enter1978 Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Lekko wyszedł, ja mam taką cichą nadzieję że mój zmieści się w 1300g do lotu. Ja tam wolę lekkie modele, z racji tego że mam beznadziejny pas startowy i wolę jak model lata wolniej, mam model 1200mm rozpiętości który waży ponad 1500g choć nie pamiętam może nawet ponad 1600g. Lata bajecznie, raczej nie straszny mu nawet spory wiatr , ale do lądowania podchodzi ze zbyt dużą prędkością jak na mój pas startowy, lądowanie nim na tej mojej wąskiej i krótkiej dróżce zawsze przyspiesza bicie serca. To ja czekam na film z oblotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacekspoko Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Dzięki bardzo szybkiej decyzji dziś oblot modelu o 20:00 .Waga wyjściowa to równo 1189g. No to czekamy na relację i film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 14 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Niestety oblot się nie udał. Na szczęście tuż przed startem podczas sprawdzania sterów zauważyłem że model krzywo stoi a jak go podniosłem to prawa połówka podwozie się odchyliła. W sobotę planuję powtórzyć oblot. Ale za to sesja zdjęciowa się udała jak coś to ten piękny pitts python nie jest mój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Co to znaczy podwozie się "odchyliło"? Twój model - skądinąd ładny - dużo by zyskał, gdybyś prysnął od środka owiewkę kabiny na jakiś transparentny kolor. Ew. spróbował naciągnąć od zewnątrz folię. Teraz mi przyszło do głowy, że może dałoby się zastosować barwnik do jajek lub inny podobny? Ew. wytłoczenie nowej owiewki z barwionej folii. Oczywiście to tylko luźne sugestie. Powodzenia w sobotę! Pamiętaj, że na samej mecie tatwo o pośpiech. Zadbaj o dobre warunki. Jak nie będzie, to przełóż oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 14 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Z tym odchyliło to mi chodziło że zaczęło latać i odpadło.Wydawało mi się że gwinty są dobrze przyklejone no ale cóż teraz mam pomysł że jeszcze wzmocnie to sklejką od dołu i w tedy już nie odpadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacekspoko Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Mam pytanie do kolegów - jaki silnik spalinowy byście zalecali do tego modelu? Podstawowa akrobacja. Biorąc pod uwagę jego masę jak u kolegi Kamila poniżej 1300g to czy silnik o mocy około 0,5kW byłby odpowiedni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Jeśli się uda osiągnąć masę modelu maks. 1300g to da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacekspoko Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 I jak? Poleciał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Niestety oblot się nie odbył chociaż dziś warunki były idealne ale transportu nie miałem a w Sobotę musiałem przełożyć oblot bo deszcz padał. Teraz muszę czekać na warunki pogodowe bo jakąś optymistycznie to najbliższe dni się nie zapowiadają.Ale w Środę wieczorem wiatr ma być słaby, idealny do oblotu więc myślę że w Środę go w reszcie oblatam. EDIT.: Oblot w Środę odwołany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 A jednak znowu niespodziewany zwrot akcji ale niestety na kompletną niekorzyść modelu.Albowiem model uległ zniszczeniu w wyniku awarii steru wysokości. Ale od początku: po wyciągnięciu modelu z samochodu zacząłem dokładne oględziny (czy na pewno wszystko się trzyma-podwozie) stwierdziłem że wszystko było dobrze.Podłączyłem pakiet oczywiście wpierw włączając nadajnik. Sprawdzanie sterów czy wszystko chodzi w dobrym kierunku - wszystko było ok. No i zacząłem rozbieg, start poszedł gładko, po kilku metrach model wzniósł się w powietrze ale zaraz po starcie zauważyłem że ster wysokości jest dziwnie do góry wiec odepchnąłem drążek od siebie ale ster jakby się odłamał i model zanurkował w ziemie.No i buuuum! Bieg do wraku i rozpacz.A w samochodzie złość na siebie że mogłem zauważyć że ster może się odłamać.EHHHHH! Filmu nie ma bo mój operator kamery nagle wyłączył ją podczas startu. Dziękuję wszystkim za odzew w tym temacie i rady w sprawie modelu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossimon Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 oj. Będziesz go reanimował ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Gratulacje, że poleciał, szkoda że tak skończył. Jak miałeś mocowane/zawiasowane stery - lotki i stery ogonowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Gratulacje, że poleciał, szkoda że tak skończył. Jak miałeś mocowane/zawiasowane stery - lotki i stery ogonowe? Skończył ten lot - miał zapewne Bartek na myśli. Jednego deproniaka podobnie rozpieprzyłem, może nawet więcej tych puzzli się zrobiło... Latał potem długo i szczęśliwie, tylko bez pośpiechu go posklejaj. W temacie klejów są teraz takie wynalazki, że jak będziesz go lepił pod lupą, to za czas jakiś nie poznasz, co mu było . Trzymam kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 No pewnie go będę jakąś sklejał.Parę części będę musiał od nowa z depronu wyciąć.Ale na razie nie chcę mi się go sklejać :D pewnie się wezmę za niego za jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacekspoko Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Będę czekał, pewnie nie tylko ja chce go zobaczyć w akcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Będę czekał, pewnie nie tylko ja chce go zobaczyć w akcji Spoko Kamil, poczekamy . Jak Ci wróci Wena twórcza, to wtedy się za niego zabierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 nie jest to łatwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Na szczęście model wpadł w miejsce gdzie trawa jest nie wysoka ale jednak jest gęsta i częściowo z zamortyzowała upadek . Kadłub jest już sklejony. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacekspoko Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Działaj, działaj - chce go zobaczyć w locie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Się tak rozwalił, że tam nie ma co chyba naprawiać. Lepiej kupić nowy albo samemu zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi