roberts Opublikowano 7 Marca 2017 Opublikowano 7 Marca 2017 Witam, od niedawna jestem posiadaczem quadrokoptera na ramie 280 z kontrolerem Naze32 10DOF. Mam wątpliwości do działania barometru. Ustawiłem w cleanflight na jednym z kanałów AUX tryb Altitude hold, teoretycznie przełącznik działa, w zakładce sensors widać, że barometr również działa, choć ma duże wahania. Jednak mam wrażenie, że po wzniesieniu się i aktywowaniu Altitude hold kopter nie trzyma zadanej wysokości. Czy jest na forum ktoś kto używa tego kontrolera i trybu Altitude Hold i może mi coś podpowiedzieć na ten temat ? Pozdrawiam Robert
tymonidas Opublikowano 7 Marca 2017 Opublikowano 7 Marca 2017 Z tym baro to nie tak hop. Mam Flip32 10DoF - praktycznie to samo. Pierwsza rzecz to gąbka/wata na czujnik. Inaczej każdy podmuch wiatru będzie zaburzał odczyt - nawet w obudowie. Po drugie baro to pomiar ciśnienia i tutaj wahania +-1m były normą. Na 250-tce szału nie było. Może to kwestia urządzenia jako takiego, może kwestia implementacji/PIDowania. Baro natomiast fajnie mi się sprawdził na większych wysokościach, jakieś 20-30m wzwyż. Gaz w mniej więcej połowie i Alt hold potrafił się w miarę zachować.
pengo Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 U mnie tak samo sa wachania i nie uzywam go. Jak dla mnie to niepotrzebny bajer
robertus Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 Gdzieś czytałem, że to w ogóle działa jako tako powyżej 5m
Rekomendowane odpowiedzi