Norbert Opublikowano 9 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Teraz rozumiem. :-) Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Szukam tego modułu XJT do 9XR ale mi słabo idzie. Może ktoś podrzucić link do tego "lepszego" modułu? 9XR występuje w jednej wersji czy też są dwa różne i jeden obsługuje DJT a drugi XJT? edit: znalazłem coś takiego: https://hobbyking.com/en_us/frsky-xjt-2-4ghz-combo-pack-for-jr-w-telemetry-module-x8r-8-16ch-s-bus-accst-telemetry-receiver.html Czy to jest ten XJT o który chodziło? PS. Obydwa nadajniki jak i moduły pracują na 2,4GHz. Do czego więc używa się modułów 433MHz? Moja ostatnia aparatura to było DX6i i z tego co pamiętam pracowała na 2,4GHz. edit2: Ktoś podpowie czym się poza ceną różnią te dwa oferowane zestawy?: https://www.banggood.com/FrSky-2_4G-ACCST-Taranis-X9D-Plus-Transmitter-p-940819.html?rmmds=search https://www.banggood.com/FrSky-ACCST-Taranis-X9D-PLUS-16CH-2_4GHz-Transmitter-with-X8R-p-952630.html?rmmds=search https://hobbyking.com/en_us/frsky-2-4ghz-accst-taranis-x9d-plus-and-x8r-combo-digital-telemetry-radio-system-mode-2.html https://hobbyking.com/en_us/frsky-2-4ghz-accst-taranis-x9d-x8r-plus-telemetry-radio-system-mode-2-eu-version.html Z opisów rzuciło mi się w oczy że w niektórych brak ładowarki ( ale idzie do mnie Imax B6 Mini więc to chyba załatwi sprawę ) oraz różnią się dopiskami "EU Version" lub jej brakiem. Stąd nie wiem które wersje brać pod uwagę w razie chęci zakupu. PS. Powiedzmy, że kupuję dzieciom samochód zdalnie sterowany, zabawkowy za 200zł ale na 2,4GHz. Czy wystarczy zamiast fabrycznego włożyć do samochodzika odbiornik który jest w zestawie z Taranisem i już mogę nim sterować za pomocą Taranisa? Pytanie z serii "dziwnych" ale przez te kilka lat "przestoju" po prostu pustka w głowie powstała... Kiedyś kupowałem na hobbyking ... teraz widzę że są nowe sklepy jak powyższy... który w chwili obecnej jest "pewniejszy" i oferuje lepsze ceny na sprzęt? A może jeszcze jakiś? PS2. Czy obydwie aparatury dają możliwość podłączenia do komputera w trybie trainer by najpierw na sucho sobie przypomnieć "jak się lata" oraz zapoznać się z dronami wirtualnie zanim jakiegoś rozwalę "na łące"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Moduł XJT i odbiornik pasują do T9XRPro (wnęka JR) i mają raczej firmware międzynarodowe. Moduł 433MHz wraz z dedykowanym odbiornikiem używa się kiedy potrzebny jest duży zasięg - sporo powyżej zasięgu wzroku. Odsyłacze podałeś do Taranisów w wersji EU i międzynarodowej. Taranis w wersji EU ma firmware wbudowanego modułu radiowego EU-LBT - zgodne z dyrektywą unijną i oprogramowanie "użytkownika" OpenTx EU; co skutkuje tym że współpracuje z odbiornikami serii X z firmware EU-LBT i nie można wybrać bindowania D8 do odbiorników D czy też V. Wymiana OpemTx na Non EU jest stosunkowo prosta i wtedy Taranis działa z odbiornikami X z firmware EU-LBT oraz D i V. Taranis wersji "międzynarodowej" współpracuje z odbiornikami serii X z softem międzynarodowym oraz D i V (nie binduje się z odbiornikami X EU-LBT sprzedawanymi w Polsce). Ja rekomenduję wersję EU z OpenTX NON-EU (wgrałem sam z PC przez kabel USB). Bindują się odbiorniki X z EU-LBT sprawdziłem dla 8, 6 i 4 kanałowych oraz z serii D i V łącznie z tanimi odbiornikami halowymi z Banggood. Działa pełna telemetria. Firmware odbiorników i modułu można zmieniać, ale to już tak proste jak wymiana OpenTx nie jest. Taranisa próbowałem z darmowym symulatorem Multiplexa - działa fajnie połączony przez USB. Z samochodzikiem za 200zł to może się udać jak piszesz, ale często jest w nich zintegrowany odbiornik i regulator + sterowanie światami i ðźwiękiem więc trzeba wtedy wymienić nieco więcej elektroniki. Długie to wyszło ... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 No...muszę przyznać że kopara mi opadła i jeszcze boli od uderzenia o biurko...jak również przykro stwierdzić ale kompletnie nic nie rozumiem... Czy to oznacza, że jeśli wybiorę nadajnik z dopiskiem EU to nie ze wszystkimi odbiornikami będzie on współpracował? Coś mi świta, że kupując EU mogę mieć mniejszy zasięg/moc nadajnika? ( czytałem o tej prektyce w przypadku DJI Phantom ). Odbiorniki planuję ze względu na ceny kupować w HK i sklepach w chinach ale nie wykluczone , że i w PL coś czasem kupię. Nie da się tak, żeby kupić wersję która będzie działała ze wszystkimi? Jeśli coś pokręciłem to proszę mi to jak krowie na rowie bo chciałbym to zrozumieć :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Jeśli kupisz EU to nie będzie po wyjęciu z pudełka działał z odbiornikami serii X bez firmware EU-LBT, D, V i klonami bindowanymi w trybie D8. Zaradzisz temu instalując OpenTx NON-EU. Jeśli kupisz "international" to nie będzie działał z odbiornikami X z firmware EU i EU-LBT. Po wybraniu wersji firmware wszystkie elementy systemu powinny być w takiej samej wersji. Firmware można zmieniać. OpenTx można zmieniać w nadajniku bez zmiany firmware i jest to proste z PC przez USB. Wersja EU nie ma mniejszego zasięgu, tylko inne procedury komunikacji dwustronnej pomiędzy odbiornikiem i nadajnikiem - zgodne z dyrektywami UE. Żeby działało ze wszystkimi obecnie dostępnymi odbiornikami FrSky ... moduł nadawczy w nadajniku international i dodatkowy XJT EU-LBT włożony od tyłu. Są też moduły do innych systemów które można wkładać do zewnętrznej wnęki...i wtedy to już tylko wyobraźnia i środki są ograniczeniem. Zerknij na ofertę 77Hobby - niewiele drożej niż w Chinach a masz jakąś gwarancję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 A ktoś kiedyś pisał że lrs 433mhz jest skomplikowany dla początkujących;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 187$ z kodem rabatowym kosztuje X9D Plus z odbiornikiem X8R - całość bez dopiska EU To daje około 700zł. Na proponowanym przez Ciebie sklepie w pl 949zł z walizką ale bez odbiornika. Nie obawiam się zakupów w chinach bo z HK zawsze przychodziło wszystko sprawne...raz chyba regulator szwankował to przysłali drugi. Nie w tym jednak problem. Chcę wybrać tak by nie być potem skazany tylko na sklepy w PL bo jak od lat sam widzę ten sam towar z chin kosztuje 50-70% tego co w PL. Reasumując nadajnik bez EU będzie działał z odbiornikiem który ma w komplecie, jednak z kupionym już w Polsce działać nie będzie? Jak te odbiorniki się rozróżnia, mają jakieś dopiski itd? Rozumiem, że z kolei jeśli wybiorę wersję EU to odbiorniki z chin nie będą działały ale wystarczy zainstalować w nadajniku OpenTx NON-EU aby zaczął on działać zarówno z odbiornikami z firmware EU i EU-LBT jak i tymi które posiadają "inny firmware"? PS. chwilowo dla mnie to jakaś magia.... jak używałem DX6i to miałęm kilka modeli i kilka odbiorników...większość z chin ale i kilka z PL i działało wszystko....albo się przez kilka lat pozmieniało albo nie wiedziałem wcześniej o takich podziałach i miałem farta. Przy okazji jak plasują się ceny odbiorników FrSky? Świta mi, że używałem kiedyś głownie turnigy i były dosyć tanie a kupując Taranisa skazany będę chyba na FrSky? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Nadajnik bez EU będzie działał z odbiornikiem serii X który jest z nim w pudełku. Będzie działał z kupionymi gdziekolwiek (w tym w Polsce) odbiornikami FrSky serii D, V, L i bindowanymi w trybie D8 klonami; nie będzie działał z odbiornikami serii X z firmware EU-LBT. To firmware EU-LBT można też zmienić na "nie EU" i po tym odbiornik powinien działać. Wybierasz co Ci pasuje. Ta swoboda i dowolność może na początek trochę wyglądać na magię. Zasada jest taka że dla odbiorników X firmware w module nadawczym i odbiorniku powinno być takiego samego rodzaju albo EU (już nie stosowane), albo EU-LBT, albo nie EU. OpenTx w nadajniku powinno być NON-EU żeby w menu pojawiło się D8 do bindowania innych niż X i L odbiorników. Najtańsze odbiorniki 4CH bez telemetrii na Banggood są po 30pln i mają zasięg jakieś 300-400m - sprawdziłem 2. Najdroższe - wyskoczy cena jak wpiszesz w google ale będą miały 16 kanałów w tym 8 PWM, telemetrię i kilka innych funkcji. Moje odbiorniki X8R i X6R miały kółko z napisem "EU-LBT", ale na X4R nic szczególnego nie napisano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Siedzę...czytam...oglądam filmy....zaczyna się rozjaśniać choć jeszcze wiele wiedzy do zdobycia przede mną... Piszesz o najtańszych odbiornikach z bangood...czy one też występują w wersjach EU-LBT? Do prostych depronowców powinny być idealne bo do300m to nawet za dużo a X8R będę miał do jakiegoś szybowca gdzie będę chciał już znać wysokość, stan pakietu itp... Mógłbyś podrzucić jakiś link do tych które sprawdziłeś? Jak na razie w mojej głowie rodzi się niecny plan i wyobrażam sobie to tak, że kupię Taranisa EU-LBT wraz z X8R EU=LBT ( one chyba mają telemetrię?) , zmienię OpenTX w nadajniku na NON-EU ( rozumiem że na funkcjonalności nie stracę a dojdzie mi możliwość D8 ? ). I od tej pory odbiorniki jakie kupię muszą mieć dopisek EU by nie kombinować a jeśli już kupię wersję bez EU w opisie to muszę mu zmienić firmware by działały z moim taranisem. Pytanie jak się przeprogramowuje takie odbiorniki oraz skąd pobrać OpenTX NON-EU? Czy może będę miał to do wyboru w OpenTX Companion 2.2.0? PS. dzięki że masz do mnie cierpliwość :-) PS2. tak jak w dalekich planach miałem też DJI Phantom tak teraz zaczynam myśleć że skoro nastawiam się na Taranisa to może lepiej/taniej będzie kupić lub zbudować drona który będzie miał podobne parametry ale będę mógł w nim wykorzystać Taranisa do sterowania.... im bardziej się wczytuję i im więcej informacji tym bardziej moje plany w głowie zaczynają ewoluować :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 A ktoś kiedyś pisał że lrs 433mhz jest skomplikowany dla początkujących;-) UE wprowadzila dyrektywy, ktore skomplikowaly pasmo 2.4GHz... A co do firmware - sciagasz ze strony FrSky. Jak zdecydujesz sie na jakis standard (EU-LBT, non EU) to potem dostosowujesz sobie sprzet pod wlasne potrzeby. Kupisz na BG odbiornik to sobie go sflashujesz jak chcesz. To tak jak z Kartami SD - najlepiej sformatowac w urzadzeniu w ktorym bedzie uzywane. tutaj to samo. Nie przejmuj sie tym co jest napisane. Kup sobie dowolne radio - reszte ogarniesz software-owo. To tylko kwestia wpiecia kilku kabelkow. Odbiorniki mozna prze-flashowac poprzez podlaczenie go kabelkiem do nadajnika (do tych pinow ktore sa w zlaczu dokujacym z tylu obudowy) . Wyglada jak magia - ale robi sie to w 1 minute. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 EU-LBT to wersja firmware do modułów XJT i wbudowanych w nadajniku oraz odbiorników serii X. Dylemat EU albo NON-EU dotyczy tylko odbiorników i modułów serii X. Najtańsze odbiorniki (klony i FrSky serii V) bez telemetrii binduje się w trybie D8. Nieco droższe odbiorniki serii D z telemetrią analogową binduje się też w trybie D8. Żeby było można wybrać D8 niezależnie od firmware w nadajniku (może być dowolne) powinno być OpenTx NON-EU. OpenTx instaluje się w aparaturze z PC przez OpenTx Companion (jest na sieci sporo filmów i instrukcji, robi się najpierw backupy, w zależności od tego z której wersji OpenTx się rozpoczyna wystarczy po prostu wgrać nową wersję albo trzeba dodatkowo zmienić pliki na karcie SD). Ja mam OpenTx 2.1.9. Wersja 2.2.0 obsługuje Horusa, QX7 i odbiorniki X ze stabilizacją - tymczasem nie zmieniam bo takich nie mam, ale wybór najnowszego stabilnego OpenTx jest dobrą ideą. Najtańsze odbiorniki jakie używałem: https://www.banggood.com/2_4G-4CH-Mini-Frsky-D8-Compatible-Receiver-With-PWM-Output-p-1143300.html?rmmds=search Mam 2 szt. przyszły bez polutowanych pinów, ważą koło 1g i mają zasięg na lotnisku o.k. 400m. O dronach mam pojęcie marne, ale koledzy przynoszą na lotnisko własne konstrukcje które, latają fantastycznie. Wszystko zależy od tego czy wolisz latać czy konstruować. Phantom to konstrukcja z pudełka, nic nie trzeba kombinować i niewiele można zmienić. W porównaniu z tanimi samoróbkami jest fajny. W porównaniu z zaawansowanymi ukrządzeniami zbudowanymi przez kolegów wypada blado. Jeśli jesteś z Kampinosu pod Warszawą to masz niedaleko na lotnisko w Zalesiu (Borowa Droga; Borzęcin Duży) można w pogodny dzień przyjść, popatrzeć, porozmawiać z ludźmi którzy używają konkretnych rozwiązań. Taranisów wielu nie widziałem, ale już moduły i odbiorniki FrSky są w wielu aparaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Wskazany przez Ciebie odbiornik rozumiem, że binduje na D8 i nie martwię się o żadne EU i NON-EU mając w nadajniku wgrany OpenTX NON-EU i nadajnik EU-BLT? Zasięg do modeli jakie planuję pod niego mi wystarczy bo to mają być małe depronowce dla moich córek...no i dal mnie oczywiście :-) Na lotnisko się na pewno wybiorę ale raczej wiosną bo teraz do listopada nie ma mnie w PL. Jako że kończy się raczej sezon a i ja teraz jestem " w delegacji " to w tym roku już raczej nic nie ulotnię zwłaszcza że jedyne z modelarskiego sprzętu jaki posiadam to ładowarka ( w zasadzie jeszcze fizycznie jej nie mam bo jest gdzieś między Polską a Chinami hehe. Wyszedłem z założenia, że skoro mam do wiosny czas to powoli pokompletuję sprzęt , może coś poskładam w zimowe wieczory a i dla kieszeni będzie to "wydatek na raty". Nie wiem jeszcze na 100% czy funduszy wystarczy na DX9Plus czy może będę musiał się zadowolić 9XR Pro...zobaczymy...ale radio chciałbym kupić takie by wystarczyło na przynajmniej 5-7 lat do rekreacyjnego polatania różnymi modelami od motoszybowców po mniejsze samoloty , drony a może i jakiś samochód lub łódka. Jako, że planuję kupić na gwiazdkę na taki mały start dla moich córek dronika: http://allegro.pl/dron-quadcopter-kula-sky-walker-1306-mocny-2-4ghz-i6693834127.html oraz samochodzik: http://allegro.pl/samochod-sterowany-4x4-rc-pro-buster-2-4ghz-45km-h-i6903479648.html znalazłem coś takiego: https://www.banggood.com/Multiprotocol-TX-Module-For-Frsky-X9D-X9D-Plus-X12S-Flysky-TH9X-Transmitter-p-1097688.html?p=430714520645201404S1 Czy po podłączeniu tego do X9D Plus lub 9XR Pro dam radę sterować tymi "modelo zabawkami"? Wiem, że mają w zestawach piloty ale powiedzmy że dzieci używały by tych z kompletu a jakby mnie naszło na zabawę to wolałbym użyć swojej aparatury. PS. Czy to lotnisko w Zalesiu ma jakiś adres konkretny a jeśli nie to może ktoś posiada współżędne by zobaczyć gdzie to jest choćby na mapach googla? Jakie są opłaty za możliwość korzystania z niego i czy trzeba spełniać jakieś "wymogi"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Nie znalazłem żadnych danych o protokołach sterowania dla wskazanych przez Ciebie zabawek. Nie wiem też czy uda się je zbindować z Taranisem (jakiś guzik, zwora, procedura automatyczna). Użytkownicy lotniska w Zalesiu mają stronę: http://koczargi.pl/ Przeniesiono lotnisko z Koczarg w ubiegłym roku. W sprawie członkostwa pisz na e-mail z zakładki kontakt. Wymogiem korzystania jest m. innymi opłata roczna, udział w pracach lotniskowych i modelarskie OC. Lokalizacja: https://www.google.pl/maps/place/Lotnisko+Modelarskie+Zalesie/@52.2674903,20.7506904,16z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x2b7e0494ef1aa777!8m2!3d52.2671292!4d20.7507119 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Dziękuję za informacje. Mam jeszcze prośbę bo tłumacz google niejasno tłumaczy https://www.banggood.com/FrSky-ACCST-Taranis-X9D-PLUS-16CH-2_4GHz-Transmitter-with-X8R-p-952630.html?rmmds=cart_middle_products Aparatura z tego linku, nie ma w tytule EU...ale na samym dole opisu jest coś i nie rozumiem czy oznacza to że firmware wbudowanego nadajnika i odbiornika to wersja europejska? cytat: "Note:Firmware for Europe version of XJT module, Built-in XJT of X9D/X9D Plus. Unnecessary do firmware upgrade for Non-European customers" I jeszcze pytanko o odbiorniki. W większości ofert jest X8R. Czy to są odbiorniki obsługujące telemetrię czy też te z telemetrią mają jakieś inne oznaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Historia odbiorników frsky zaczęła się od serii V i D. Seria V jest jednokierunkowa i nie ma w niej telemetrii. Seria D ma telemetrie. X tez. Ale klony dzialajace w protokole D8 lub D16 wcale nie muszą obsługiwać telemetrii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Czyli mam rozumieć, że X8R jest pełno wartościowym odbiornikiem z obsługą telemetrii? Są jakieś odmiany odbiorników FrSky? W sklepach widzę X8R oraz X6R ale obiły mi sięchyba o oczy takie które mają rzymską dwójkę na końcu chyba... Jest jakiś ich spis i opis po polsku? Jak by ktoś mnie jeszcze uświadomi o czym świadczy nadmieniona przeze mnie nota z opisu aparatury z poprzedniego posta to byłbym wdzięczny bo w końcu nie wiem czy to jest to czego szukam czy też nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 https://77hobby.pl/odbiorniki-frsky-ktory-wybrac-n-9.html i ogólnie reszta artykułów stąd: https://77hobby.pl/warsztat-frsky-nc-1.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi