RomanJ4 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Chcecie obejrzeć sobie dokładnie rybki z Waszego oczka?Nic trudnego... (od 5:26) https://www.youtube.com/w...=youtu.be&t=326 Wypalarka napisów na stali też pomysłowa ! (od 6:14) https://www.youtube.com/watch?v=KhlOeaTDyqs&feature=youtu.be&t=374 Mocą zastosowanej żarówki ogranicza się prąd wyładowania iskrowego i efekt wypalenia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Podobną metodą (jak w drugim linku) zbudowałem w latach licealnych mały piec łukowy do topienia metalu: kilka prętów węglowych z baterii R20 (równolegle w zespołach) połączonych szeregowo z grzejnikiem 1000W, mała parowniczka porcelanowa i kilka cegieł do obudowania. Co prawda łuk elektryczny trzeba było pilnować ręcznie co by nie zgasł (teraz bym pewnie dorobił jakąś mechanikę z elektronikę sterującą), ale całość działała całkiem dobrze. Piec służył mi do różnych eksperymentów - między innymi otrzymałem śladowe ilości świecącego w ciemności fosforu, przeprowadzając w wysokiej temperaturze reakcję redukcji (proszek ze zmielonych kości zwierzęcych + węgiel drzewny) - pamiętam miałem spokój z chemii do końca roku szkolnego. Co ciekawe, później z podobnym piecem łukowym, tylko że "z deka większym" (pręty węglowe tak kilka metrów długości - już nie wspomnę o ich grubości) zetknąłem się w Lubelskiej Odlewni Żeliwa (1, 2, 3, 4), po której już tylko wspomnienie zostało! PS Dla ciekawych: zapotrzebowanie Lubelskiej Odlewni na prąd było dwa razy większe niż miasta Lublin!! Więcej info w linkach, które zapodałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Najgorsze, że wraz z zakładami często odeszli w zawodowy niebyt także starzy fachowcy wraz z ich zdobytą doświadczeniem wielką wiedzą i tajnikami dziedziny, których już niestety następcom nie przekażą... (jak stary kamieniarz który po obejrzeniu dookoła wielkiego głazu potrafił jednym uderzeniem młotka rozłupać go na pół) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Przypominam, że beton też zniknął na niemal 2000 lat z budownictwa jak Wandale wzięli się za Rzym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Hamburgery też... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi