KLAKu Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Witam. Postanowiłem zbudować mój pierwszy model tego typu. Padło na mig 29 z planów widocznych w załączniku. Oczywiście moje ulubione zajęcie to sklejanie kartek a4 Wymiary jakies 70x100cm. Po jakimś czasie układania puzzli, wycinania, składania....itd. Powstało to co na zdjęciach . A tak wygląda to na "sucho" Wyposażenie jakie planuje : - silnik a2212/6t 2200kv - regulator 30A - pakiet redox 1800 mAh lub 2200mAh - śmigło 6x4 I tu moje pierwsze pytanie. Czy to ma być śmigło pchające? Czy może być APC odwrócone ? Drugie pytanie. Zrobić ster wysokości i lotki ? Zmiksować ster wysokości? Zmiksować lotki i ster wysokości? (może to więcej pytań ) I czy ster kierunku się przyda? Pytań cdn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 - kierunek zbędny - miks lotek z wysokością - śmigło - jakie masz i jak Ci wygodniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Jakie właściwości ma ten materiał, z którego robisz tego Miga? To znany mi podkład pod panele ze sklepu budowlanego czy jakiś inny materiał? O lepszych wytrzymałościowych... Będzie chyba szybko latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Śmigło pchające różni się od zwykłego tylko wyfrezowaniem na tulejkę dopasującą do wału. Załóż napisami w kierunku lotu i będzie ok. Ster kierunku się przyda jak będziesz chciał latać na wysokich kątach natarcia. Reszta sterowania to jak kto woli, każda konfiguracja jest dobra. Tailerons chyba najprostsze bo dwa serwa. Żeby zaciemnić obraz, możesz tez spiąć lotkę z ogonem na jednym serwie, to też popularne rozwiązanie w tego typu modelach. W każdym razie co byś nie wybrał będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Śmigła Puscher czyli Lewe mają jedynie tę zaletę w takim przypadku że nie będą miały tendencji do zluzowania piasty Pakiety jakie planujesz wydają się za ciężkie na ten model (i z tego materiału) W tym modelu będziesz miał coś ala zmienny wektor ciągu -odpuścił bym sobie inne powierzchnie sterowe i został tylko na sterolotkach -rozwiązanie prostsze ,lżejsze...i masz pełne sterowanie " wektoru " Zmień nożyk , ten strasznie szarpie krawędzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAKu Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Tak to podkład ze sklepu budowlanego, pozostałości po budowie extry http://pfmrc.eu/index.php?/topic/52811-extra-depron-5mm/?hl=%20extra%20%20depron Niestety z tego co widzę to już niedostępny Co do sterowania to zrobię najprawdopodobniej miks lotek z wysokością na jednym serwie. Obawiam się trochę o ciężar pakietów, ale niestety tylko takie posiadam "Zmień nożyk , ten strasznie szarpie krawędzie " Wiem tanie nożyki (ostrza) do tapet. Krawędzie przeszlifuje, a model obkleję taśma pakowa. Tylko nie wiem jeszcze jakimi kolorami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Przeszlifowanie niewiele pomoże. Staraj się ciąć przykładając ostrze pod bardzo ostrym kątem do powierzchni. 15-30 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Jestem bardzo ciekawy efektów końcowych, zwłaszcza ulotnienia. Trochę podkładów mi zostało, może też się skuszę przy wolnej chwili, choć jeszcze mam 2 modele do ulotnienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zamiast "płaszczaka" proponowałbym takie cuś:http://www.migsrus.com/mig-35a-free.htmllubhttp://www.migsrus.com/mig-fa-stealth-free.html Wyglądają świetnie, a latają REWELACYJNIE! Sam latam Migiem 29 V3 od RCpowers z modyfikacjami Scotta (autora planów, które podlinkowałem).Loto toto tak: https://www.youtube.com/watch?v=_8Kxpw9fp-c&t=158s Po dwóch latach powoli mu się resurs kończy, więc pewnie niedługo któregoś z powyższych popełnię (albo oba ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Ja natomiast specjalnie szukałem płaskiego - w razie czego prostsza / szybsza naprawa. Na początek super. edit: Jakieś postępy? Zainteresowałeś mnie tym tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAKu Opublikowano 10 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Pracę idą pomału, z braku czasu (Praca) Wzmocnilem model i zacząłem go obklejac. Tzn jak na razie to co na zdjęciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Łojjjjjjjjjjjj ! Pancernika robisz.... W takim parkjecie z napędem w środku kadłuba najfajniejsze jest to, że całą masę od wyposażenia da się skupić w pobliżu ŚC, przez co wychodzą zwinne bestyje i można nimi fajne fikołki pośmigać. W tym momencie dodałeś dużo ciężaru na ogonie, a zawiasy płytkowe - to już jest naprawdę ekstrawagancja (taśma klejąca wystarcza w zupełności). Jakbyś nie kombinował ze wzmocnieniami - po krecie z takiego modelu nie będzie co zbierać. Z kolei przy normalnej eksploatacji wystarczy zabezpieczyć "podwozie" - spód gondoli silnikowych ( ja oklejam je Oracalem, czyli folią reklamową), dziób (tu już wedle własnej inwencji - można np. zrobić końcowe 4-5 cm z balsy). Pewnie, że warto usztywnić stateczniki pionowe i sterolotki, ale w tym celu wystarczy wkleić w nie na sztorc płaskownik węglowy 3x0,5 mm. Jaką przewidujesz wagę do lotu i jakiego wyposażenia masz zamiar użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi