kataklysm Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Mam nie wykorzystany silnik 6cc nitro lotniczy którym chciałbym zasilić airboata. W założeniu ma to być super prosta konstrukcja. Myślałem o czymś takim: https://i.ytimg.com/vi/_pSibjuL-Uk/maxresdefault.jpg Niestety nie mogę znaleźć tak prostych planów, a przecież taki "pojemnik" musi mieć odpowiednie wymiary żeby nie tonal Ma ktoś jakieś plany lub wymiary? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Witam Jeśli potrzebujesz jakiejkolwiek ,,pomocy , wskazówek " przy budowie AirBoat-a służę pomocą i radą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Może to Ci się przyda modélisme - Hydroglisseur RC dossier - 3 plans - air boat - modelisme (sous-marin, voiture, avion, bateau, vapeur).pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Kiedyś w RC przeglądzie opublikowałem plany airboata o dumnej nazwie szuwarek. Wymiary miał pod silnik 3.5cm3 ale konstrukcja była bardzo prosta i łatwa do powiększenia na inne wymiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Witam Wszystkie konstrukcje AirBoat-ów należą do jednostek pływających które wyróżnią prostota . Płaskie dno , silnik ,śmigło ,stery, dobrze wyznaczony środek ciężkości, miejsce do kierowania i zapierdzielanie prawie po każdej powierzchni. Wydawałoby się że jest to idealna jednostka do wielu zadań nie tylko na wodzie - jest też idealną inspiracją dla modelarzy pływających - no ale tak nie jest -jak w pełnym wymiarze tak i w modelarskiej skali. Wydaje mi się że wiem z czego to wynika, ale wcześniej przytoczę zdarzenie które miało miejsce w ubiegłym roku a które ukazuje sprawy. W ubiegłym roku pewien młody modelarz napisał do nas w sprawie airboat-a - nie było problemu , jedna sztuko, bez, wyposażenia, pomalowany podkładem,itd.,itd.- inne szczegóły pomijam. Z racji że to było blisko zobowiązałem się za przywiozę mu ten model i udzielę poru wskazówek. Wszystko było zrozumiałe jasne oczywiste , do czasu gdy ten modelarz nie zaczął używać w realu tego aieboat-a . I się zaczęło - tymi łódkami nie da się kierować są za szybkie itd.itd. a takich historyjka mieliśmy kilka. Podsumowując temat AirBoat-ów a i poduszkowców tak samo - tymi modelami i nie tylko modelami należy nauczyć się posługiwać- i trochu poświęcić czasu w dostrojeniu ich do swoich potrzeb czy oczekiwań . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi