robertus Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 EXPO w rozumieniu modelarskim może nie ma, ale masz automat zmieniający dźwignię wychylenia od warunków lotu, np od prędkości. ARU-3W w MiG-21. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Ok. F14 sam zmienia geometrię dostosowując ja do prędkości inne samoloty mają "fly by wire" a poczciwą Wilgę czujesz w palcach jak pilotujesz. Ale to nadal nie ma nic wspólnego z Expo. Są zwolennicy i przeciwnicy dodatków u myślę, że nie ma co bić piany. Kolega sam stwierdzi co mu odpowiada. Można robić prawo jazdy na manualu lub automacie albo zrobić prawo jazdy na manualu i z czasem świadomie wybrać manual lub automat. Taka przenośnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Yhyyyy.... Ale zwróć uwagę na taki drobiazg: Jaki jest zakres ruchu drążka i orczyka w takiej - dajmy na to poczciwej Wildze, a jaki drążków w aparaturze. Podstawowe udogodnienia jakie oferują współczesne aparatury: expo, DR, mixy, mają między innymi zniwelować tę różnicę i spowodować właśnie lepsze "wyczucie" modelu i jego płynniejszy lot. Świadome rezygnowanie z nich w imię większego "realizmu" jest według mnie nieco dziwne... No ale w końcu modelarstwo to zabawa - cóż mnie do tego, jak kto się bawi (Swoją drogą - dlaczego pilotujesz swoje modele na stojąco? Przecież w "prawdziwnym" samolocie pilot SIEDZI podczas lotu ) @adamm Weź na razie zdemontuj to podwozie. Lądowanie modelem z kółkiem przednim jest dosyć trudne (trzeba przed samym przyziemieniem zrobić flarę", bo inaczej zaryje przednim kołem w glebę), i na razie może to być dla Ciebie trochę zbyt dużo... Nie martw się o śmigła. przerobiłem całkiem sporo "bezpodwoziowców", nigdy jakoś specjalnie nie ustawiałem śmigła do lądowania, a nie zdarzyło mi się połamanie śmigła przy normalnym lądowaniu ( co innego przy nienormalnym ). Przeproś się z Expo - zwłaszcza na sterze wysokości by Ci się tak ze 30 - 40% przydało, bo to przeskakiwanie pasa wynika ze zbyt silnej reakcji SW. I jak najwięcej lataj: modelami i na symulatorze. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 A ja dalej będę upierdliwy i zostanę przy LINIOWYM odwzorowaniu ruchu dla sterowania proporcjonalnego. Zakres ruchu ograniczam tak żeby stery wychylały się do żądanej wartości kąta (np.10 stopni) i wiem, że jeżeli wychylę drążek o połowę to mam ster wychylony o 5 stopni i analogicznie dalej. Expo pozwala zastosować funkcję liniową (to jest to samo o czym ja piszę) lub wykładniczą (o której piszesz). Jest to o tyle ciekawe, że pozwala na zmniejszenie czułości sterów np. pierwsze 30% wychylenia drążka to tylko 10% wychylenia sterów. Ma to jednak swoją cenę. W dalszych wychyleniach drążka szybkość wychyleń sterów rośnie. Możemy osiągnąć takie ustawienie: wychylenie drążka w % 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 ,90, 100 wychylenie sterów w % 4, 8, 12, 18, 26, 30, 45, 60, 80, 100 (wartości wyssane z palca, mają tylko zobrazować temat) widzimy gwałtowny wzrost prędkości wychyleń w górnym zakresie wychylenia drążka. Nie polecam takich funkcji dla osób zaczynających przygodę z RC. Na początek lepiej zostać przy liniowym a z czasem samemu sprawdzić które ustawienia nam pasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Nie rozumiesz? Proste. Macham drążkiem ( w zakresie małych wychyleń) a samolot reaguje spokojnie mimo tego, że trzęsą mi się ręce, jestem nerwowy i przy podejściu do lądowania mam nawyk znacznego wychylania drążka a do tego dzieciak szarpie mnie za nogawkę. A mimo to samolot reaguje spokojnie i łagodnie. Gdy robię akrobacje to wychylam drążek mocniej i stery reagują szybciej i odchylają się o większe kąty. Tak działa funkcja wykładnicza. Może to dobre w akrobacjach ale nie w nauce. Trzeba się nauczyć delikatnego operowania sterami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 A ja dalej będę upierdliwy i zostanę przy LINIOWYM odwzorowaniu ruchu dla sterowania proporcjonalnego. Zakres ruchu ograniczam tak żeby stery wychylały się do żądanej wartości kąta (np.10 stopni) i wiem, że jeżeli wychylę drążek o połowę to mam ster wychylony o 5 stopni i analogicznie dalej. Expo pozwala zastosować funkcję liniową (to jest to samo o czym ja piszę) lub wykładniczą (o której piszesz). Jest to o tyle ciekawe, że pozwala na zmniejszenie czułości sterów np. pierwsze 30% wychylenia drążka to tylko 10% wychylenia sterów. Ma to jednak swoją cenę. W dalszych wychyleniach drążka szybkość wychyleń sterów rośnie. Możemy osiągnąć takie ustawienie: wychylenie drążka w % 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 ,90, 100 wychylenie sterów w % 4, 8, 12, 18, 26, 30, 45, 60, 80, 100 (wartości wyssane z palca, mają tylko zobrazować temat) widzimy gwałtowny wzrost prędkości wychyleń w górnym zakresie wychylenia drążka. Nie polecam takich funkcji dla osób zaczynających przygodę z RC. Na początek lepiej zostać przy liniowym a z czasem samemu sprawdzić które ustawienia nam pasują. A ja polecam expo dla wszystkich początkujących :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Takie zasadnicze pytanie: Stosowałeś w ogóle expo, czy teoretyzujesz teraz? Bo z mojego (co prawda niewielkiego ) doświadczenia wynika, że ten skokowy wzrost wychylenia sterów jest odczuwalny dopiero przy sporych wartościach expo - powyżej 60%. Z tym, że wtedy to też nie jest problem, bo albo można sobie puścić expo po zdefiniowanej krzywej, bez tej gwałtownej "górki", albo zastosować "dual rates" i mamy zarówno niewielkie, precyzyjne wychylenia (np. do lądowania) i pełne, żeby sobie poszaleć po niebie. Andrzejowi z kolei chodzi o to, że expo powoduje zmniejszenie czułości/wychyleń sterów w pobliżu neutrum drążka i zwiększenie precyzji sterowania (zazwyczaj - bo można też dać ujemne, albo odwrotne expo - zwiększające wychylenia sterów w pobliżu neutrum - miałem tak ustawione np.; lotki w RWD 13, bo bez tego była nieco "mułowata" reakcja) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Marcin, to do mnie pytanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Nie, no co Ty:) Do Wieśka, Twój post mi wskoczył, gdy kończyłem swój pisać i dlatego dałem bez cytowania (i siem bałagan porobił). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 A, ok. Bo ja na expo latam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Ale bicie piany nam wyszło. Ja nie latam na expo i mi to nie przeszkadza ale za waszymi namowami ustawię sobie na jakiś czas i zdam relację. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Ja uczyłem się z EXPO i tak latam do dziś. Bez EXPO to dopiero robiłem fikołki, takich figur to chyba żaden pilot nie widział . