Jacekos Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Witam, w piątek kupiłem i poskładałem MM. Na początek z silnikem Permax 400 z przekładnią 3:1 i śmigłem od EG . W niedzielę udało się oblatać. Model przyjemny, radośnie wygląda a radocha z latania górnopłatem na kółkach niebywała :jupi: Do tej pory latałem EG +ray3530/14 Postanowiłem jednak dokonać małych zmian. TowerPro BM2408-21T już zamówiony. Przewiduję do niego pakiet 2s2200mAh. Jakiego czasu latania mogę spodziewać się na takim zestawie ze śmigłem 8x4? Jestem zupełnie nie "elektryczny" i nie umiem tego policzyć. :oops: Przy okazji poproszę o wskazanie pomocy naukowych, które pozwolą nadrobić zaległości. Posty na temat pakietów, oznaczeń, ładowania doboru podzespołow itd już przeczytałem i mniejwięcej zaczyna mi się to "kleić" ale wciąż nie wiem jak wyliczyć +/- czas latania jakiego można się spodziewać po danym zestawie. Z góry dziękuję za pomoc MiniMag w akcji. Nie poszalał ale był dzielny :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Witam. W ,,moje modele,, temat ,,hangar adama,, opisałem swoje przygody z MiniMagiem. Jest tam też o wyposażeniu. Model jest rzeczywiście świetny i na dodatek pancerny. Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekos Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Dzięki ahaweto Piękna historia. Z pewnością zapamiętam ją na pierwsze loty po uploadzie bo może być różnie i Twoja historia z MM nieco mnie "studzi". Na standardowym napędzie MM nie zwariował ale na plecach udało się krótkie przeloty robić. Dodam jeszcze, że mimo wylatania 2 pakietów kreta nie było :mrgreen: Trenowałem też lądowania i model bez szwanku. Podpowiesz mi może co z tym cczasem lotu i ew. jak to policzyć? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Witam. Czasu lotu nie wyliczałem. Mam Optica i jest w nim zegar (licznik czasu pracy silnika) . Zacząłem od 8-miu minut, potem w każdym locie dodawałem po pół minuty. Metoda chałupnicza i prymitywna ale wiem że na pakiecie Loong Max 3S 1600mAh 15C (teraz latam na silniku KEDA22-10S, śmigło GWS 9x5) mój rekord to 14,5 min spokojnego latania. Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekos Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Witam ponownie, przyszedł czas na przeróbkę mojego MM. W związku z tym kilka pytań a_skot możesz podać kilka cyferek? Grubość sklejki na wręgę, odległość lini cięcia dziobu oraz czy robiłeś jakiś skłon i wykłon jeśli tak to jaki? Z góry dziękuję za podpowiedź Pozdrawiam Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Pozwole sobie sie dolaczyc do teatu w imieniu kolegi. Nie bede zakładał nowego a dopisze sie do tego [bo innego nie ma, a mam/y zapytaniee]. Czy klapolotki zdadza egzamin w tym modelu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekos Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Witaj, dobre pytanie. Ja w swoim zrobiłem i nie widze szczególnej różnicy. Może coś nie tak zrobiłem a może to specyfika modelu? Może ktoś z bardziej doświadczonych Kolegów podpowie. Z tego czytałem wcześniej na forum to wielu korzysta. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Ja u siebie zrobiłem i uważam, że nie ma to najmniejszego znaczenia... ja nie odczułem żadnej różnicy... a tylko w czasie lądowania nie można pracować lotkami... Być może ktoś ma inne odczucia, to jest są tylko moje wnioski z lataniem z klapami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 a tylko w czasie lądowania nie można pracować lotkami... Nie możesz/nie powinieneś ustawić w miksie klapolotek 100% klap :roll: zawsze ustawia się 60 - 70% klap, w ten sposób masz zawsze jakąś możliwość korygowania modelu lotkami przy otwartych klapach :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Aha... no na to nie wpadłem.. Dzięki Ale dalej uważam, że klapy w przypadku tego modelu są po prostu niepotrzebne :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 No tutaj się z Tobą zgodzę, co prawda nie miałem Minimaga ale Magistra i tam również nawet nie próbowałem ustawiać klapolotek, nie było takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markac Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 a_skot, jak zachowywał się ten samolot przy oryginalnym silniku i śmigle? Bo mój nie chce nawet się ruszyć z ziemi i mogę go puszczać tylko z reki. Nie wiem czy on już tak ma, czy coś robię źle... Pozwolę sobie zacytować moja odpowiedz z innego wątku: Standardowy silnik Permax 400 bez przekładni nie nadaje się zupełnie do latania.Nie da się wystartować z ziemi, chyba, że z asfaltu, choć i w to wątpię, jeśli go się nie popchnie. Przy rzucie z ręki poleci, ale też nie wysoko. Jest mułowaty i powolny. Pakiet to Li-Pol 2200 2S, także tutaj waga zbyt duża nie jest, cała reszta też jest standardem. Trochę się zawiodłem, bo wcześniejszy zestaw RTF z silnikiem 370 z przekładnia, a do tego kamerka z paluszkami latał w porównaniu z tym jak dziki. Czy mógłby mi ktoś podać jakie macie napięcie na silniku przy maksymalnym wychyleniu drążka gazu? Ja osiągam 4.3V co wydaje mi się dość niskim napięciem. Akumulator mam w pełni naładowany, zresztą wyłączył by silnik przy napięciu progowym 6V. Aktualne napięcie na akumulatorze to prawie 8V, po jednym locie w miarę udanym i paru testach. Czemu zatem na silnik podawane jest tak niskie napięcie? W aparaturze nie ograniczałem nic. Te śmigiełko też jakieś mikre Ale rozumiem, że bez przekładni... Aktualizacja Powodem tego były zbyt cienkie przewody z regulatora do silnika. To tak informacyjnie, żeby nie zniechęcać innych do tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Panowie. Czy pakiet 3s 1300mAh będzie odpowiedni do tego modelu :?: Chciałbym kupić ze 3 sztuki (3 już mam z modelu ESA) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 dobry będzie, kolega lata na takich, przed lotem SC sobie ustaw i w gore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Ok. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Powiedzcie mi jeszcze gdzie jest SC w Minimagu. Tak wygląda mój egzemplarz: Więcej zdjęć: http://picasaweb.google.com/Dawid.eco400/MiniMag# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 30% licząc od natarcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 1/3 płata to ksiązkowe ustawienie. A jak jest w praktyce :?: 70mm od natarcia może być :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Myślisz , że jak piszą w książce jedno to w realu jest drugie? 30% i w górę. 70mm może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 http://www.multiplex-rc.de/cms/vorschau/upload/d_anleitungen/m_minimag_v2_5sp.pdf To powinno pomóc :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.