kossimon Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Świetnie ! Gratuluję wytrwałości i pomysłowości Wysłane z Tapatalka na częstotliwości 2.4GHz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 ... . Do pełni szczęścia brakuje tylko mechanizmu do koła przedniego ze sterowaniem koła, ale też zrobię . ... ... nie wiem, czy to oglądałeś dokładnie Andrzej: Mechanizm chowania przedniego koła skrętnego ... ciekawy patent, wykorzystany przez Martina Newella w B-52: Mikrus B-52 od środka - pokazane jak ten mechanizm działa w realu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Jerzy, te filmiki znam. Mój mechanizm jest gotowy i założony, muszę tylko podłączyć serwo do sterowania kołem. Nakręcę film jak to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Zmontowałem przednią goleń. Deczko jeszcze się zacina sterowanie przy złożonym kółku, ale to szczegół do poprawienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Andrzej, jak rozwiązałeś w mechanizmie przedniego kole blokadę w pozycji: otwarte? Nie mogę się tego dopatrzeć na fotkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Rozumiem, że to będzie model do 100g, jakiej rozpiętości? Miło popatrzeć na ręczna robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Andrzej, jak rozwiązałeś w mechanizmie przedniego kole blokadę w pozycji: otwarte? Nie mogę się tego dopatrzeć na fotkach. Będę musiał to jakoś pokazać. Nie jest to idealne blokowanie, ale daje radę. Zresztą, mechanizmy składania kół głównych są nowe, całolaminatowe . Nie pokazywałem ich wcześniej. Jak zdemontuję je z tego elementu testowego to zrobię fotki. Rozumiem, że to będzie model do 100g, jakiej rozpiętości? Miło popatrzeć na ręczna robotę. Dzięki, tak, model do 100g, rozpiętość 50cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Witam Pogrzebałem trochę w necie i "wydłubałem" nową wersję mini podwozia z blokadą w pozycji zamkniętej i otwartej. Na razie jeden egzemplarz, żeby sprawdzić jak działa i jest OK . W pozycji otwartej w pozycji zamkniętej elementy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Ale dla czego Dominik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Ale dla czego Dominik ? Aaaa bo właścicielem linijki jest Dominik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 No fajnie. że coś się dzieje, ale znowu nurtuje mnie pytanie do jakiego modelu to podwozie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Jak zwykle niecierpliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Kurcze ; jak budowanie mikrusow dziala na odwrotnosci zasady , gdzie faceci z "malym interesem" jezdza WIELKIMI samochodami to Wasze zony musza byc z Was dumne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 No fajnie. że coś się dzieje, ale znowu nurtuje mnie pytanie do jakiego modelu to podwozie. Się rysuje na razie , trzeba poczekać. Ale mam nadzieję, że załapie się do mikrusów pod względem masy do lotu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Witam Nowe podwozie zamontowałem na platformie testowej i działa świetnie. W pozycji otwartej i zamkniętej ładnie się blokuje. i tak działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Bardzo fajnie pracuje! ;)Taki mechanizm osadzenia osi w "kostce" jest fajny i jest (jak widzialem w necie) kilku producentow takich malych (moze odrobinę większych) podwozi. Ciekawi mnie jak taką kostkę umocować w skrzydle (kaddlubie) zeby sie to nie "majtalo" i zeby prxy twardzszym uderzeniu nie wyrwało jej ze skrzydla. Jestem bardzo ciekaw jak to zaprojektujesz, bo w necie jest troche takich podwozi, ale juz metody ich montazu w skrzydle to nie widzialem (tj w nasxej mikro skali). Gratuluję i będę uważnie oglądał postępy! Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Ciekawi mnie jak te Wasze podwozia będą się sprawowały w praktyce, patrząc na te mechanizacje sam bym zbudował znowu malucha, ale już z silnikiem spalinowym np. z COXem, ale obiecałem sobie że dokończę modele które zacząłem wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 .... W pozycji otwartej i zamkniętej ładnie się blokuje. ... ... no i super to zrobiłeś (!), o to właśnie mi chodziło. Zastosowałeś podobny pomysł na blokadę jak w B-25 Martina Newella - myślę, że to optymalne rozwiązanie dla takich mikrusów. Poniżej film (już gdzież dawałem linka), gdzie Martin Newell pokazuje bebechy modelu i dokładnie tłumaczy na czym polega taka blokada goleni w pozycji podwozia: zamknięte/otwarte: B-25 1/48 Scale Internals od 2min 28sek - pokazuje serwo podwozia, specjalnie zrobione, lekkie o dużym przełożeniu, dzięki czemu 6x mocniejsze od pozostałych mikroserw. Musi być mocne bo steruje wszystkimi kołami, no i lekkie, bo cały model dwusilnikowego bombowca B-25 o rozpiętości 43 cm (skala 1:48) waży do startu tylko: 45g !!! od 3min 04sek - pokazuje przednie podwozie i wyjaśnia na czym polega blokada (podobnie jest u jędrka), oraz pokazuje na czym polega pomysł, że podwozie w pozycji złożonej jest zwolnione od popychacza skrętu, bo oczywiście jest to minipodwozie nie tylko chowane, ale też skrętne(!), od 3min 43sek - pokazuje koła chowane w skrzydła (jednocześnie demonstrując działanie prostych hamulców). Dalej do końca filmu demonstracja jak to wszystko razem działa. Jeszcze raz dam w tym wątku (bo jest przecież o chowanym podwoziu) linka do filmiku Martina, w którym na animacji 3D pokazuje idee działania przedniego podwozia z B-25: Steerable Retract Nosewheel Mechanism Michał (Michal4x4), w twoim chowanym podwoziu od "małego bizona" można podobny układ blokady zaimplementować bez większych kombinacji. Popatrz dokładnie na wyjaśnienia M. Newella, a sam dojdziesz jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 "Wydłubałem" jeszcze jeden kpl podwozia do maluchów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Dobrze piszesz, że "wydłubałeś" , bo przy takim, coraz mniejszym maździabstwie, to inaczej nie da się tego określić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi