karolx Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Witam! Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł budowy własnej aparatury RC w oparciu o mikrokontroler AVR i moduły radiowe firmy HOPE RF. Po zbudowaniu odbiornika i nadajnika postanowiłem skonstruować proste latające skrzydło by sprawdzić jak całość będzie się prezentować w locie. Skrzydełko wykonane z depronu i taśmy klejącej. Na chwile obecną aparatura posiada 3 kanały proporcjonalne chociaż bez problemu mogę dołożyć kolejne 5 dopisując jedynie parę linijek kodu i dolutowując kilka goldpinów po stronie odbiornika by podłączyć serwa. Nadajnik to jakiś stary chińczyk z którego wywaliłem elektronikę i zastąpiłem własnym modułem, muszę jednak poprawić nieco wygląd bo wygląda jak ze śmietnika . W planach mam dołożenie wyświetlacza od nokii 3310 do wyświetlania ustawień / stanu baterii etc... no i dodaniu kilku funkcji takich jak reversy czy v-tail. Całość bez problemu współpracuje ze standardowymi serwami modelarskimi czy regulatorami ESC. picture hosting P.S Skrzydełko testowałem na zewnątrz i nawet lata ale niestety nie mam filmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 To teraz tylko miniaturyzacja, trochę ten odbiornik sporawy Gratulacje wielkie. Ciekawe jaki zasięg. Na jakiejś fotograficznej stronie przeczytałem bodajże wczoraj niusa o aparatach foto, które można kupić w postaci kita do samodzielnego złożenia, może teraz czas na aparaturę RC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolx Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Odbiornik już trochę zmniejszyłem. Końcowa wersja będzie jeszcze mniejsza ale to już muszę na kompie płytkę zaprojektować. Wymiary 35x50x15 (mm). Zasięgu jeszcze dokładnie nie sprawdzałem. upload pic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Na hope rf możesz zrobić odbiornik wielkości arduino pro mini. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandyr Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Boziu chroń tych którzy znajdą się w zasięgu modelu... oby nikomu na głowę nie spadło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Wystarczy rydzykowi dać na tacę i nikomu nic się nie stanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolx Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Boziu chroń tych którzy znajdą się w zasięgu modelu... oby nikomu na głowę nie spadło... Co ty opowiadasz? Przecież jakość wykonania o wiele lepsza niż nie jednej chińskiej aparatury A tak na poważnie to latam z dala od osób "trzecich" czy zabudowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandyr Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 To nie wkładaj większego pakietu ani nie lataj za wysoko by sam model nie doleciał do zabudowań... pozdrawiam gratuluję kreatywności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolx Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Będę miał to na uwadze. Do zabudowań raczej i tak nie doleci bo to ok 500m a ESC odcina silnik przy utracie sygnału. Aparatura ma ok 160m zasięgu co przy 2,5mW mocy nadajnika jest bardzo dobrym wynikiem. W planach mam zakup nieco mocniejszych modułów oraz dorobienie nieco lepszych anten bo w tej chwili lecę na teleskopowej przy nadajniku i kawałku drutu przy odbiorniku. Poniżej krótki filmik z oblotu, sorry za niską jakość zapomniałem przestawić w telefonie na 720p. Jeszcze muszę trochę potrenować pilotaż bo nie miałem wcześniej styczności z RC. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 14 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Oglądając filmik odrazu rzuciło mi się w oczy że celujesz anteną w model, a to wielki błąd przy 35mhz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolx Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Te 35Mhz to tylko stara naklejka na nadajniku. Całość działa na 868Mhz. Ale dzięki za uwagę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandyr Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Czy na 868mhz jest potrzebna taka długa antena ? Coś kojarzę że to raczej mały taki bacik jak do 2.4 czy może się mylę... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi