romsonic Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 Witam uprzejmie .Mam zapytanie .Otóż otrzymalem prezent,zestaw FPv . Nadajnik i kamerę montowane na modelu nosi symbol TS832 i jest na częstotliwość 5,8 GHz posiada 600mW mocy nadawczej. Czy taki zestaw nie będzie zaklócal lączności 2,4Ghz systemu Multiplex M Link ? Z góry dziękuję za poradę,zwlaszcza od praktyków. Pozdrawiam . Roman.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
japim Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 Nie powinien. Ale kiedys mialem tak, ze to radio Turnigy zaklocalo mi odbiornik 5.8GHz... I tracilem wizje w monitorku jak za bardzo zblizylem antene do gogli. Filmik wrzucilem na Youtuba. Poza tym jednym ciekawym przypadkiem uzywalismy wielu roznych nadajnikow TX (Boscam, Eachine, Immersion) o roznych mocach (25, 200, 600mW) w komplecie z linkiem Turnigy, Assan, FrSky i nigdy nie bylo problemu. Nie wiem czemu M-link Multiplexa mialby miec problemy. I jeszcze jedno - ten nadajnik ma najwieksza moc nadawania na kanale 34. Na pozostalych ma ledwo 250mW... Chyba ze cos poprawili od czasu gdy sam takiego uzywalem i czytalem fora w poszukiwaniu problemow z zanikiem wizji jak wyzej, bo to wlasnie z nim mialem problem z zaklocaniem przez Turnigy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndyCopter Posted January 9, 2017 Share Posted January 9, 2017 Również używam i takiego nadajnika. Nadajnik działa w wąskim paśmie 5GHz ale mimo to należy dobrać antenę o najbliżej zbliżonej charakterystyce do wybranej częstotliwości (kanału), co może być czasem trudne. Wadą nadajnika jest bardzo silne nagrzewanie się, i stąd konieczność umieszczania na zewnątrz modelu. Jedyna zaleta to cena. A na marginesie, używanie tego nadajnika w naszym kraju, jest nielegalne 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietuh Posted January 9, 2017 Share Posted January 9, 2017 Tak jak pisał Przemek jeżeli występują zakłócenia należy oddalić anteny odbiornika i aparatury na około 40cm, dotyczy to niektórych aparatur. Andy, w zasadzie to całe FPV jest mało legalne Link to comment Share on other sites More sharing options...
romsonic Posted January 9, 2017 Author Share Posted January 9, 2017 Dziękuję za rady bardzo.Te odnośnie 34 kanalu jak i inne.Zwlaszcza że nagrzewnie uznawalem jako wadę egzemplarza .Więc jak pogoda pozwoli można się zacząć bawić FPV. Co do legalności....pozostawiam pole dzialania slużbom specjalnym. Na marginesie,chodzilo mi bardziej o zklócanie odbiornika przez nadajnik video,bo na pierwsze loty myślę zabrać obserwatora po zewnątrz modelu w eterze. Pozdrawiam. Roman B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietuh Posted January 9, 2017 Share Posted January 9, 2017 W tym przypadku tak samo, anteny możliwie jak najdalej od siebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
japim Posted January 9, 2017 Share Posted January 9, 2017 Dokładnie tak - uważaj też na zwykłe WiFi w telefonie. Kolega ubił model jak poleciał z kamerką z włączoną transmisją video po WiFi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts