zibirider455 Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Witam, rok temu zakupiłem używany model samolotu spalinowego, patrząc na niego, to ok 20 lat już ma, jest troche podniszczony, folia odchodzi, kilka dziurek na skrzydłach, ale to jest kosmetyka. Największy problem mam z silnikiem. Mam doświadczenie z elektrykami, mam akrobatkę elektryczną, quadrokopter, ale ze spalinowym silnikiem nie miałem nigdy styczności. Wiem, że jest to silnik Super Tigre, napisane jest na nim made in italy i cyfra 29. Może wie ktoś, jakiego paliwa użyć na start, jakiej świecy ? Kompresja jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Paliwo do 10%nitro ja używam model technics contest(10%) oraz sport(5%), świeca A3 lub os max 7. Super Tiger nie jest taki super. Obyś się nie zniechęcił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skuter Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Świetne silniki tylko mało kto wie że przy nitro trzeba odprężyć. Świecę lubią ciepłą np os a3. Na chłodnej też chodzą ale zdarza się zgasnąć na wolnych obrotach. Ja używam paliwa bez nitro, pięknie palą z palca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 ... Super Tiger nie jest taki super. Obyś się nie zniechęcił... A konkretnie co z nimi jest nie tak? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Mi kolegą z lotniska odradzal zakup. Stary modelarz. Miał kilka szt, żaden nie chodził poprawnie. Może kwestia regulacji, moze trafiał na felerne sztuki. Ja się uczyłem na Mvvs 8ccm niebieskim. Sam nawet pisałeś kiedyś w moim temacie o tym silniku ze zaawansowany gaznik. Dałem radę i cieszyłem się z pędy silnik. Tak ze zibirider455 oby ci się też udało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skuter Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Mam V56 ze starej serii Saturno i z nowej G51 i 3 sztuki G90. Bardzo jestem zadowolony z tych silników. MVVSów też używałem kilku o różnych pojemnościach i nie zamienił był na asp i tym podobne. Wymagaja trochę wiedzy przy regulacji ale są jak dla mnie trwałe i niezawodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibirider455 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Dzięki wielkie za odpowiedź, trzeba zrobić zakupy. Święta, także będę próbował go odpalić, wyregulować, jak na razie wyciągnąłem silnik. Postanowiłem zrobić sobie prymitywną hamownie, do prób odpalania, zobaczymy jak pójdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibirider455 Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Wczoraj były pierwsze próby odpalenia i udało się Jutro będę robił regulacje i próby rozbiegu na pasie, trzymajcie kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Pamiętaj o ustawieniu silnika przed lotem. Ja tak to robię, oczywiście pełen gaz https://m.youtube.com/watch?v=u_4R8IJitZ0 Dokrecam iglice i wstrząsami modelem. Gdy silnik przy wstrzasnieciu przygasa, cofam iglice o kilka ząbków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Warto jeszcze wspomnieć, że po postawieniu modelu do pionu silnik powinien lekko zwiększyć obroty. Jeśli przygasa to może zgasnąć też podczas startu czy też akrobacji. Sposób Marcina stosuje u siebie każdorazowo przed startem a silniczek nigdy nie zgasł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibirider455 Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Dzięki za cenne informacje, jutro to sprawdzę, silniczek dzisiaj pochodził trochę, nie gasł, na wolnych obrotach, też ładnie chodzi jutro jeśli pogoda dopisze, start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Mi kolegą z lotniska odradzal zakup. Stary modelarz. Miał kilka szt, żaden nie chodził poprawnie. Może kwestia regulacji, moze trafiał na felerne sztuki. Ja się uczyłem na Mvvs 8ccm niebieskim. Sam nawet pisałeś kiedyś w moim temacie o tym silniku ze zaawansowany gaznik. Dałem radę i cieszyłem się z pędy silnik. Tak ze zibirider455 oby ci się też udało Parę lat temu stałem się trochę przez przypadek właścicielem Super Tigra. Moje doświadczenie z silnikami było niewiele większe od zera a mimo to silnik nie sprawił mi większych problemów. Pamiętam, że bardzo łatwo odpalał i równie łatwo poddawał się regulacji. Kupiłem go wraz z pewnym mocno wyeksploatowanym modelem a silnik czasy młodości miał już dawno za sobą. Poniżej film z pierwszego odpalenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi