątrz - zobaczymy jak to wyjdzie. Oryginalnie wieżyczka płata jest na tym etapie montowane na stałe. Ja spróbuje dać sobie opcję na późniejszy montaż aby pokrycie góry balsą było łatwiejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Nie cienka ta rurka na górny płat? pozdr.> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szprycha Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Jakie płaty, taka rurka. Zamiast solidnej rury są linki stalowe- one przenoszą obciążenia. Próby foliowe i mięsny jeż. Prawie mi brakło szpilek.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szprycha Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Odgrzewam temat bo i prace ruszyły z kopyta. Zostało mi jeszcze parę ledów do dolutowania, półeczki na elektronikę i kadłub skończony. Lada dzień zaczynam skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabcio Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Fajnie to wygląda. Jedna rzecz jednak trochę mnie razi - kable na zewnątrz zasilające LEDy w sterach. Może spróbuj przenosić zasilanie przez zawiasy - jeden zawias = jeden biegun. Musiałbyś sam takie metalowe zawiasy zrobić lub coś zaadaptować, ale widzę, że warsztatowo chyba nie byłoby problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szprycha Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Mnie też ten szczegół denerwuje, zwłaszcza że andrzejkowanie spowodowało że kable idą górą sterów wysokości a nie dołem ????. Może to jeszcze zmienię... Wczoraj zrobiłem półki pod aku i elektronikę. Zacząłem też case study w temacie płaty. Będę musiał znowu przeglądnąć dostarczone z zestawem zdjęcia, które zastępują instrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szprycha Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Żeby nie było że tylko jemy i pijemy.... Załączam zdjęcia z montażu płatów - już jestem na etapie ostatniej połówki (ćwiartki), więc jest szansa na gotowość bojową na koniec stycznia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Oj,oj już są "połówki", "ćwiartki" , a tu jeszcze nowy rok się zbliża ,a trochę później - "sześciu króli" . Ładna robota . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Daj może jakieś namiary do producenta bo google mi milczą na temat Bodo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Skopiuj temat i w Google, będzie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szprycha Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Fabryka skrzydeł i lotek pracuje pełną parą. Powierzchnie do których przykleję ledy pomalowane żywicą - jutro mozolne lutowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szprycha Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Trochę się bałem, że przeholowałem z osadzeniem tłumika i wykonanie kolanka będzie więcej niż trudne. A tu doszły mnie słuchy o firmie Alu-Nester ze Szczecina, która na podstawie mojego prymitywnego rysunku wyspawała mi ekspresowo takie cudo. Pasuje idealnie - POLECAM! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szprycha Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Szlifowanie mnie zabija. Dlatego żeby podnieść morale złożyłem płaty do kupy i od kwadransa gapię się jak sroka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Fajnie Ci to idzie,roboty jeszcze trochę jest . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szprycha Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Dzięki. Byłoby szybciej gdyby mnie nie nosiło. Jutro jadę na narty ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek misiek Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Dzięki. Byłoby szybciej gdyby mnie nie nosiło. Jutro jadę na narty A gdzie tyle śniegu znajdziesz bo chyba nie w Krakowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szprycha Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Myślę że w Brzegach znajdę. I to tyle że bez nart nie da rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Foczka Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Śniegu u nas wystarczająco akurat na te narty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi