Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam bardzo dziwny problem z silnikiem w modelu - gdy dodam lekko gazu, albo dam go od razu na 1/3, to silnik potrafi wpaść w drgawki kręcąc się bardzo szybko na zmianę raz w lewo raz w prawo, po czym po krótkiej chwili startuje. Ogólnie zachowuje się on tak, jakby w silniku szczotkowym były już zjechane szczotki, jak np w szlifierce stołowej, którą trzeba stuknąć lekko młotkiem żeby "zaskoczyła". Jest to silnik bezszczotkowy marki Turnigy model 2826 outrunner. Inne porównanie to tak jakby w silniku spalinowym było za duże wyprzedzenie zapłonu. Zazwyczaj tak się nie dzieje. Jak dam od razu gaz na maksimum to prawie nigdy, ale kto tak startuje? W najgorszym przypadku miałem już sytuację, że model był w powietrzu, a silnik dodał gazu dopiero po dobrych 4 sekundach. Musiałem dać gaz na zero a potem na maksa i zaskoczył. Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego problemu? Próbowałem już dać timing w ESC na 16kHz i poskutkowało to jedynie tym, że silnik działa znacznie ciszej.

Opublikowano

Zmieniłem częstotliwość na 16kHz i teraz silnik działa 2x ciszej i problem występuje tylko przy gazie konkretnie na 1/3 mocy i to nie zawsze. Czy gdyby jedna faza padła, to czy silnik aby nie powinien w ogóle wystartować? Nie mam za barzdo jak sprawdzić faz, bo wszystko jest zakryte termokurczkami które musiałbym ciąć...

Opublikowano

taki problem miałem jak był ustawiony za niski kąt wyprzedzenia w regrlu. Silnik miał w tedy problem z wystartowaniem.

Opublikowano

Miałem podobne zjawisko ale jakby ruch tam i z powrotem o minimalnej amplitudzie.Po wymianie regulatora silnik pracuje normalnie.    .....ale

Ten pierwotny regulator (FOXY 85A opto ) też miał kłopot z innym silnikiem . Po przeprogramowaniu zaczął działać prawidłowo niemniej nie rozumiem jak zmieniłeś częstotliwość . Może to ma inna nazwę  a może w Foxy nie ma takiej możliwości ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam - po poprzednich przeróbkach problem wciąż występuje, ale jest już znacznie lepiej. Sprawdziłem dokładnie czy wszystkie kable są prawidłowo polutowane - opór między poszczególnymi odczepami jest znikomy (poniżej 0.1 Ohm), tak samo między złączem w ESC a odpowiadającym mu stykiem na płytce. Sprawdziłem również jak zachowuje się silnik przy większym oporze i chyba sytuacja się wyjaśniła - wystarczy leciutko dociskać palcem obudowę w trakcie startu z zerowych obrotów (dosłownie przyłożyć palec) i silnik za każdym razem wpada w drgawki. Silnik ma dość silne magnesy, więc może z tym jest problem? Teraz zastanawia mnie jak to rozwiązać do końca? Za mały prąd idzie przy starcie? Złe ustawienie kąta wyprzedzenia? Jest ktoś w stanie coś doradzić? Moim zdaniem nie jest to problem z silnikiem tylko z ESC - po prostu daje za małego "kopa" przy starcie - coś jak w maszynach przemysłowych, w których na rozruch daje się układ faz w kształcie gwiazdy a potem się przełącza na trójkąt żeby tyle prądu nie żarło :D

Opublikowano

Witam - po poprzednich przeróbkach problem wciąż występuje, ale jest już znacznie lepiej. Sprawdziłem dokładnie czy wszystkie kable są prawidłowo polutowane - opór między poszczególnymi odczepami jest znikomy (poniżej 0.1 Ohm), tak samo między złączem w ESC a odpowiadającym mu stykiem na płytce. Sprawdziłem również jak zachowuje się silnik przy większym oporze i chyba sytuacja się wyjaśniła - wystarczy leciutko dociskać palcem obudowę w trakcie startu z zerowych obrotów (dosłownie przyłożyć palec) i silnik za każdym razem wpada w drgawki. Silnik ma dość silne magnesy, więc może z tym jest problem? Teraz zastanawia mnie jak to rozwiązać do końca? Za mały prąd idzie przy starcie? Złe ustawienie kąta wyprzedzenia? Jest ktoś w stanie coś doradzić? Moim zdaniem nie jest to problem z silnikiem tylko z ESC - po prostu daje za małego "kopa" przy starcie - coś jak w maszynach przemysłowych, w których na rozruch daje się układ faz w kształcie gwiazdy a potem się przełącza na trójkąt żeby tyle prądu nie żarło :D

O jakiej obudowie mówisz (tej dociskanej palcem)? O wirniku?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.