Skocz do zawartości

Frsky Horus w drodze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może polskie litery w nazwach modeli jeżeli parametry są OK.  System chyba nie trawi polskich znaków.

Możesz  zmienić nazwę modelu który się wyświetla na taki z polską literą albo na taki który się nie wyświetla.

Będziesz wiedział czy to wina zdjęcia czy nazwy modelu.

Opublikowano

Nazwy plików : 8+3 jak w DOSie inaczej są kłopoty z czytaniem. I należy używać czystych ASCI bez cudaków.

Opublikowano

Wielkie dzięki dla wszystkich za pomoc. Jacek, jestem pełen uznania dla Twojej wiedzy :) Rzeczywiście , nazwy zdjęć modeli których nie widział Horus były za długie. Teraz jest wszystko OK. Dzięki :)

Opublikowano

"Massstorage" bingo ! :) Dzięki zrobiłem jak radziłeś i wszystko gra. Horusa trochę inaczej się podłącza niż taranisa np: firmware wgrywamy przy wyłączonym nadajniku a komunikujemy się z ustawieniami modeli na włączonym nadajniku. Nie trzeba naciskać żadnych trymerów. Companion 2,2 jest mniej intuicyjny niż wcześniejsze wersje których używałem w taranisie ale to drobiazg ,przyzwyczaję się. Kolejny etap to stoper i woltomierz na wyświetlaczu :) Zadig, oczywiście musiałem ponownie zainstalować choć na taranisie działały.

używając zadig które urządzenie trzeba wybrać?

Opublikowano

czy procedura updatu odbiorników z horusem jest taka sama jak z taranisem? czyli kabel ze zmienionym układem czerwony/czarny podłączamy do pinów zewnętrznego modułu nadawczego? odpowiedź TAK

i druga sprawa; czy flashujac z OpenTX Companion wgrywamy firmware do Horusa? na jakim etapie uzyskujemy zgodność EU/EU odbiornik nadajnik (wybierając opcje "eu" w ustawienia/ustawienia? OpenTX Companion?) . Nie mogę zbindować odbiornika z Horusem i to chyba z tym związany problem.

Opublikowano

Druga odpowiedź - zgodność oprogramowania modułu TX z oprogramowaniem odbiornika. 

Operacje zmiany oprogramowania zarówno TX jak i RX wykonuje się z poziomu oprogramowania radia - wybór pliku z karty SD..

Wgrywanie Opentx do radia NIE zmienia oprogramowania modułu.

UWAGA ! : przy procedurze zmiany firmware zarówno TX jak i RX 5 razy należy sprawdzić czy wgrywany jest prawidłowy plik. raz ucegliłem moduł nadawczy w Taranisie przez pomyłkę w wyborze pliku.

Opublikowano

no to powinienem ściągnąć firmware ze strony FRSKY http://www.frsky-rc.com/download/view.php?sort=&down=376&file=Firmware-Horus%20X12S

w tym zipie są katalogi bin i dfu, co z nich mam skopiować do katalogu FIRMWARE kardy SD Horusa?

EDIT: wgranie tych plkow (wlasciwy to dfu niby) nie pozwala niczego updatowac, dostepne opcje to cope, rename i delete kiedy otwieram ten plik z karty SD na Horusie

Opublikowano

Druga odpowiedź - zgodność oprogramowania modułu TX z oprogramowaniem odbiornika. 

Operacje zmiany oprogramowania zarówno TX jak i RX wykonuje się z poziomu oprogramowania radia - wybór pliku z karty SD..

Wgrywanie Opentx do radia NIE zmienia oprogramowania modułu.

UWAGA ! : przy procedurze zmiany firmware zarówno TX jak i RX 5 razy należy sprawdzić czy wgrywany jest prawidłowy plik. raz ucegliłem moduł nadawczy w Taranisie przez pomyłkę w wyborze pliku.

Wygląda na to,że przypadkiem nie do końca wiedząc co robię :) zanim wgrałem OPTX zmieniłem Firmware horusa na nonEU i u mnie wszystko działa. Zobacz ten film:

https://www.youtube.com/watch?v=BMTYzlZ7Fs8&t=121s

Opublikowano

Ech....  :

EU_1225_frtx.bin - to wyglada na oprogramowanie modulu TX dla EU

Wgrywasz - szukasz pliku na karcie SD, wybierasz go znacznikiem, i trzymasz dlugo "OK" i wskakuje menu - flash internal or external - tak mam w Taranisie na opentx i dokladnie tak samo bedzei dzialac w Horusie na Opentx.

Opublikowano

Wygląda na to,że przypadkiem nie do końca wiedząc co robię :) zanim wgrałem OPTX zmieniłem Firmware horusa na nonEU i u mnie wszystko działa. Zobacz ten film:

https://www.youtube.com/watch?v=BMTYzlZ7Fs8&t=121s

ten film dotyczy updatu przed OpenTX niestety

Ech....  :

EU_1225_frtx.bin - to wyglada na oprogramowanie modulu TX dla EU

Wgrywasz - szukasz pliku na karcie SD, wybierasz go znacznikiem, i trzymasz dlugo "OK" i wskakuje menu - flash internal or external - tak mam w Taranisie na opentx i dokladnie tak samo bedzei dzialac w Horusie na Opentx.

tak... wygląda, jest tez nowsza wersja 1.3.01 ktora ma plik EU_1301_frtx.bin robiąc jak mówisz (dla obu wersji) dostaje 3 opcje; copy, rename i delete. Jak podłączyłem pod złącze zewn modułu odbiornik i wgrałem na kartę update firmwaru odbiornika to owszem dostałem opcje upgrade external, jakiś pasek tam przebiegł po czym bez komunikatu całość zniknęła, ciężko powiedzieć czy update się dokonał poprawnie :(

Opublikowano

Dobra ... sprawdziłem na swoim radiu.  Rozszerzenie musi być .frk a nie bin wtedy wchodzi opcja flaszowania modułów. Przynajmniej u mnie. Ale ja sprawdzam to na taraisie ... tam jest starszy modul XJT i pewnie starsze firmware ... IMHO to BIN to nie jest oprogramowanie modulu tylko calego diaia .. za duze jest na sam modul .. zam modul to jakies 60-70kB a nie 2MB. Mam wrażenie ze to jest zintegrowanie .. firmware modulu z firmware radia. Zatem zmiana EU na NON-EU nie jest taka prosta jak w taranisie ... w opisie firmware do kmodulu XJT nie ma wisanej kompatybilnosci z horusem.

https://youtu.be/GAnKFxWXwlg?t=288 - tu jest chyba kluczowy moment !!! Po flashowaniu firmware radia (bazowego FRsky OS) nastepuje automatycznie zmiana firmware modułu.

Opublikowano

wyczytalem na jakims forum ze bin to plik zawierajacy bootloader, a frk to samo oprogramowanie, wynikalo z tego z z poziomu radia i pliku na karcie SD to powinien byc wlasnie frk. Co nie zmienia faktu ze pliku frk tez nie chce wgrywac.

ta cala walka dlatego ze nie moge zbindowac horusa w OpenTX z zadnym odbiornikiem (probuje z X8R)

czy jest jakis sposob zeby sprawdzic jaka wersje EU/NON EU (wzglednie wersje) mam wgrana?

Opublikowano

Nie ma możliwości żeby sprawdzić jaki firmware jest wgrany do modułu.

Piotrze chyba nie rozumiesz struktury oprogramowania w tym urządzeniu. 

Są de facto 3 elementy : 

1. bootloader -odpowaiada za start radia i to co sie w tym momncie dzieje

2. Firmware Radia - tu sobie ustawiasz miksery

3. Firmware Modułu XJT  - jak moduł wysyła fale.

Są to 3 niezalezne od siebie oprogramowania. W Taranisie każdy element można było wymienić oddzielnie W Horusie tak nie jest. W horusie bootloader i oprogramowanie i firmware XJT zmieniasz "jednoczesnie" wgrywając oryginalne oprogramowanie FRSky. 

Potem możesz wgrać Opentx (podmiana 2giego oprogramowania z listy) i masz co potrzebujesz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.