Henryk S. Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Mając silniki które u mnie leżą , postanowiłem zbudować jakiś model , MareX namawiał mnie na PO-2 , ale padło na PWS-26 z Model Partner , gdyż prawie w tym czasie kolega Mariusz (semp) wystawił na sprzedaż ten zestaw kita. Jako pierwszy poszedł na warsztat do układania kadłub , nie jest to taka prosta układanka , gdyż w zestawie nie ma żadnych planów a puzzli jest dosyć dużo , więc trzeba dosyć myśleć aby w dobrej kolejności wszystko wkleić. Tak to wygląda po dwudniowym klejeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Witam . Na razie wygląda super , prosimy o więcej i więcej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Mikołajczyk Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Ładnie się zapowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Radosławie będzie więcej ale pomalutku nie tak szybko , takie puzzle to trzeba układać co najmniej z dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Heniu będzie super jak w te twa tygodnie dasz rade . Ale zapowiada się fajna relacja , ja lubię nasze samoloty , będę kibicował . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Witam. Zapowiada się bardzo ciekawa relacja z budowy tego PWS-a. Jaki silnik będzie napędzał ten piękny model? Pozdrawiam i zasiadam na widowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Ryszardzie. Miałem dosyć duży wybór mając trzy silniki do wyboru , najpierw myślałem włożyć Saito FG-21 , gdyż mam taki silnik w modelu Sopwith o takiej samej rozpiętości , ma nawet dosyć duży zapas mocy. Potem myślałem o silniku Ngh FG- 38 , taki miałem w Fokkerze III E , który po pół roku na pikniku w Raciborzu się rozsypał , ale dostałem nowy na gwarancji , w końcu padł wybór na Saito FG-36 i taki będzie napędzał PWS-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 No i dalszy ciąg układania tych puzzli , pół wręgi boczne i górne przyklejone na swoje miejsce ,żebra centropłata dolnego też na swoim miejscu. Podwozie główne i płoza ogonowa przykręcona na próbę i wszystko pasuję , teraz kilka zdjęć jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Henryku - tempo montażu modelu wspaniałe. Sam przymierzam się do tego PWS-a (mam słabość do dwupłatów). Piszesz, że poprzedni benzyniak się rozleciał. To nie pierwszy przypadek z tym silnikiem o którym słyszałem. Ciekawy jestem opinii innych użytkowników tego silnika. W moich modelach mam kilka egzemplarzy żarowych Saito (65 do 220). Do tej pory nie miałem z nimi problemów, z wyjątkiem jednego 91, w którym dość szybko poleciało przednie łożysko na wale. Model zapowiada się wspaniale. Pozdrowienia ze słonecznego i wiosennego wybrzeża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Heniu! Zwolnij trochę z tym tempem, bo jeszcze robota gotowa Ci się w rękach zapalić ... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczp Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Podziwiam Jednoczesnie przekazuje pozdrowienia. Obserwuje budwe i zasiadam w pierszym rzedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Dziś pokaże Wam kilka zdjęć z budowy , statecznik pionowy i poziomy oraz lotki poklejone , stateczniki już są gotowe do pokrycia balsą 2 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Dwie uwagi Heniu! Gdybym miał plany rysunkowe do tego, takie np. 1 : 5 to bym w nast. kolejności to sobie posklejał, bo ten samolocik piękny jest bezdyskusyjnie. Po drugie: tych "puzzli" wg mnie, jest o 50% za dużo. Np. gęstość żeberek na stateczniku poziomym. Ale się nie znam i może tak to właśnie ma być. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Heniu, czy Ty wogóle śpisz? . Czy masz może 4 ręce, albo jakiegoś pomagiera . Tempo imponujące, no ale i Twój bagaż doświadczenia jest wielki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Marku masz racie tych puzzli jest za dużo , gdybym sam opracował ten model i wycinał , wtedy konstrukcja tego modelu byłaby całkiem uproszczona jak Twoja. Wojtku sypiam normalnie po te siedem godzin a cały dzień układam puzzle , tak to jest z tymi emerytami , a Ty budujesz model i jeszcze musisz na moją emeryturę pracować. Marek też jest emerytem ale sam na nią pracuje , więc budowa idzie Mu dużo wolniej , jeszcze połowę elementów musi sam wyciąć. Ja tu piszę a puzzle do układania czekają , więc trzeba się brać za układanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Heniu, moje skromne zdanie na temat tych puzzli jest takie jak kolegi Marka wywal połowę , będziesz miał na drugi model . Ja w swoim PWS w sterze wysokości mam tylko 5 żeberek z balsy 3mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Chyba jednak kiedyś spróbuję zabawić się w rysownika na podst. tego: Jakoś tak samo mi się przypomniało, że to mam, zaglądnąłem, a w środku śliczniutkie plany w skali 1 : 10, stworzone na podst. inwentaryzacji oryginału stojącego w MLP. Wystarczy wszystko powiększyć o 100% i plany 1 : 5 gotowe. No i policzyłem Heniu te żeberka w stateczniku poziomym. Ilość zgodna z oryginałem, ale ta cała reszta?... W tych PM są wiernie narysowane wszystkie "zegary". Masz Heniu także te plany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Marek , dobrze obejrzyj te plany trochę jest rzeczy nie zgodnych z prawdziwym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Heniu - czym będzie pokryty model ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Radosław masz racje o połowę tych puzzli jest za dużo , ale jest to taka układanka , nie wycinana prze mnie moim ręcznym laserem. Marku kupiłem te plany , oglądałem i porównywałem ze zdjęciami samolotu i są bardzo nie dokładne , ale ja nie buduje model makiety na zawody , tylko do latania na piknikach i naszym lotnisku. Ryszardzie model będzie pokryty koverallem , ale częściowo też balsą 2mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi