laciaty Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Moja nowa zabawka to oczywiście model. Edge 540 o rzpietości 2m. z silnukiem EME55cm z rozrosznikiem na pokładzie i instalacją dymną. Poniżej filmik z pierwszych prób, po oblocie postaram się wrzucić więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutos Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 No niezły bajer to jest. Tylko czemu odpalasz benzynę bez skrzydeł,niezłożoną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 cześć Maciek, jaka instalacje dymną masz na pokładzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laciaty Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 No niezły bajer to jest. Tylko czemu odpalasz benzynę bez skrzydeł,niezłożoną? Dziękuję. Na szybko na potrzeby filmu odpaliłem. cześć Maciek, jaka instalacje dymną masz na pokładzie? Cześć, Pompka dymu z HK, dziurka w tłumiku do tego dysza wykonana z prętu gwintowanego M3 nawiercona wierłami 2mm a na końcu 1mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laciaty Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Z małymi problemami ale jeszcze raz się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutos Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 O żesz ale niewyważony!! Dobrze ,że się udało posadzić. Ile to waży do lotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 To sie "straszniej" oglada jak najstraszniejszy horror . Tez tak kilka razy mialem , ale na szczescie po pierwszych 10 sek. mozna jakos to wszystko opanowac i wyladowac ( przewaznie ) ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laciaty Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Tak tym razem się udało. Miałem wyjątkowo dużo spokoju podczas tego lotu w palcach. Wagę muszę sprawdzić bo jeszcze nie miałem okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtekr Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Cześć Do dymu to jakiś specjalny specyfik.... czy bardziej powszechny środek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laciaty Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Tutaj akurat używałem tego: https://www.ef3m.pl/pl/p/PowerBox-Smoke-Oil-Blue-Max-5L/443 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laciaty Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Waga do lotu to 8,5kg, niestety dalej nie uporałem się z problemami podczas lotu. Jeżeli macie jakieś podpowiedzi to chętnie się zastosuję bo Edek "zjadł" już 5 śmigieł i dalej lata po prostu źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Jak to wazy przy 2 metrach 9,5 kg to nigdy to dobrze latać nie bedzie , główna przyczyna jest jakieś 3kg za dużo dla tej powierzchni . Ja bym odchudzał całość albo w sumie zaczął zbierać na nowy płatowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Po drugie specyfiką Edge jest że w końcowej fazie podczas lądowania lubi spaść jak kamień.Musi być szybko i płasko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laciaty Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Przepraszam już poprawiłem jest 8,5kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Może i się pomyliłeś, ale zmiana z 9,5 na 8,5 dla 2 metrowego Edge to i tak dużo za dużo... Taki model powinien ważyć między 6,5 a 7,0 kg, żeby dobrze latał. 2 metrowe modele to takie wredne sztuki, przerabiałem to raz i się wyleczyłem. Trochę za duże na silnik 30 ccm a za małe na 50-tkę. Dziś uważam, że jeśli już koniecznie 2 metry to zrobić bardzo lekko i włożyć mocny 30-33 ccm (tak, żeby miał z 9-9,5 kg ciągu min). Jak włożysz 50-tkę, rozrusznik, dym, 2 pakiety i manager zasilania (co uważam za niepotrzebne nawet w modelu do 2,2 m) to potem się robi 8,5 kg i model to tzw cegłolot. Zrywa strugi jak chcesz go zwolnić do prędkości, przy której podobne modele kolegów o mniejszej wadze jeszcze się dobrze zachowują... Tytuł tematu natomiast dobry, bo na razie to jest zabawka. Jak chcesz, żeby to był model i dobrze latał to albo inny płatowiec (2,2 m) i przekładasz wyposażenie usuwając co się da albo odchudzasz tego do granic możliwości włącznie z wywaleniem dymu i lżejszym silnikiem, 1 pakiet Life do odbiornika z dobrym wyłącznikiem i tyle. Oj znam ja ten ból - kupiona w 2010 roku Extra 2,04 m z kompozytowym pancernym kadłubem i płatami styro - abachi (onegdaj produkowana przez RKM topmodel), mimo starań i silnika 35 cm i tak wyszła ok 8 kg do lotu z paliwem i nie byłem zachwycony jej zachowaniem. Pozdrawiam i powodzenia w podejmowaniu decyzji. Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Bełchatów Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Też uważam że to wina masy. Ja po włożeniu w swój model instalacji dymnej zrobiłem cegłę i niestety model straciłem. Rozrusznik fajna sprawa ale niestety niepotrzebna waga. Pozostaje tylko odchudzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laciaty Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi. Teraz Edzio lata tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelfreak Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Wyreguluj ten silnik bo az uszy bola tak pierdzi. Za bogato masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laciaty Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Dziękuję za podpowiedź, zrobię to przy następnej okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi