ANDY.57 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Buduję 2xEDF z XPS 120 mm. srebrno szary. Witam. Od dołu: 1.180 mm 2. 90 mm 3.145 mm 4.115 mm 5. 70 mm Razem 600 mm. Drugi element to miejsce na EDF-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Zapowiada się ciekawie. Czy to ten projekt: "Buduję coś,jeśli wyjdzie to zadziwi.Już mam co do pokazania,tylko nie mam jak)"? To będzie model realnego samolotu czy konstrukcja własna? Czym kleisz styro i jak będziesz wykańczał powierzchnię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Model istniejącego samolotu,choć malowanie może będzie własną inspiracją. Geneza jego powstania jest troszkę zwariowana, ale o tym przy innej okazji. Głównie używam UHU-Por i SOUDAL 66A,ale zaopatrzyłem się też w Super Phatic i Foam2Foam. Tych ostatnich jeszcze nie stosowałem. Pisząc zadziwi (sam się tego nie spodziewałem) wychodzi rozpiętość około 150 cm. Zmieszczą się dwa EDF-y 90. Przeprowadziłem już testy ze Skyloft-em i Eze-Kote i przy tym chyba zostanę. Dla odrzutowca najważniejszy jest napęd,dlatego zająłem się w pierwszej kolejności tym tematem. Następny to podwozie. Do tego dokleję resztę modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Założenia: model na dwie turbiny EDF model XPS ,dopuszczalne-konieczne minimum ciał innych niż pianki. model zbliżony do oryginału(prawie makieta ). Następnie zacząłem elementy "patroszyć". Teraz dokończę patroszenie i wykleję środki(tunele) srebrnym papierem do pakowania Świątecznych prezentów,na Soudal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Do szczęśliwca,który posiada taką turbinę Czy te wymiary są prawdziwe? Wycinam miejsce pod takie turbiny,mając pewność posunę dalej budowę modelu. To 90-tka Te 93 to po zewnętrznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Strzelam, że albo budujesz Mig-29 albo Su-27, ale bardziej Miga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Dzięki za odpowiedź Tą metodą chciałbym zrobić mojego pierwszego EDF-a. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Robert, jesteś niesamowity. SU to taka przerośnięta gęś. Mig, masz rację, ale Cię zaskoczę, to będzie UB (Marek też się udziela przy budowie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Popełniłem grzech niedokładności i to się zemściło. Nie mogłem znaleźć rury o średnicy 80 mm i musiałem sobie coś takiego wyciąć z XPS-a. Owinąłem go folią 0,5 mm (sztywna i jednocześnie elastyczna. Następnie owinąłem papierem Świątecznym, ale dałem za mało SOUDALA, nie wypełniał, musiałem strzykawką dołożyć Teraz schnie i rośnie, jestem ciekaw efektu. Rada, gdybym był bardziej dokładny przykleił bym na UHU-Pora i zapewne już bym kończył napędy, a tak walczę z jednym elementem i jeszcze nie wiem co z tego będzie. Reasumując, już się nie będę spieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Gdyby kolega Rafał napisał to w swoim pierwszym poście nie byłoby całej tej dyskusji i ja nie wyszedł bym na Forumowego Głupka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Nie przesadzasz? Gdybyś nie dął uparcie w tę trąbę, to nikt by nawet nie zwrócił uwagi na Twoje "odjazdy" od tematu i na nikogo byś nie wyszedł. EDIT Jaki Rafał? W tym wątku żaden Rafał nie napisał żadnego postu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dajmy już spokój . Buduj dalej Andrzej bo początek ciekawy i pewnie wielu interesuje finał, przynajmniej mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Napisałem to bo uznałem wyższość kolegów racji. To taka forma przeprosin. Napisałem Rafał, bo tak ma na imię kolega Shock, to też forma grzecznościowa, że się nie spoufalam. Mam nadzieję, że moje pokajanie się będzie odebrane pozytywnie (w moim wieku to oznaka najwyższego szacunku). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dla mnie jest OK. Szacunek . Relacjonuj dalej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Na tym się skupię. Dzięki za wyrozumiałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Wyszło możliwie. Popełniłem jeden błąd, chcąc przyspieszyć pienienie popsikałem wodą papier się lekko pomarszczył i już się nie napiął. Klej nie rozmiękcza papieru i podnosi sztywność elementu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Do modelarzy z mojej epoki. Adam Słodowy w "Młodym Techniku"opisywał jak za pomocą gwintowników nacinać koła zębaty by przenieść napęd na oś prostopadłą. Jeśli ktoś posiada te stare numery i może je wrzucić nie tylko ja będę wdzięczny. Szukałem na internecie,ale nie znalazłem. Może ktoś podrzuci jak obliczyć średnicę koła do ślimaka,z tego co pamiętam tam są jakieś zależności(moduł zęba ,czy coś takiego). Kiedyś to działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Oklejanie Świątecznym papierem jest trudniejsze niż sądziłem. Muszę wymyślić coś lepszego. Jedyny plus, to jest to,że Soudal mocno utwardza i wzmacnia ścianki. Dla jasności,to blizniaczy element. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Dlaczego nie coś a la UHU Por? Np: Dragon polimerowy? Usztywnianie pianki klejem to kiepski pomysł. Puchnący Soudal nie wypacza Ci powierzchni? A jak będziesz dalej kleił na 66A to zwilżaj wodą piankę, nie papier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Był grzech niedokładności przy wycinaniu. Myślałem,że Soudał pokryje moje braki. Za pierwszym razem właśnie pryskanie wodą zniweczyło efekt końcowy(papier się rozmiękł i już nie wyprostował). Było do przyjęcia. Może zastosowanie za każdym razem nowej folii,by tego nie było,a tak efekt jak na zdjęciu. UHU Por-post nr.9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi