Marcin Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Co to jest: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 jakiś trójkołowy wózek do modeli, może do startu modeli :idea: no no polski hydraulik to nawet wózek z plastikowych rurek zrobi :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Gratuluję. Projekt - kopia z RC Groups. Czy się sprawdzi i jak - testy pokażą. Na foto Jantar/Discus 2.4m, 1850g wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 jest to wózek do staru modeli na uwięzi widziałem w takiej książce że używa się takiego czegoś na zawodach Edit: spóźniłem się z deka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Marcin - czemu wózek skoro to motoszybowiec? 1850g to jeszcze nie tragedia podczas startu z ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Wózki fajna sprawa w "dronach" bo nie wracają a jeszcze fajniejsza to katapulta. Lotnisko musi być "golfowe" albo asfaltowe inaczej potrafi być po modelu bez lotu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Wózek jest raczej ''eksperymentem'' - sam jestem ciekaw jak się sprawi. Faktem jest, że można go łatwo przystosować do większych modeli - a planuję taki 3.5m półmakietę o wadze 4300 g do lotu. A co do Jantara - po prostu boję się trochę wyrzutu. Ogólnie mowiąc - zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 JA bym wolał rzucić model z ręki. Szkoda by mi było modelu ryzykować z wózka. Wystarczy że ci to podbije przy starcie i może być pozamiatane.Puszczałem model 2kg z ręki bez problemów. Trzeba też pamiętać by wózek był ustawiony idealnie pod wiatr. Sam jestem ciekaw czy to się sprawdzi w praktyce :?: Powodzenia w lotach i daj znać jak to się sprawdziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Oblot będzie ''jak bozia nakazała'' - nad trawą wysoką kumpel rzuci bez silnika by zobaczyć jak się wszystko zachowuje. A potem będziemy myśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Marcin spoko tego szybowczyka z ręki wypuścisz, nie ma się czego bać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafcio Opublikowano 10 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2008 http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=969954 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 10 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2008 Dokładnie. Zresztą pisałem, że to kopia jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 10 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2008 Witam Start z wózka przerabiałem kilka lat temu gdy skończyłem budowę Jantara 1 skala 1:5 rozpiętość 380 cm w wersji elektro.Wtedy z aku 16 NiCd 2200 mAh ważył 4,4 kg , obciążenie powierzchni przeszło 60 g/dm [obecnie przy aku Li Pol 4500 mAg masa spadła do 4,1 kg] i miałem obawy czy zdołam go wyrzucić z ręki z odpowiednią prędkością.Była to droga przez mękę, pomijając sprawę utrzymania kierunku podczas startu ,oraz niezawodność odczepienia wózka samo kołowanie po trawie wyczerpywało 30% aku może na betonie byłoby lepiej.Dość powiedzieć że na kilkanaście prób tylko jedna się powiodła i to przez przypadek .Po tym wszystkim doszedłem do wniosku że trzeba "to" rzucić i niech się dzieje co chce.Tak też zrobiłem i po długim rozbiegu idealnie pod wiatr Jantar poszedł w górę ,spocony byłem jak mysz ale się udało. Przy następnych startach okazało się że długi rozbieg wcale nie jest konieczny ,wystarczą dwa lub trzy kroki ,po zastosowaniu Li Poli model wznosi się pod kątem około 30 stopni. Przy starcie na pełnym gazie silnik pobiera 47 A ,po około 10sec pracy cofam trymer gazu i wtedy silnik pobiera bezpieczną dla niego wielkość 38 A , po uzyskaniu około 50 m wysokości cofam gaz tak że silnik dostaje 25- 30 A . W takiej konfiguracji na bateriach 4S 4500 mAh mam 5 wejść na około 300m i zostaje jeszcze prąd na ewentualną powtórkę lądowania. Po wylądowaniu baterie zimne silnik natomiast dość ciepły [Phasor 45-3] Po kilkuletnim lataniu w tej kofiguracji napędu , masie modelu i obciążeniu jednostkowym powierzchni mogę z całą odpowidzialnością polecić starty z ręki jako bardzo bezpieczne [warunek model nie może być wyrzucony pod dużym kątem do góry ,kąt około 5 stopni] Załączam kilka zdjęć słabej jakości jako stop klatki z filmu. Jeśli będą jakieś pytania chętnie odpowiem Pozdrawiam Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 A co do Jantara - po prostu boję się trochę wyrzutu. Marcin, przecież to mały i lekki model. Czego się boisz? Jeśli silnik ma odpowiedni ciąg to wystarczy mocniej machnąć ręką z miejsca i poleci (ja tak wypuszczam 3m Thermika o wadze 2.6kg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Marcin bez obaw nie baw sie w takie klocki normalnie wypuszczaj z ręki, ja swojego elektro Jantara f3J 3,5m wypuszczam bez obaw nie ma zadnego problemu, nie komplikuj sobie startu z tym ustrojstwem:) kolega ma cięzsze modele i spokojnie startuje z ręki pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 A może to tylko chęć eksperymentu? Marcin napisał, że obloty i pierwsze loty będą bez wózka. Potem dopiero zacznie się z nim bawić a wy uparcie, że ma rzucać i rzucać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Rafał jesli ktoś juz ten temat przerabiał (patrz posty wyzej) i zrezygnował z niego to po co sobie utrudniac zycie,eksperymentowac mozna wtedy jesli nie mamy innego wyjścia ale to znowu pociaga za sobą mozliwośc rozbicia modelu. Z innej beczki startując w zawodach modele masz zbudowane na bazie planów udostepnionych przez najlepszych na świecie sam nie eksperymentujesz ze swoimi modelami bo nie bedziesz się liczył w czołówce ( brak dostepu do tuneli itd) ale to tak poza tematem:) pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Ehhh Dobra, Marcin spal ten wózek, przerób na wózek dziecięcy ale nigdy w życiu nie sadzaj na nim modelu jak widzisz to się źle skończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Jasne pewnie lepiej rozwalic model hmm bedzie co remontowac na zime heh Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 A może pozwolimy, aby Marcin sam zdecydował, na co ma ochotę. Jest świadom zagrożenia płynącego z używania takiego wózka, a poza tym jest dużym chłopcem :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.