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Ja uczę się latać, po raz trzeci rozwaliłem nos pioneera (oczywiście z mojej winy) i też mi się odechciewa. Ale skoro od razu po powrocie do domu włożyłem mu nos do gorącej wody, to może nie będzie tak źle ze mną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Też mam niechęć do EXPO - nie wiem czemu. Próbowałem - w spokojnym snuciu się po niebie jest OK., ale jak przychodzi do beczki akcentowanej, to tych 90 stopni jakoś nie mogłem utrafić - nie wychodziło mi. Pewnie jak bym się przyzwyczaił, to by wychodziło jakoś tam. Myślę, że EXPO byłoby wygodniejsze, gdyby obsługiwać je pstryczkiem : włączone / wyłączone. Ale to kolejna komplikacja do ogarnięcia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Andrzeju, jest taka funkcja "fazy lotu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Myślę, że EXPO byłoby wygodniejsze, gdyby obsługiwać je pstryczkiem : włączone / wyłączone. Ale to kolejna komplikacja do ogarnięcia ... Jaką masz aparaturę (coś na OpenTX)? Będziesz w Pile? To ogarniemy. Ja aż za dużo bajerów zacząłem u siebie wrzucać... Jeśli nie będzie Ciebie w Pile a masz coś na OpenTX to ogarniemy na spokojnie - daj znać na priv jak co, to napiszę wątek. Ja natomiast będę potrzebować pomocy przy ulotnieniu pioneera po kolejnym krecie - w sumie to on nigdy nie był w profesjonalnych rękach, tylko w moich 2ch lewych... ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Andrzeju, jest taka funkcja "fazy lotu". Tak, znam ale jeszcze nie używałem praktycznie. Tę funkcję miały już nadajniki MPX Commander w połowie lat 90-tych, tytułem niemieckiej poprawności wykonywania lotów. Jestem raczej słabym pilotem, więc wszystko przede mną . Edytka : Bartek, latam na archaicznym nieco sprzęcie 35MHz Royal Evo 12 MPX-a. Jest powikłany z poplątanym, zupełnie inna, nieintuicyjna niemiecka logika, co zresztą między wierszami jest w instrukcji. Do dziś go całkowicie nie rozkminiłem, ale zauważyłem pewne jego zalety... Niedostatecznie pojętny użytkownik o słabo działającej pamięci chwilowej (tzn. np. ja właśnie ...) w ogóle nie ma szans ustawić najprostszych funkcji. To w zgodzie z zasadą kol. Motylastego : "...to nie kółko różańcowe, tu trzeba myśleć...". Nie ogarniasz - nie latasz... Niemcy od dawna wiedzą, że to nie są tylko zabawki. Ulotnienie Pioniera - spoko, raczej dałbym radę. Dobrze przygotowany i drobiazgowo sprawdzony przed lotem nie ma innego wyjścia - musi polecieć i to polecieć dobrze . Poza tym będąc od zawsze zdanym na własne siły wydumałem pewne myki dla początkujących, ułatwiające wlatanie się w realu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Ano proste, bo postrzegam to jako zmniejszenie czułości sterów, nie zwiększenie. Jeżeli wychyleniu drążka odpowiada mniejsze wychylenie steru niż w funkcji liniowej, to samolot jest mniej czuły na drążek - w omawianym początkowym zakresie jego skoku. Ale to tylko tak dla poprawności, drobiazg. Też mam niechęć do EXPO - nie wiem czemu. Próbowałem - w spokojnym snuciu się po niebie jest OK., ale jak przychodzi do beczki akcentowanej, to tych 90 stopni jakoś nie mogłem utrafić - nie wychodziło mi. Pewnie jak bym się przyzwyczaił, to by wychodziło jakoś tam. Myślę, że EXPO byłoby wygodniejsze, gdyby obsługiwać je pstryczkiem : włączone / wyłączone. Ale to kolejna komplikacja do ogarnięcia ... Andrzeju, masz rację. Zgubiłem się w tym miejscu w moim wywodzie. Powinno być tak jak piszesz: samolot mniej czuły na drążek. Mea Culpa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Zrobione. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Zrobione. :-) OK., można by wyrzucić jeszcze #25, #38 i #39. Jaśniej się zrobi. Ten też wyślę w kosmos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi