Lucjan Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Dzisiaj wykonałem zawiasy i połączyłem ster kierunku ze statecznikiem pionowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Połówki statecznika pionowego zamknięte w waku- worku pomalutku dochodzą do siebie. IMG_1362.JPG Dawałeś jakąś przekładkę (cienki Herex, balsa), czy to sam czysty laminat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Dawałeś jakąś przekładkę (cienki Herex, balsa), czy to sam czysty laminat? Witaj! Zastosowałem HEREX 1mm i tkaninę szklaną 50 g./m2. Gotowy statecznik ze sterem kierunku zawiasami , dżwigarami i żebrami waży 85 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Przy tej skali (1:6) waga statecznika jest naprawdę niewielka. Czekam na ciąg dalszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Przy tej skali (1:6) waga statecznika jest naprawdę niewielka. Czekam na ciąg dalszy. Gorzej jest za statecznikiem poziomym , bo gotowy waży 390g. Dzisiaj wieczorem wyciągam z formy drugi statecznik pionowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Oto świeżo z formy wyjęty lewy statecznik pionowy w wersji silver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Lewy statecznik pionowy już gotowy A oto komplet wstępnie złożony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Gorzej jest za statecznikiem poziomym , bo gotowy waży 390g. Dzisiaj wieczorem wyciągam z formy drugi statecznik pionowy. Bo pewnie statecznik poziomy zalaminowałeś w całości tkaniną szklaną, no chyba że się mylę? Całość usterzenia robi wrażenie. Będzie demontowalne, czy wkleisz na stałe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Bo pewnie statecznik poziomy zalaminowałeś w całości tkaniną szklaną, no chyba że się mylę? Całość usterzenia robi wrażenie. Będzie demontowalne, czy wkleisz na stałe? Statecznik poziomy pokryty jest papierem japońskim a ster wysokości coveralem. Statecznik będzie demontowalny, z przodu język sklejkowy z tyłu śruba M-4. Gdy będzie problem z wyważeniem modelu to będę musiał wykonać nowy lżejszy st. poziomy- lżejszy ale mocny bo niesie on na końcach dwa pionowe z serwami , a nie chciałbym żeby połamał się w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Dzisiaj zacząłem kombinować przy konstrukcji kabiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Teraz kabina zaczyna wyglądać jak należy: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Przyszła pora na podwozie. Zaczynam od wykonania owiewek. Najpierw kopyto . Szkielet ze sklejki 3mm wypełnienie ze styroduru, a potem szlifowaaaanie, laminat , szpachlówka i znowu szlifowaaaaanie. A na koniec same przyjemności warstwa końcowa lakieru , polerka i formowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Owiewka koła pokryta tkaniną szklaną 80 g. na żywicę epoksydową , w celu utwardzenia powierzchni , a po wyschnięciu wstępnie poszpachlowana szpachlówką poliestrową . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Owiewka nareszcie gotowa do formowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Wszystko przygotowane do wykonania formy. Powleczone rozdzielaczem schnie sobie .... Jutro zabieram się za laminowanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Dzisiaj zalaminowałem połowę formy Najpierw położyłem dwie cienkie warstwy żelkotu. Następnie wypełniłem kąty masą szpachlową zrobioną z żywicy pyłu al.i bawełny, potem całość powlekłem cienką warstwą żywicy. Wylaminowałem kilka warstw grubej tkaniny szklanej , na końcu przykleiłem wzmocnienie i podpórki. Teraz musi dwa dni dojrzewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 No w laminatach jesteś szpenio . Czy podwozie gł. będzie amortyzowane czy na sztywno? Jeśli amortyzowane, ciekawi mnie jaki masz pomysł na fartuchy osłaniające amortyzator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Witaj Wojtku ! Oczywiście podwozie będzie amortyzowane . Po wylaminowaniu owiewki w miejscu gdzie był fartuch ochronny wytnę niepotrzebny fragment laminatu i zastąpię go fartuchem wykonanym w formie z materiałów elastycznych typu: silikon, plasti dip, poliuretan i t .p. Trzeba będzie poeksperymentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Kiedyś na forum już widziałem gdzieś takie fartuchy ...... chyba w PZL-26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Wszystko wskazuje na to, że to były szmaciane worki (tak jak w Karasiu) usztywniane paskami duralu. Nie było tam gumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi