Gość Anonymous Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zmontowałem z zestawu trenerka THUNDER TIGER z silnikiem OS 46AX, przednie kółko sterowane. Start odbywał się z niskiej trawy. Po dotarciu silnika decyzja o starcie. Pełen gaz model idzie ostro do przodu i nagle skręca w prawo po pczym odrywa się od ziemi, wznosi na ok 1m i upada zahaczając prawym skrzydłem o ziemię. Zniszczenia stosunkowo niewielkie: wduszona przez gumy krawędź natarcia, pęknię dwie wręgi i nic poza tym. A przyczyna banalna - pękł delikatny (jak to w chinczykach) popychacz sterujący przednim kółkiem. Obecni przednie kółko zrobiłem na stałe. Być może nic by się nie stało przy starcie z utwardzonego pasa, na trawie podwozie nie dało rady. Co wogóle sądzicie o starcie z trawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udany start z trawy(niskiej po koszeniu)dają większe kółka.Ja mam 70 mm. Jakie masz Ty?Startuję tylko z trawy i nie ma problemów a jak widzę że model ma jakieś opory to start z ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Mamy pas betonowy ale ja go nie używam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Kółka 74mm ale łąka dość wyboista. Co się lepiej sprawdza - kółko stałe czy sterowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 ja ma kółka 70 mm i naprawdę 0 problemu ze startem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 ...kółko niesterowane, ale nie stałe. Najlepiej jak jest cofnięte do tyłu - wleczone. Wtedy samo się ustawia; ster kierunku jest bardziej skuteczny przy starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Mam podwozie typowe dla trenerka czyli przednie sterowane.Na silniku os46la czyli takim jak Twój, startuje na kilku metrach pod warunkiem że trawa nie jest wyższa jak kółka.Poza tym start z ręki jest banalnie prosty,wystarczy lekko pchnąć i leci bez przypadania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 zrób sobie porządnie kółko skręcane , najlepiej zintegrowane ze sterem kierunku tj napędzane tym samym serwem , daj jakiś grubszy popychacz zrób to po swojemu - zstawom często nie można ufać . Będziesz miał wiecej radości z modelu XD podkołujesz na start poźniej po wylądowaniu dojedziesz do miejsca gdzie stoisz XD roboty nie wiele więcej a realizm lotów wzrośnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 ...i serwo dostaje w kość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Przekonaliście mnie. Kółko skrętne już jest. Dźwignia na goleni aluminiowa i popychacz z listewki zakończonej nagwintowanymi szprychami. Solidne jak diabli. Jedna ze "szprych" jest wyprofilowana w "Z" tak aby w razie silniejszego naporu się odkształcić i nie przeciążyć serwa. Mam nadzieję, że więcej tu nie zawitam :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Jak jest coś miejsca to można kupić coś takiego jak SERVO SAVER lub zrobić coś takiego jak zbudował pan Motylasty :arrow: http://www.tbm.lasowice.net/modelar3.html#modelw5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 W końcu oderwałem się od ziemi i trochę polatałem :jupi: .Ale żeby nie było za kolorowo przy drugim lądowaniu pękła fabryczna przednia goleń ( pręt fi 4) :| . Może poradzicie gdzie kupię skrętną goleń albo jak to rozwiązać żeby wytrzymało brutalne przyziemienia początkującego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Według mnie takiej goleni nie kupisz. Podaj adres wysyłki na pw,to wyśle ci 2 szt gratis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 wiem ze w cyber-fly.pl bylo podwozie pprzednie za 10zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Dziękuję koledze Henrykowi. Podwozie doszło i jest ju z założone. Dzięki serdeczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.