Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jerzy, te filmiki znam. Mój mechanizm jest gotowy i założony, muszę tylko podłączyć serwo do sterowania kołem. Nakręcę film jak to działa.

Opublikowano

Zmontowałem przednią goleń. Deczko jeszcze się zacina sterowanie przy złożonym kółku, ale to szczegół do poprawienia.

post-270-0-42891500-1494882318_thumb.jpg

post-270-0-69928100-1494882326_thumb.jpg

Opublikowano

Andrzej, jak rozwiązałeś w mechanizmie przedniego kole blokadę w pozycji: otwarte? Nie mogę się tego dopatrzeć na fotkach.

Będę musiał to jakoś pokazać. Nie jest to idealne blokowanie, ale daje radę. Zresztą, mechanizmy składania kół głównych są nowe, całolaminatowe :D . Nie pokazywałem ich wcześniej. Jak zdemontuję je z tego elementu testowego to zrobię fotki.

Rozumiem, że to będzie model do 100g, jakiej rozpiętości?

Miło popatrzeć na ręczna robotę.

Dzięki, tak, model do 100g, rozpiętość 50cm.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Pogrzebałem trochę w necie i "wydłubałem" nową wersję mini podwozia z blokadą w pozycji zamkniętej i otwartej. Na razie jeden egzemplarz, żeby sprawdzić jak działa i jest OK :).

W pozycji otwartej

post-270-0-41874200-1547640189_thumb.jpg

w pozycji zamkniętej

post-270-0-18491600-1547640197_thumb.jpg

elementy

post-270-0-24003200-1547640205_thumb.jpg

post-270-0-44278200-1547640215_thumb.jpg

Opublikowano

Kurcze ; jak budowanie mikrusow dziala na odwrotnosci  zasady , gdzie  faceci z "malym interesem"  jezdza WIELKIMI samochodami to Wasze zony musza byc z Was dumne  :D

Opublikowano

No fajnie. że coś się dzieje, ale znowu nurtuje mnie pytanie do jakiego modelu to podwozie.

Się rysuje na razie :P , trzeba poczekać. Ale mam nadzieję, że załapie się do mikrusów pod względem masy do lotu :) .

Opublikowano

Witam

Nowe podwozie zamontowałem na platformie testowej i działa świetnie. W pozycji otwartej i zamkniętej ładnie się blokuje.

post-270-0-25455500-1548234853_thumb.jpg

i tak działa

Opublikowano

Bardzo fajnie pracuje! ;)Taki mechanizm osadzenia osi w "kostce" jest fajny i jest (jak widzialem w necie) kilku producentow takich malych (moze odrobinę większych) podwozi. Ciekawi mnie jak taką kostkę umocować w skrzydle (kaddlubie) zeby sie to nie "majtalo" i zeby prxy twardzszym uderzeniu nie wyrwało jej ze skrzydla. Jestem bardzo ciekaw jak to zaprojektujesz, bo w necie jest troche takich podwozi, ale juz metody ich montazu w skrzydle to nie widzialem (tj w nasxej mikro skali).

Gratuluję i będę uważnie oglądał postępy!

Pozdr.

M

Opublikowano

Ciekawi mnie jak te Wasze podwozia będą się sprawowały w praktyce, patrząc na te mechanizacje sam bym zbudował znowu malucha, ale już z silnikiem spalinowym np. z COXem,  ale obiecałem sobie że dokończę modele które zacząłem wcześniej.  -_-

Opublikowano

.... W pozycji otwartej i zamkniętej ładnie się blokuje. ...

... no i super to zrobiłeś (!), o to właśnie mi chodziło. Zastosowałeś podobny pomysł na blokadę jak w B-25 Martina Newella - myślę, że to optymalne rozwiązanie dla takich mikrusów. Poniżej film (już gdzież dawałem linka), gdzie Martin Newell pokazuje bebechy modelu i dokładnie tłumaczy na czym polega taka blokada goleni w pozycji podwozia: zamknięte/otwarte:

B-25 1/48 Scale Internals

od 2min 28sek - pokazuje serwo podwozia, specjalnie zrobione, lekkie o dużym przełożeniu, dzięki czemu 6x mocniejsze od pozostałych mikroserw. Musi być mocne bo steruje wszystkimi kołami, no i lekkie, bo cały model dwusilnikowego bombowca B-25 o rozpiętości 43 cm (skala 1:48) waży do startu tylko: 45g !!!

od 3min 04sek - pokazuje przednie podwozie i wyjaśnia na czym polega blokada (podobnie jest u jędrka), oraz pokazuje na czym polega pomysł, że podwozie w pozycji złożonej jest zwolnione od popychacza skrętu, bo oczywiście jest to minipodwozie nie tylko chowane, ale też skrętne(!),

od 3min 43sek - pokazuje koła chowane w skrzydła (jednocześnie demonstrując działanie prostych hamulców).

Dalej do końca filmu demonstracja jak to wszystko razem działa.

Jeszcze raz dam w tym wątku (bo jest przecież o chowanym podwoziu) linka do filmiku Martina, w którym na animacji 3D pokazuje idee działania przedniego podwozia z B-25:

Steerable Retract Nosewheel Mechanism

Michał (Michal4x4), w twoim chowanym podwoziu od "małego bizona" można podobny układ blokady zaimplementować bez większych kombinacji.  B) Popatrz dokładnie na wyjaśnienia M. Newella, a sam dojdziesz jak to zrobić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.