Skocz do zawartości

Airco DH-2 1/3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a dzisiaj same niespodzianki  :)

na początku przesyłka z modele-sklep

post-235-0-28420000-1516288731_thumb.jpg

a chwilę potem przesyłka z serduchem do dh2  :)

post-235-0-63929800-1516288778_thumb.jpg

teraz trzeba będzie zamówić "lewe" śmigło 32/18 i pomyśleć jak najlepiej upchnąć go w modelu.  :D

Opublikowano

łaaaał, fajniutki - dorwałeś tego z "wyprzedaży" :)

Biela chyba robi pod przekładnie właśnie ale nie wiem czy pchające.

Opublikowano

Trochę odetchnąłem jak okazało się, że się mieści, pozostało jeszcze trochę pokombinować z odsadzeniem o wręgi silnikowej, żeby śmigło minęło kadłub i skrzydło. Śmigło już zamówione, wziąłem "fialę". Pewnie jak wrócę z krótkich ferii będzie już czekać. Marzy mi się obracająca atrapa silnika, ale to wymagało by przerobienia trochę wału od przekładni. Może jak już będzie bliżej końca budowy to pomyślę nad tym.

Opublikowano

Powiem mało skromnie: spróbuję zrobić sobie samemu takie, ale z gwintem M2. Wielce spore wyzwanie, ale spróbuję. Ponoć, kto nie próbuje, ten w kiciu nie siedzi...

Opublikowano

no udało mi się znaleźć trochę czasu i zacząłem powoli zamykać "kadłub" jeśli te rury i kawałki drewna połączone drutem można tak nazwać  :D

na razie dopasowałem tylne rozpórki 

post-235-0-72695600-1517002314_thumb.jpg

post-235-0-66510900-1517002356_thumb.jpg

teraz pozostało nadać im ostateczny kształt powklejać pręty z gwintem i gotowe  :)

Opublikowano

To ja Arku mogę powiedzieć, że dobrze Ci idzie. Gdzie mi z takimi krótkimi rureczkami podwozia do Twojego rurowania tego ptaszydła ?... Ale z całą sympatią życzę sukcesu i zanim jakąś rurę utniesz, nawet 5 razy przymierz, a pózniej się z tym prześpij.

Opublikowano

z cięciem rur mam dokładnie tak jak piszesz, dzisiaj je trochę skróciłem, bo ciągle o nie zaczepiałem, ale nadal są za długie, ostateczne cięcie zrobię jak je połączę ze skrzydłami.

Opublikowano

Te górne rury V-ki się kończą tak wcześnie? Nie za wcześnie aby? Czy tylko to tak wygląda na fotce? 

Nie żeby coś, ale tam trochę siły działają, zarówno od usterzenia jak i od tylnej płozy...

Opublikowano

Wystarczy np. Jacku złapać je nylonowymi opaskami zaciskowymi na ich końcu i po sprawie. Inna sprawa, że wg mnie też trochę krótkie, ale Arek też walczy z wagą ogona, bo silnik ma blisko ŚC.

Opublikowano

Te górne rury V-ki się kończą tak wcześnie? Nie za wcześnie aby? Czy tylko to tak wygląda na fotce? 

chodzi Ci o górne rury ? kończą się przed krawędzią statecznika poziomego.

Opublikowano

A, czyli dobrze widziałem. Czyli tam nie ma węzła z tyłu łączącego na sztywno górne i dolne? Tylko poprzez usterzenie?

Opublikowano

chyba jednak nie do końca  :D  rura górna i dolna są połączone ze sobą poprzeczkami pionowymi i całość jest skręcona śrubami, dojdzie do tego jeszcze wykrzyżownie z linek.

post-235-0-43083300-1517212505_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.