Marcin K. Opublikowano 24 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2016 Witam. Czy można ograniczyć napięcie zasilania nadajnika na 5v, tak żeby mógł być zasilany przez port USB? Nadajnik służy tylko i wylacznie do szkolenia młodszych na symulatorze. Jest wykluczony bezwzględnie z latania rc;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 24 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2016 To co wiem to we większości nadajników główne zasilanie (cała wewnętrzna elektronika ma 5V.) To 5V jest potem zamieniane do poziomu 3,3V które to napięcie służy do zasilania procesora. Według mnie po podpięciu się za stabilizatorami 5V powinno się to udać. Nie mam tego nadajnika i dokładnie ci nie opiszę jak to zrobić. Według mojej wiedzy jest to do zrobienia, może wypowie się jeszcze jakiś kolega który ma ten nadajnik i większą wiedzę. Znalazłem w sieci schemat może Ci pomoże. Pozdrawiam i życzę zdrowych i szczęśliwych świąt. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 25 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Witam. Według tego schematu to nadajnik z samego napięcia +5V chyba nie wystartuje. Procesor kontroluje napięcie pakietu 9,6V i przy niskim poziomie zapewne wyje jakiś alarm . Według mnie prostszym rozwiązaniem jest zastosowanie zewnętrznego zasilacza 12V 0,5A oraz przelutowanie diody prostowniczej D1 . Zaznaczyłem na czerwono nowe połączenie. Włącznik zasilania będzie działał i radio też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 I z dolozonego zasilacza wyjdę w gniazdo zasilania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 25 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zasilacz wpinasz w gniazdo ładowania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Heh no tak, logiczne:D powiedz mi jeszcze co ma na celu dorobienie mostku w wyznaczonym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 25 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 O jakim mostku mówisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Te nowe połączenie które zaznaczyles na czerwono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Witam wyłącznik w aparaturze działa tak wyłączony bateria odłączona -gniazdo ładowania podłączone włączony bateria podłączona -gniazdo ładowania odłaczone tak aby działał z gniazda trzeba wykonać zworę albo podłączyć zasilanie w miejsce bateri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Taka zamiana, dzięki;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Ten nadajnik nie ciagnie chyba jakos mega duzo - i pewnie wiekszosc to modul HF, ktory przy symulatorze jest odlaczony. Moznaby dac przetwornice step-up z 5V (USB) na 9V (zeby oszukac procesor) i powinien spokojnie wystartowac z USB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Podmontowalem pod gniazdo zasilania zasilacz 12v i śmiga aż miło tak ze cel nie o końca osiągnięty ale jest sukces;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi