tymonidas Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Koledzy modelarze, pękł mi ostatnio w powietrzu prop saver na małym elektrycznym silniku (Turnigy Park 250 1680kV). Niestety, nie odnalazł się, a na pewno był to zwykły oring silikonowy, którego rozmiaru nie zanotowałem przed lotem (taki już kupiłem daaaawno temu). Wolałbym ograniczyć metodę prób i błędów w dobieraniu, bo fortunę wydam na przesyłki pocztowe (albo nakupię sporo szajsu). Więc pytanie do Was - jakich rozmiarów prop savery macie na swoich "park flyerach"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Gumka recepturka, z gatunku tych mniejszych i nawijanie kilka zwojów koło siebie. To rozwiązanie stosowałem w swoich piastach. Rozwiązanie dużo lepsze niż fabryczne o-ringi, lepiej trzymające śmigło i elastyczniejsze. Jedyna wada to mniejsza żywotność na słońcu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Ja oringi kupuję w sklepie hydraulicznym. Od razu kilka na raz. W różnych rozmiarach. Za grosze. Natomiast mój kolega kupuje w motoryzacyjnym. Mają na miejscu różne rozmiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Polecam odwiedzić dział hydrauliczny w markecie budowlanym , oringi są za grosze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Koledzy modelarze, pękł mi ostatnio w powietrzu prop saver na małym elektrycznym silniku (Turnigy Park 250 1680kV). Niestety, nie odnalazł się, a na pewno był to zwykły oring silikonowy, którego rozmiaru nie zanotowałem przed lotem (taki już kupiłem daaaawno temu). Wolałbym ograniczyć metodę prób i błędów w dobieraniu, bo fortunę wydam na przesyłki pocztowe (albo nakupię sporo szajsu). Więc pytanie do Was - jakich rozmiarów prop savery macie na swoich "park flyerach"? Gumka recepturka, tak jak pisze kolega Przemek (PK 999). Możesz rozmiarem i krotnością nawinięcia regulować sobie siłę i sprężystość osadzenia śmigła. O-ringi z założenia nie są do tego przeznaczone / przystosowane, a już zwłaszcza silikonowe uszczelniające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 A gumka recepturka to jest specjalnie przeznaczona . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Jest przeznaczona do takiej pracy - rozciaganie. Oringi to typowe uszczelnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 A gumka recepturka to jest specjalnie przeznaczona . Tak, teoretycznie do pracy na rozciąganie i pozostawania w tym stanie długi czas bez relaksacji. Dobre gumki (nie chiński celowy szmelc, starzejący się w 3 miesiące) mają trwałość nie mniej niż 20 lat. Sklepy by na nich nie zarobiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Ja takie gumki odcinam sobie z dętek rowerowych. Taka dętka kosztuje kilka zł, a można sobie ciąć gumki o różnej szerokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Ja takie gumki odcinam sobie z dętek rowerowych. Taka dętka kosztuje kilka zł, a można sobie ciąć gumki o różnej szerokości. Kiedyś tylko takie były "na świecie'. Dostępne w aptekach, gdzie przypinano nimi karteczki do butelek z miksturami i stąd nazwa, jak pewnie wiecie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabul Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Ja stosuję gumki recepturki,naraz dwie -trzy tak dla bezpieczeństwa..Też kiedyś oring kupiony w sklepie modelarskim pękł w locie i śmigło zniknęło na zawsze. Pewniejsze jest założęnie oringu i dodatkowo jednej gumki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Mikołajczyk Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 A taki o-ring z budowlanego dobrze się sprawdza ? ( z praktyki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 A taki o-ring z budowlanego dobrze się sprawdza ? ( z praktyki )Idealnie pasuje 3/8cala zdaje się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi