sebka34 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Mam takie pytanko kupiłem ostatnimi czasy model ASW 28 rozpiętość 2,5m i zastanawiam sie czy bardzo zmieni sie aerodynamika jeśli nie bedzie na końcach skrzydeł winglet-ów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zmieni się z pewnością, co nie znaczy że nie poleci. Winglety rozpraszają zawirowania na krawędzi skrzydła zmniejszając opór aerodynamiczny. Ja bym tego ASW nie okaleczał. Całe jego piękno właśnie w tych wingletach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Nie chciałem go okaleczyć, lecz producent wymyślił kiepskie ich zamontowanie sam wingled spoeo waży a na skrzydle jest bardzo mała powierzchnia styku uszykowana dla właśnie wingleda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Aerodynamicznie się w zasadzie nic nie zmieni, a jeśli już to raczej na plus. To prawda, że winglety zmniejszają opór indukowany, ale nie takie i nie w takim modelu. Tutaj pełnią co najwyżej rolę estetyczną więc możesz spokojnie się ich pozbyć bez zauważalnego wpływu na zachowanie modelu w locie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Macie w swoich ASW 28 ustawione różnicowe wychylenie lotek ? Myślałem by u siebie ustawić takie wychylenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Hmm...a to nie podstawa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Pewnie podstawa dla kogoś kto lata na codzień motoszybowcami ja dopiero bede wsiadał na motoszybowca wcześniej latałem trenerki akrobatki tam nie stosuje sie różnicowych wychyleń motoszybowcem też trochę latałem ale bardziej by liznąć tego.modelem bez lotek . Posmakowałem i teraz chcę podejść do tematu bardziej profesjonalnie. Jaką ustawiacie różnice w apkach ? Czy ta rożnica jest stała czy ustawiona na którymś z switch-y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Ja czytam instrukcję od swojego nadajnika oraz modelu i ustawiam według tego co tam jest napisane a potem jak mi się znudzi to eksperymentuję i na poczatek tak proponuję uczynić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Możesz sobie ustawić tak, żeby model beczkę kręcił osiowo. Takie ustawienie jest nawet zbieżne (szok) z tym co powinno być w akrobacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Różnicowość jest stała. zazwyczaj choć to nie reguła to 100/50. Trzeba tak jak Jurek mówi pokręcić beczkę i zobaczyć czy model idzie osiowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Klej te winglety... modele Fly Fly Hobby słabo latają jak są lekkie. Ja laminowałem dodatkowo połączenia skrzydła z wingletami. Nie dużo więcej wagi, a wytrzymałość MAX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Ja w żadnym nie mam 100/50. Mam ustawione w locie. I tylko takie ustawienie jest poprawne. Jak nie latasz na czas to jest roznicowosc może być stała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Winglety już przykleiłem do końca sezonu myśle ze wytrzymają a na zime chce zalaminować skrzydła. Nie wygladają zachwycająco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akte Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 zrywasz folię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Tak jak bede remontował ro zerwe folie inaczej sie nie da laminować. Dlaczego pytasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akte Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Mam ASW 28 i również chodził mi po głowie pomysł z laminowaniem skrzydeł. W jaki sposób (metodą) chcesz to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Nie polecam laminowania skrzydeł bo przybędzie dodatkowej wagi. Miałem kiedyś ten model i do lotu wyszedł 2800g. Oryginalny bagnet był z jakiegoś metalu ale łatwo się wyginął i zastąpiłem go bagnetem ze stali sprężynowej i było dobrze. Ogólnie model szybki i nie lubi niskich prędkości bo przepada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Szybki i szybka trzeba również podchowzić do lądowania co z tym idzie ( nie zawsze mam możliwośćlądować na utwardzonej nawierzchni typu asfalt, beton) wieć żdzbła traw bardzo niszczą poszycie. akte- szmata szklana nie wiem jeszcze napewno w przedziale 50 do 130g/m2 i epidian 52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi