hellios81 Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Witam serdecznie Czasami trzeba sięgnąć do korzeni żeby znaleźć na powrót przyjemność z modelarstwa. Do małych depronowych elektryków zawsze miałem słabość. Pierwszy był Zefirek, potem RWD by Skazoo, potem kilka własnych pomysłów. Później zaczęły się modele brzęczące i kopcące. Ostatnio jednak na nowo znjaduję przyjemność w budowie i lataniu małymi elektrykami. Teraz jest łatwiej. Nie trzeba preparować skrzydeł z depronu, które nie chciały nigdy być idealnie równe, nie trzeba się zastanawiać nad profilem itp. Można kupić np. gotowy zestaw wycinany metodą cnc. Idąc tym tropem postanowiłem zbudować Ravena 1m dostępnego od wielu lat w handlu. Nie ma o nim zbyt wiele informacji w sieci, więc musiałem sam pokombinować, ale to jest czysta przyjemność Nie będę opisywać krok po kroku budowy, zdjęcia moim zdaniem wystarczą. Jakby były jakieś pytania z chęcią odpowiem. Dodam tylko, że samolot jest oklejony taśmą pakową. Całość do lotu z pakietem 3s 2200 mAh waży 700 gram. Natomiast ciąg statyczny ze śmigłem GWS 10x6 wynosi 1000 gram. Jestem przed oblotem ... Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Czekam na oblot. Model wygląda atrakcyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Pakiet strasznie wielki do tego modelu . Wystarczyło by 1300 mAh . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hellios81 Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Jestem po oblocie Podstawowe wnioski: - pakiet 2200 mAh może i duży, ale mieści się idealnie pomiędzy wręgą silnikową a skrzydłem i jego waga jest akuratna by wyważyć model. Można oczywiście dać mniejszy pakiet plus ołów, tylko po co ? - co się da pakujemy maksymalnie na dziób, ze względu na wyważenie ... - muszę wymienić popychacze steru wys i kier na mocniejsze (jakiś drut stalowy hartowany 1,2 lub 1,5 mm) - przy takiej konfiguracji jak moja (bez podwozia) musi być prop saver - samolot jest raczej na bezwietrzną pogodę Lata ładnie, kręci sprawnie podstawowa akrobację co do 3D jeszcze nie sprawdzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hellios81 Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Dalsze loty i dalsze obserwacje: - model warto jest doważyć na dziobie sam pakiet 2200 nie załatwia sprawy... - usterzenie poziome trzeba usztywnić. Ja w t tym celu zrobiłem dwa drewniane zastrzały, wklejone na żywicę - mój silnik nadaje się do tego modelu, ale pod warunkiem nie latania w 3D. Do 3D potrzebne byłyby zdecydowanie wyższe obroty - sam model też raczej średnio nadaje się do 3D. nie jest to funfly. Bardzo ładnie za to wykonuje hariera i akrobację klasyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Loteczki więcej niż skromne, to i 3D byle jakie . Stery na ogonie też nie rzucają na kolana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hellios81 Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Zmieniłem śmigło 10x6 na slowfly 10x4,7 Model rzecz jasna lata wolniej, ale do latania przy domu jest to zaletą. Jedyny problem jaki pozostał to to, że pakiet wraz regulatorem się mocno grzeją w jednej przestrzeni i robi się pod maską piekarnik. Muszę zrobić jakie kieszenie łapiące i odprowadzające powietrze - szkoda pakietów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi